matiin Napisano 14 Październik 2006 Autor Napisano 14 Październik 2006 witam,niedawno zakupiłem Cibole. duzo czytałem na jej temat (wszystkie Tesoraki) i zdecydowałem się na nią. wcześniej biegałem z Ultrą II i sprzęcik jest dla mnie znakomity. pomijam tutaj naukę dźwięków, bo do tej pory się ich uczę. ale są już wyraźne postępy:). Cibolę kupiłem głównie z nastawieniem na monetki. Rutusem też coś tam wyciągałem ale chciałem sprawdzić coś zagranicznego. no i tutaj rozczarowanie! wydaje mi się, że Cibola troszke jest gorsza co do zasięgów od Ultry. wypad z nią na pole i do lasku. na polu taka sama reakcja na fanty co na rutusie. obecnie biega nim mój kumpel, razem zamiatamy. dzisiaj wypad do lasu, zabraliśmy tylko Cibole. fanty jakie mogłem wykopać to tylko takie na 5-10 cm. rutusem kopałem dużo głębiej! ustawiłem ją tak:czułość 10 ( wg. skali) prawie maxdyskryminacja w okolicach iron, troszkę powyżejthreshold jak mnie nauczyli, wciskasz pinpoint i krecisz do uzyskania tonu wiodącego.proszę was o porady jak wy sobie ustawiacie Cibole.dzieki za ewentualne porady.pozdrawiam
Vincent_Vega_69 Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Spróbój na superstrojeniu. Zasięgi trochę lepsze. Gdybyś natrafił na coś głębiej Cibola to wykryje. Prawdopodobnie niczego głębiej nie było.
beaviso Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Połowicznie zgodzę się z Vincem.Tak - prawdopodobnie nic głębiej nie było (jak zresztą napisałem na PFE)Nie - nie próbuj na superstrojeniu. Dla mnie ta funkcja ma wartość przy bardzo dokładnym przeszukiwaniu ograniczonego wycinka, ale raczej nie nadaje się do chodzenia (wykrywka, choć diabelnie czuła, to niestabilna).Spróbuj wolniej zamiatać sondą.M.
matiin Napisano 15 Październik 2006 Autor Napisano 15 Październik 2006 witam, dzisiaj kolejny wypad z Cibola. beaviso dzięki za odpowiedź, tu i na tamtym forum:). poznaję sprzęt i wydaje mi się, że coraz lepiej ją rozumię. chodziłem na dyskryminacje poniżej IRON ( kreska niżej) czułość 10, threshold czerwone pole na maxa. sprzęt w miarę stabilnie się zachowywał no i w porównaniu z Ultrą te same wskazania. Ultra grała na kolor i Cibola też. czyli w dniu dzisiejszym zasięgi były te same:). jeszcze przed wypadem krótki test w powietrzu zrobiłem. nie wiem czy tak powinno być ale wyglądało to następująco: czułość 10, threshold max, dyskryminacją troszkę kręciłem. przedmiotem do testów był nabój od TT. czym niższa dyskryma zasięg większy. podkręcając ją zasię spadał ( i to znacząco). przy zerowj dyskryminacji wskazania ok 20-25 cm; dochodząc do poziomu 5 c-TAb zasięg spadł do około 10 cm. nie wchodze tu w zagadnienia związane z zakłóceniami, itp. rzeczami, chodzi mi tylko czy tak tak musi być? według mnie w Ultrze nie ma spadku zasięgu podkręcając dyskryme. pozdrawiam.ps. beaviso nie omieszkam skorzystać z twoich rad w przyszłości, dzięki:)
Raned Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Jeżeli Twoim głównym zainteresowaniem są monety to dyskryminacja powinna być wyżej, najlepiej ustawić ją przy pomocy obiegowej 10 groszówki. Rozpocznij od żelaza i przesuwając monetę nad cewką kręć pokrętłem w prawo aż moneta się odezwie, wtedy ciutkę cofnij.Nie zalecam stosowania superstrojenia w początkowej fazie poznawania wykrywacza.
matiin Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 dzięki za porady, za chwilę robię wypad na pole. dzisiaj spróbuję bez superstrojenia. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.