Skocz do zawartości

Nadchodzi nowelizacja naszej ulubionej ustawy o broni

dect

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po cholere kłusole mieliby uzywać czarnoprochowców? Może nie znam się zbyt na tej broni, ale chyba do ich masowego uboju jest zbyt mało celna, a już zdecydowanie zbyt mało szybkostrzelna. Jaki problem dla kłusola stanowi nabycie broni kulowej? ŻADEN!! Amunicja- też ŻADEN kłopot.

Mi się śmiać chce... bueheheheh he he h e ...
Napisano
Potwierdzam słowa acera.Przez kilka ładnych lat pracy w Straży Leśnej(1993-2000)a i obecnie mam bliski kontakt,nie widziałem i nie słyszałem o użyciu czarnoprochowców do kłusówki i to na terenie całego kraju.Widywałem różne cuda,specjalnie się tym interesowałem :-),wiem że po prostu łatwiej jest o inną nielegalną broń.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Ale i tak pan inspektor Rosiak wie lepiej - przeciez powiedzial, ze bron taka do klusownictwa jest uzywana powszechnie".

Rece opadaja, ze ktos na takim stanowisku gada takie pierdoly...
Napisano
O. J...!
To lepsze niż burdel wokół Grzegorzewa.
Ciekawe, czy pan R naprawdę coś takiego powiedział, czy też to imaginacja redaktora. Mam nadzieję, że to drugie.
Ironrat
Napisano
skąd się wzięła magiczna granica 17J?
jest to energia pocisku paintball.
może ktoś wie jaka jest energia piłki futbolowej.
może i posiadanie piłki trzeba będzie ograniczyć koncesją.
Napisano
Podoba mi się też stwierdzenie, że Bron usi być tak zdekowana, że nie może być zamek wymienny. Ale przecież wiadomo, że jak wymieni zamek na sprawny, to i tak strzelał nie będzie, bo zdekowana lufa mu to uniemożliwi.
Pozdrawiam
Napisano
Ale jak już wymieni zdezelowany zamek i lufę skałkówki na zamek i lufę od kałacha (co oczywiście może uczynić... bandyta jeden)to co wtedy? Dlatego zanim to zrobi to już trzeba go trzepnąć po łapach . Jak 5 latek pokaże się na ulicy z ganem na wodę to od razu trzeba go zapuszkować ,bo jak nic będzie za chwilę pompkę i wodę zamieniał na lufy i kule ,a może nawet jakąś armatę -ekstremista jeden !!!
Napisano
Czyli, kurna, jednak wyszlo na moje - kiedys (chyba nawet na tym forum) stwierdzilem, ze ustawowe okreslenie uniemozliwienie wspolpracy wszystkich istotnych czesci broni" oznacza jej zmonolicenie", jak to sie ktos wyrazil.

Efekt taki, ze juz lepiej sobie kupic odlew na sciane - babrania sie zero, a frajda taka sama bo i tak sobie nie strzelisz na sucho.

Polskie deko, Boze, widzisz i nie grzmisz... Chyba, ze nawet Jemu juz sie odechcialo...
Napisano
@ Boruta

Tak, ale jak widac wiedza to (o tej lufie) wszyscy poza tymi ekspertami". Z duza doza dobrej woli bylbym sie w stanie zgodzic z IRONRATEem, ze to dziennikarz popieprzyl bo chyba faktycznie niemozliwe zeby koles zajmujacy sie bronia zawodowo wygadywal takie bzdety
Napisano
DECT - nurek 991 dziękuje Ci za informacje jesteś człowiekiem wysoce kompetentym i posiadasz o gromną wiedze w tym temacie , dlatego chce cie zapytać wprost czy warto coś kupować z w/w branży poprzez allegro.Jeżeli nasze wyborne służby mają mi skasować sprzęt i zniszczyć.Prosze o jak najszybszą odpowiedź.
Napisano
Bez przesady, po prostu interesuje sie nieco tematem od strony prawnej, ale co do broni sa tutaj o wiele bardziej kompetentni ludzie.

A Twoje pytanie - wybacz, ale nie odpowiem.
Napisano
Co do sposobów deaktywacji broni - polecam artykuł w Arsenale z września 2005 roku. Pozdrawiam - Tomko
Nurek991 - co rozumiesz przez najlepszy ?
Napisano
witam! Tomko jeżeli chodzi o rewolwer to przez najlepszy chciałbym wiedzieć
1.celność
2.trwałość materiału
3.wygoda w użyciu

Apropo co sądzisz o Reb Navy 36
Napisano
Jeśli chcesz strzelac na dłuższe dystanse - to coś z lufą ~7 cali. Niestety nie strzelam z czarnoprochowca ( na razie przynajmniej : ) ) więc nie moge sie wypowiadać. Moim faworytem - po rozmowach ( i podsłuchach ;) ) w sklepach prowadzących broń na p.cz. jest colt sheriff z lufą 5,5 cala w kalibrze .44 robiony przez Piettę. Do tego wersja kit" - wykończenie warto powierzyć dobremu rusznikarzowi . Ponoc te fabrycznie gotowe nie zawsze są takie jak byc powinny. Gdzies miałem opis tego czego im brakuje ale wcięło razem z moim ulubionym pismem o broni : ((.
Napisano
Zobacz np tu : http://www.giwera.pl/linki.htm - w linkach ->:: BROŃ ODPRZODOWA ::
albo: http://www.blackpowder.cxm.pl/
albo:http://bron.iweb.pl/ ; http://www.fotos.waw.pl/czarnoprochowakabury.html ; to tak z grubsza. Warto zajrzeć na strony np. Bractw Kurkowych, strzelaniem czarnoprochowym zaczynaja sie tez zajmować związki strzeleckie.
Napisano
A i jeszcze jedno, musisz pamiętać że kupno czarnoprochowca to dopiero początek - do tego potrzeba jeszcze ustrojstwa do nabijania, czyszczenia, smarowania itd. itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie