Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w umiejscowieniu" krewnego

Towarzysz Iwan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie:

Jakiś czas temu, podczas wizyty krewnych i standartowego oglądania munduru (a, bo ty w tych widowiskach bierzesz udział... itp.) dowiedziałem się od cioci bardzo interesującej (dla mnie :)) rzeczy: Otóż jej prawuj (brat dziadka) był przed wojną oficerem w pułku kawaleryjskim; niestety szczerze mówiąc wiedzą o nim w rodzinie... nic :/

Ale do rzeczy:

Wiem na chwilę dzisiejszą, że człowiek ten był oficerem w broni konnej (kawaleria, strzelcy konni ?), mieszkał w okolicach Rzeszowa, nosił nazwisko Zawisza i w momencie wybuchu wojny miał lat około 40-50.

Wstępnie doszedłem do wniosku, że chodzi najprawdopodobniej o oficera 20 PU (W Rzeszowie jeszcze chyba tylko sztab 10 BK Zmot), niestety reszta to dla mnie czarna magia :/

Czy ktoś z Kolegów byłby w stanie mi pomóc? Zależy mi na identyfikacji, chociażby który to był pułk i jaki stopień :)Możliwe, że jako, że wuj był oficerem, figuruje w spisie osobowym któregoś pułku?

Postaram się też wywiedzieć o imię i rok urodzenia, ale niestety na razie z ciocią nie mam kontaktu.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)
Pozdrawiam,
BN
Napisano
Witam
A imię jego:
1. Czterdzieści i cztery
2. Zawisza Czarny z Garbowa (ewentualnie jego brat Farurej)
3. Zawisza Czerwony Oleśnicki
4. Artur Zawisza (1809-1833) - bohater niepodległościowy ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Artur_Zawisza_%28kapitan%29 )
3. Artur Zawisza - polityk z z PIS-u

Pozdrowienia
Badylarz
Napisano
Dowodca szwadronu CKM w 1 pulku strzelcow konnych, nalezacym do Warszawskiej Brygady Pancerno- Motorowej byl rotmistrz Andrzej Zawisza i w/g znanego na dzis OdB polskiej kawalerii z dnia 1 wrzesnia 1939 byl to jedyny oficer o tym nazwisku w tym czasie.
Napisano
Witam.

Rtm. Andrzej Zawisza ur. 8.08.1903 r. ukończył Szkołę Podchorążych Kawalerii w Grudziądzu w 1926 r. (III kurs 1924-26). Otrzymał przydział do 3 P.Uł. w Tarnowskich Górach. W 1936 r. otrzymał awans na rotmistrza. Dowódcą szwadronu CKM w 1 PSK był mianowany w sierpniu 1939 r. Do 1 PSK przybył z pułku żółtych ułanów zza biurka" jak wspomina w swojej książce W Warszawskiej Brygadzie Pancerno-Motorowej" Wacław Zalewski. (tutaj uwaga: żółte otoki miały tylko dwa pułki ułanów 3 i 14 oraz 10 PSK z Łańcuta)

Po zakończeniu działań wojennych w Polsce przedostaje się do Francji a potem do Anglii gdzie bierze udział w spisaniu historii 1 PSK (wspomina o tym płk Zakrzewski w swoich wspomnieniach).

Może to Twój przodek.

Pozdrawiam
stifz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie