Skocz do zawartości

hetzer - latebra

krzyb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Życzę powodzenia ...ale uważajcie żeby Grzegorzewo się nie zemściło ;) i krzysiek napisz jakie środki urzywacie do wyciągnicia stalowego potworka. Z tego co pamiętam (z naszej rozmowy) mówiłeś coś o koparce...a jak wygląda reszta?
Heruss
  • Odpowiedzi 253
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
jako czytelnik forum, myślę, że nie musicie mścić się" za Grzegorzewo. Podejmiecie normalną próbę wydobycia czegoś dużego w trudnych warunkach.
Normalną - bo nie obarczoną udowadnianiem komukolwiek, czegokolwiek. Po prostu spróbujecie TO wyjąć...
Życzę powodzenia.
Napisano
Życzę powodzenia! Ale coś czuję, że będzie ciężko, a nawet bardzo ciężko.
I do tego wszystkiego sztorm jeszcze Wam doszedł. 10 w skali Beauforta?! :]
Trzymam kciuki!
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Z tego co się przed chwilą dowiedziałem to akcja została odwołana ze względu na zbyt wzburzone morze.Kolejne podejście ma się odbyć w ciągu kilku dni.
Napisano

Tak wygladało morze chwilę po odwołaniu akcji, jest to dokładnie miejsce wydobycia.

Ogólnie na całym wybrzeżu wieje sztormowo.

Prognozy pogody na najbliższe parę dni nie wygladają różowo.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 16:21 27-10-2006

Napisano
FAktycznie dzisiaj wiało dośc dobrze :)
W DB wyczytałem że po wydobyciu ma stanąć na cokole w Muzeum Techniki w Gdyni-Chyloni? czy to prawda?
Napisano
To on jest w końcu po stronie Bałtyku czy zatoki Puckiej?? A tak apropo cokołów w trójmieście... to kiedyś czytałem ze chcieli wydobyć jakiegoś u-boota z zatoki wiślanej i miał zostać ustawiony na cokole koło portu... i nawet chyba napewno pisali to w Gazecie wyborczej:P Było to z dobrych 5 lat temu. Wie ktoś coś??
Napisano
Witam wszystkich. Na wstępie przepraszam wszystkich urażonych tym porównaniem z Grzegorzewem, chodziło nam tylko o trudne warunki pogodowe a nie o same wydobycie. U nas rano było bardzo spokojnie i udało nam się odkopać przód pojazdu ale w ciągu godziny zrobił się duży sztorm i fale zaczęły zalewać nam sprzęt i było ryzyko że koparki same zostaną w morzu. Musieliśmy przerwać ale sprzęt pozostał na samochodach i myślę, że będziemy kontynuować po 1 listopada tylko w lepszych warunkach pogodowych. Krzysztof Latebra
Napisano
No Panowie Szlachta jak mawia DJ Rydzyk Alleluja i do przodu.Nie dajcie się faszystowskiemu ścierwu.Bierzcie gada za rogi i na brzeg z bydlądkiem.W końcu to kto jest dla kogo ?Hetzer dla Was czy Wy dla Hetzera.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Napisano
ok. operacja wydobycia hetzera zakończyła się nie powodzeniem ale nie zrażajmy się porażką, bedziemy próbowali znowu. żeby się do mnie nie przyczepili to powiem na wstępie że nie mam żadnego wpływu na wszystkie sprawy związane z przyszłym wydobyciem itd. itp. , wyjaśnienia użytkownikom się należą , a termin następnej próby to tylko moja nieśmiała propozycja. tak więc ogólne założenie było takie żeby wygrzebać dookoła heztera rów aby sam pojazd stanął na małym stozku piasku co ułatwiłoby odessanie. następnym zadaniem było zlokalizowanie uszu na przedzie pojazdu do których miały być podczepione krótkie stropy. niestety nie udało się uszu tych zlokalizować ponieważ non-stop piasek zasypywał to co zostało odkryte. był plan aby zrobić falochron z worków z piaskiem ale niestety morze było zbyt wzburzone aby to coś dało. to tyle gwoli wyjaśnień wyciągnięcia go z wody. przy pracy, koparka urwała od niego pare części czyli: reflektor,szczelinę celowniczą i bliżej nie okręslony kawał blachy. wydaje mi się że nie jest to duża strata. następny termin to prawdopodobnie początek Maja kiedy skończy się sezon sztormowy.

pozdrawiam. Piotr
  • 4 weeks later...
Napisano
Coście, się tak uparli na Hetzera? Przeanalizowałem sobie różne możliwości i uważam, że to raczej będzie Marder III, a dokładniej Marder III z armatą ZIS3, względnie Marder Ausf.H . Może też być Marder Ausf.M, a nie zdziwił bym się gdyby okazało się, że to Wespe. Stawiam na pojazd z otwartym przedziałem bojowym na podwoziu czeskiej Pragi i mam nadzieję, że szybko się przekonamy. Mam tylko prośbę-nie budujcie tylko znowu falochronu z worków bo to dziecinada.
  • 4 weeks later...
Napisano
jako dziecko bawiłem się na tym wraku i skakałem do wody z jego lufy ,jest to otwarty pojazd a nie zamknięty jak hetzer mam na to kilku światków bo razem się wychowywaliśmy w Juracie jak jeszcze było go widać zanurzonego pod wodą , miał siedzenia i było widać zamek od armaty ,w tamtym okresie był w bardzo ładnym stanie
Napisano

Nie istotne czy to Hetzer Cabrio, czy jakaś inna sportowa wersja czołgu, najważniejsze jest to że grupa pasjonatów z
3miasta, nie szczędząc własnej kasy wyciągnie całkiem legalnie tego zrdzewiałego bursztynka. Chwała takim akcjom i TYM LUDZIOM.
pozdrawiam

Napisano
To,że może być w tej chwili otwarty z góry nie wyklucza Hetzera.Dach mogli mu zerwać ludzie po wojnie i wywalić na złom.

Powodzenia w wydobyciu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie