bartekl23 Napisano 28 Wrzesień 2003 Autor Napisano 28 Wrzesień 2003 To co w temacie. Głównie chodzi o spodnie...
jazlowiak Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Spodnie od butów kbw można stosować tylko w wersji z owijaczami do trzewików. Trzeb akupić sobie zwykłe wyjściowe spodnie szeregowego LWP i są dobre. W kurtkach podnosimy kołnierzy do zapinania na dwie haftki - wymagania techniczne kurtki są w Nowym Przeglądzie Kawlaeryjskim nr 1/2002. Adresy Akagi jak zwykle pomylł: www.grh1939.prv.pl lub www.grh.frko.pl
akagi Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 pewnie, że nie działa, bo sie zagalopowałem......linki tak jak wyżej podał Paweł.
bartekl23 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Czyli spodnie od munduru KBW, mogą być do rekostrukcji piechoty? Trzeba mieć trzewiki i owijacze?
bolas Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Przeróbka bluzy KBW:- zmieniasz kołnierzyk bo ten z KBW zupełnie sie nie nadaje- bluza powinna mieć 7 głównych guzików (a wiekszosc KBW ma 5)- w rekawach w mankietach powiniene być rozporek z guzikiem - na pagonach przesuwki- doszywasz haki na pas w bluzie po bokach (2szt)- na plecach na dole bluzy robisz dwa rozporki - kieszenie przesywasz na kształ prostokątu (bez okragłych krawędzi)- wywalasz całe niepotrzebne usztwnienie i poduszki itp ...- od wewnatrz (nie pamietam po której) wszywa sie kieszonke na opatrunekTo chyba wszytsko - wiecej nie pamietam ... Spodnie:- powszechnie uzywamy spodni podchorązych wojsk lądowych" z demobliu ...
bolas Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 aha .. zapomniałem ze w kołnierzyk jest zapinany na dwie haftki (a wiekszość KBW ma jedną)
Gość Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Tak, bo one są przeznaczone do wysokich butów i jak je sobie owiniesz, to tego nie będzie widać.Pozdrawiam
bolas Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Powinno to mniej wiecej wyglądac tak jak na fotce obok. Bluza z fotki to nie jest KBW tylko drelichowa bardzo zblizona do wz.36
bolas Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 a co do bluz nadających się do uzycia ... poza KBW mozna takze przerabiać (co jest znacznie trudniejsze) bluzy podchorążych współczesne ... cały prblem to wykładane klapy kołnerza - trzeba to wszystko wypruć i wtedy wszyć nowy radycyjny kołnierzyk". Ale plusem takiej opcji jest bardzo niska cena zakupu bluzy podchorążego. No i taka bluza po przeróbce ma 7 guzików a nie 5. A to daje wielką róznice wizualną.
bartekl23 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Witam!Co o są te przesuwki, i jak wyglądają haki do pasa? Mógłbyś mi wysłąć jakieś zdjęcia, które obrazują jak przerobić? Na czym polega zmiana kołnierzyka?
mietek Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Pytanie w kwestii numeracji.Aktualnie mundurów KBW na allegro dostatek. Jednak jak wygląda kwestia rozmiarówki. Rozmiar to zapewne obwód klatki/wzrost. Na fotce http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17670090 mundur wygląda na bardzo dopasowany, jest to ok w galowym, ale nie polowym. O ile większe radzicie kupować, czy ta razmiarówka z allegro jest Ok? Jaki typ haków był wszywany? Druciane, czy jak wz. 17?
bartekl23 Napisano 19 Listopad 2003 Autor Napisano 19 Listopad 2003 Witam! Dzięki, ale mundur już mam... :-)bartekl23
mp Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 witamco to sa te ozporki"?? . zabieram sie tez an przeróbke tej bluzy na przedwojennąpozdrawiam mp
mp Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 a i czy ta bluza KBW ma guziki z orzelkiem bez korony??
mp Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 przpraszam za po trojny wpis , jak sobie z tymi guzikami poradzic??
michał ł Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 Osobiście guziki wszyłem częściowo oryginalne, a część wziąłem z KBW. Krasnoludki pomogły wyciąć mi malutkie tandetne (znaczy się baardzo uproszczone, nie można ich oglądać a bliska ;-) ) koronki, przykleiłem, pomalowałem całość Humbrolem 11 (aluminium - bo taką miałem z metalowych odcieni) i pokryłem warstwą SuperGlue (zmatowiło, postarzyło, no i farbka nie wciera się w mundur, bo wtedy może wyglądać jak kombinezon kosmity)michał ł
mp Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21307284 :)))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.