Skocz do zawartości

Gdzie w Polsce sa jako pomniki T-34?

Gość toom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 389
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
omcio" napisał:

1.LUBIN-ZESPÓŁ SZKÓŁ GÓRNICZYCH przy ul. Legnickiej
pamietam jeszcze, chyba Lima,wyrzutnie rakietową BM,PTS-A, 2 BTR-Y,76-kę,85-tkę chyba?
z tego co mówią plotki jeden z pojazdów jezdzi teraz na gorze Szybowcowej w J.Gorze-widziałem go ale nie wiem ,czy to ten sam?
pozdrawiam i zapraszam do postu"

Niedyś w w/w szkole było Muzeum Wojska Polskiego i na zewnątrz wystawione były (sorki, nie znam się na militariach i sprzęcie):
1. czołg T34 (za łebka w latach 80 wchodziłem do niego przez silnik...)
2. kilka dział" w tym jedno p.lotn.
3. 2 kołowy samochód opancerzony
4. 3 kołowy samochód opancerzony
5. amfibia
6. wyrzutnia rakietowa na samochodzie
7. samolot odrzutowy SU-7 (chyba)...

Pod koniec lat 80 najpierw zginął samolot, a potem wywieziono cały pozostały sprzęt...

• 2 months later...

Gdańsk, 1946-04-07. Święto oswobodzenia Wybrzeża i odzyskania Ziem Zachodnich obchodzono pod hasłem: Trzymamy straż nad Odrą. Nz. uroczystość odsłonięcia pomnika czołgistów Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte (u zbiegu alei Zwycięstwa i ul. Marii Curie-Skłodowskiej). Czołg 1 Brygady Pancernej (nr bojowy 121) dowodzony podczas wyzwalania Gdańska przez porucznika Juliana Miazgi, którego załoga jako pierwsza przedarła się do Gdyni 27 marca 1945 r.

• 3 weeks later...
Witam,chciałem pomniejszyć ilość o jeden egzemplarz.Podano, że w Zwierzyńcu między Zamościem a Biłgorajem-NIEMA w tym mieście T-34.Być może komuś się coś pokićkało.W Bondyrzu odległym od Zwierzyńca o 10 km jak najbardziej stoi ale w Bondyrzu.Pzdr.

• 4 months later...
Witam. Jestem zaineresowany kupnem czołgu T-34. Przeglądając forum chciałbym sie dowiedziec gdzie by się znajdowały te pojazdy do kupna. Czytając znalazłem miejsce tj. Fort Czernakowski, gdzie znajduje się parenaście stojących, rdzewiejących masazyn. Chcałbym wiedziec w jakich cenach byłaby sprzedaż czołgu. Poszukuje też jak nie otrzymam t-34 niemieckiego średniego czołgu (22-25t) Panzerkampfwagen III, wszystkie wersje. radek98k@o2.pl

• 7 months later...
Ave
Teciak stoi (stał), dawno tamtędy nie jeździłem ostatnio go widziałem jesienią ubiegłego roku, na terenie jednostki przy Dr. Męczenników Majdanka jakieś 200 - 300 m za bramą. Widać go z ulicy od jesieni do wczesnej wiosny jak niema liści.
Pozdrawiam

• 2 weeks later...
No ja osobiście to widziałem właśnie w Giżycku w jednostce czołg przed bramą..drugi widziałem w Orzyszu pełniąc służbę.. i w Nowogrodzie.. kiedyś i do tego w Nowogrodzie dało się wejść ale teraz tam dużo syfu.. a w Orzyszu tam obok stoi taka płyta na której napisane jest ku czemu postawiono ten czołg i coś tam chyba pisało o Suwałkach. Czołgi to świetna sprawa.. zawsze mi sie podobały i mam troche hopla na ich punkcie. Patrząc na nie przypominają mi się czasy wojska i po części haubica samobieżna Goździk" 2S1 którym to się śmigało w wojsku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie