Heruss Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 WitamŻyczę powodzenia ...ale uważajcie żeby Grzegorzewo się nie zemściło ;) i krzysiek napisz jakie środki urzywacie do wyciągnicia stalowego potworka. Z tego co pamiętam (z naszej rozmowy) mówiłeś coś o koparce...a jak wygląda reszta? Heruss
kopijnik2 Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 jako czytelnik forum, myślę, że nie musicie mścić się" za Grzegorzewo. Podejmiecie normalną próbę wydobycia czegoś dużego w trudnych warunkach. Normalną - bo nie obarczoną udowadnianiem komukolwiek, czegokolwiek. Po prostu spróbujecie TO wyjąć...Życzę powodzenia.
grubas Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 Święte słowa kopijnik2.Po prostu jedźcie tam i go wyciągnijcie.Pozdrawiam i życzę powodzenia.
wars98 Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 Życzę powodzenia! Ale coś czuję, że będzie ciężko, a nawet bardzo ciężko.I do tego wszystkiego sztorm jeszcze Wam doszedł. 10 w skali Beauforta?! :]Trzymam kciuki! Pozdrawiamwars98
KRUSZYNA Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 Dzisiaj piątek czyli akcja się rozpoczeła?Proszę i chyba nie tylko ja o jakieś zdjęcia i informacje z przebiegu prac.pozdrawiamkruszyna
grz. Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 Trzymam kciuki życzę powodzenia i czekam na fotki z wydobycia TAK TRZYMAĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!1
jayms Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 Z tego co się przed chwilą dowiedziałem to akcja została odwołana ze względu na zbyt wzburzone morze.Kolejne podejście ma się odbyć w ciągu kilku dni.
Bocian Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 Tak wygladało morze chwilę po odwołaniu akcji, jest to dokładnie miejsce wydobycia.Ogólnie na całym wybrzeżu wieje sztormowo.Prognozy pogody na najbliższe parę dni nie wygladają różowo.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 16:21 27-10-2006
Berlin Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 FAktycznie dzisiaj wiało dośc dobrze :)W DB wyczytałem że po wydobyciu ma stanąć na cokole w Muzeum Techniki w Gdyni-Chyloni? czy to prawda?
Cronos Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 To on jest w końcu po stronie Bałtyku czy zatoki Puckiej?? A tak apropo cokołów w trójmieście... to kiedyś czytałem ze chcieli wydobyć jakiegoś u-boota z zatoki wiślanej i miał zostać ustawiony na cokole koło portu... i nawet chyba napewno pisali to w Gazecie wyborczej:P Było to z dobrych 5 lat temu. Wie ktoś coś??
huk 100 Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 Jak dobrze pamiętam to Odkrywca też miał uczestniczyć w wydobyciu tego ubota he ????
krzyb Napisano 27 Październik 2006 Autor Napisano 27 Październik 2006 Witam wszystkich. Na wstępie przepraszam wszystkich urażonych tym porównaniem z Grzegorzewem, chodziło nam tylko o trudne warunki pogodowe a nie o same wydobycie. U nas rano było bardzo spokojnie i udało nam się odkopać przód pojazdu ale w ciągu godziny zrobił się duży sztorm i fale zaczęły zalewać nam sprzęt i było ryzyko że koparki same zostaną w morzu. Musieliśmy przerwać ale sprzęt pozostał na samochodach i myślę, że będziemy kontynuować po 1 listopada tylko w lepszych warunkach pogodowych. Krzysztof Latebra
jaca2003 Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 No Panowie Szlachta jak mawia DJ Rydzyk Alleluja i do przodu.Nie dajcie się faszystowskiemu ścierwu.Bierzcie gada za rogi i na brzeg z bydlądkiem.W końcu to kto jest dla kogo ?Hetzer dla Was czy Wy dla Hetzera.Pozdrawiam i życzę sukcesów.
jaca2003 Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 http://www.allegro.pl/phorum/read.php?f=270&i=120891&v=&t=120872Takie coś dla zawiedzionych.Chłopaki mieli naprawdę ciężko.Pozdrawiam walczących
toadie Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 ok. operacja wydobycia hetzera zakończyła się nie powodzeniem ale nie zrażajmy się porażką, bedziemy próbowali znowu. żeby się do mnie nie przyczepili to powiem na wstępie że nie mam żadnego wpływu na wszystkie sprawy związane z przyszłym wydobyciem itd. itp. , wyjaśnienia użytkownikom się należą , a termin następnej próby to tylko moja nieśmiała propozycja. tak więc ogólne założenie było takie żeby wygrzebać dookoła heztera rów aby sam pojazd stanął na małym stozku piasku co ułatwiłoby odessanie. następnym zadaniem było zlokalizowanie uszu na przedzie pojazdu do których miały być podczepione krótkie stropy. niestety nie udało się uszu tych zlokalizować ponieważ non-stop piasek zasypywał to co zostało odkryte. był plan aby zrobić falochron z worków z piaskiem ale niestety morze było zbyt wzburzone aby to coś dało. to tyle gwoli wyjaśnień wyciągnięcia go z wody. przy pracy, koparka urwała od niego pare części czyli: reflektor,szczelinę celowniczą i bliżej nie okręslony kawał blachy. wydaje mi się że nie jest to duża strata. następny termin to prawdopodobnie początek Maja kiedy skończy się sezon sztormowy.pozdrawiam. Piotr
generał w. Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Coście, się tak uparli na Hetzera? Przeanalizowałem sobie różne możliwości i uważam, że to raczej będzie Marder III, a dokładniej Marder III z armatą ZIS3, względnie Marder Ausf.H . Może też być Marder Ausf.M, a nie zdziwił bym się gdyby okazało się, że to Wespe. Stawiam na pojazd z otwartym przedziałem bojowym na podwoziu czeskiej Pragi i mam nadzieję, że szybko się przekonamy. Mam tylko prośbę-nie budujcie tylko znowu falochronu z worków bo to dziecinada.
warwick Napisano 28 Listopad 2006 Napisano 28 Listopad 2006 witajcie,czy wiadomo coś nowego w temacie...?mija miesiąc a tu cisza...pozdr.warwick
Oberfeld Napisano 28 Listopad 2006 Napisano 28 Listopad 2006 Cokolwiek to jest, jesli wyjdzie to będzie dobrze.
Blitz45 Napisano 28 Listopad 2006 Napisano 28 Listopad 2006 Latebra : Hetzer 0 1P.S Pozdrowienia dla grupy Kaliskiej.
kloss35 Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 jako dziecko bawiłem się na tym wraku i skakałem do wody z jego lufy ,jest to otwarty pojazd a nie zamknięty jak hetzer mam na to kilku światków bo razem się wychowywaliśmy w Juracie jak jeszcze było go widać zanurzonego pod wodą , miał siedzenia i było widać zamek od armaty ,w tamtym okresie był w bardzo ładnym stanie
Blitz45 Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 Nie istotne czy to Hetzer Cabrio, czy jakaś inna sportowa wersja czołgu, najważniejsze jest to że grupa pasjonatów z 3miasta, nie szczędząc własnej kasy wyciągnie całkiem legalnie tego zrdzewiałego bursztynka. Chwała takim akcjom i TYM LUDZIOM.pozdrawiam
t Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 To,że może być w tej chwili otwarty z góry nie wyklucza Hetzera.Dach mogli mu zerwać ludzie po wojnie i wywalić na złom.Powodzenia w wydobyciu.
Blitz45 Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 Bez dachu i tak będzie pięknie wyglądał.Pozdrawiam
jayms Napisano 24 Grudzień 2006 Napisano 24 Grudzień 2006 Skoro ten Hetzer jest kabrioletem to może takim?hehe;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.