Jeager Napisano 17 Październik 2006 Autor Napisano 17 Październik 2006 Szanowni Państwo, bardzo proszę- jeśli ktoś ma taką możlwość o wyraźne, współczesne i kolorowe zdjęcie patki szeregowca piechoty, na którym widoczny byłby wężyk (grmatura, materiał z którego został wykonany). Za wszelką pomoc z góry dziękuje.pozdrawiamJ.
dudzin Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Chodzi o patkę szeregowego, czy szeregowca (szeregowi + podoficerowie), bo taka była nomenklatura w II RP.
Jeager Napisano 17 Październik 2006 Autor Napisano 17 Październik 2006 a zatem aby rozwiać wszelkie wątpliwości niezwykle istotne dla wyjaśnienia istoty sprawy; chodzi mi o patkę szeregowego vel strzelca vel legionisty... a gdyby kolega miał jeszcze przypadkiem zdjęcie patki wdzięczność moja nie znała by granic. z uszanowaniemJ.
bolas Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Dudzin, nie było czegoś takiego jak patka dla szeregowego i podoficera (jak to zauważyłeś nomenkaturowo dla szeregowca") - podoficerowie mieli inne niż szeregowi ...
jazlowiak Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Gwoli wyjaśnienia - szeregowi dzielili się na podoficerów i szeregowców:-)
bolas Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Ano właśnie pisząc tego posta śmiać mi się chciało że poprawiam chcącego poprawić, z pełną świadomością, że zaraz ktoś mnie poprawi ... ot i takie błędne koło ;0)
Boruta Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 Przyłączam się do prośby Jaegera. Może jakieś lepsze zdjęcia ma ktoś?Pozdrawiam
pawelec40pp Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 WitamPatki szeregowego do kurtki wz 36. zrobiłem skan tak aby jak nailepiej było wszystko widać.
Jeager Napisano 10 Luty 2007 Autor Napisano 10 Luty 2007 Pawelec40pp, a nie są to przypadkiem patki podoficerskie? Na zdjęciu jest chyba haft, a nie galon.
pawelec40pp Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 Są to patki szeregowego na skanie, na zdjęciach przedwojennych mam je na szeregowym do stopnia plutonowego, z galonem patki występowały tylko wz 19 i 27, wz 36 są tkane tylko z bajorka wedle regulaminu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.