Skocz do zawartości

syf i krzyk rozpaczy

radek66

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jako że temat mnie interesujący to ja to napisze w taki sposób. Czemu mamy wymagać od często biednego i niewykształconego rolnika czegoś czego Ci niby inteligentni i zamożni nie robią? Bo śmieci i smiecenie to nie jest tylko przyp[adłośc wsi niestety. Mało mam wrażenie, że ten proces systematycznie się pogarsza a nie polepsza.
Jestem może starszy o mi już za rok 40 stuknie, ale pamietam za młodu jak za papierek wyrzucony na ulicy dostawało się burę od dorosłego, a jakby się dyskutowało to by się oberwało od własnego ojca, a teraz nikt nie zwróci uwagi bo usłyszy pierdol się"
Inny przykład - za złej" komuny istniał Bakutil, przyjeżdżali i zabierali padłe zwierzaki, potem Bakutil zlikwidowano - efekt wiadomy padlina trafia do lasów i do ziemi bo w sumie gdzie ma trafiać.
I z podwórka wodnego jako miłośnik kajakarstwa - nagminne wyrzucanie przez kajakarzy najczęsciej zorganizowanych i płynących pod opieką niby instruktorów puszek i butelek do wody, a na polach biwakowych pozostawiania syfu i potłuczonego szkła po piwku. Cóż kiedyś byli przodownicy turystyki kajakowej którzy mieli tysiące kilometrów na koncie a teraz za niewiadomo jaką sprawą spływy prowadzą Instruktorzy Rekraacji Ruchowej o tej specjalności a którego to IRR zdobywa się tylko za kasę a nie za wiedzę tak naprawdę.
Inny przykład płynę, przed sobą mam mostek, po lewej piękne wille, zjeżdża stamtąd samochód (wiadomo limuzyna), staje na moście i worek ze śmieciami ląduje w rzece, nie muszę dodawać, że przed domkami oczywiście piękne równe trwaniczki i bardzo czysto. Z ciekowości poszedłem zobaczyć co w okolicznym lesie - i w pobliskim wąwoziku znalazłem smród, syf i butelki a dwudziestu flaszek po szampanie Moet raczej rolnik nie wyrzucił, szkoda tylko, że śmietnik był w miejscu gdzie wyciekały źródła.

Ja ratunek widzę tylko w jednym - minimalizacji cen za przyjmowanie śmieci, a nawet w darmowych wysypiskach a maksymalizacji kar za dzikie wysypywanie śmieci i to nie jakieś tam 200 zł mandatu ale 500 za jedną butelkę i 20 tys za byle beczkę oleju czy wrak samochodu. I tylko to miałoby jakąs skuteczność. Przypomina mi się tu Niemiecka historia za ciężarówkę z odpadami jakie próbowano porzucić w lesie a których koszt utylizacji wynosił 50 tys marek zlicytowano cała firmę na ponad 13 mln i jeszcze było mało na karę jaką zasądzono.

Popieram Grzechotnika w całej rozciągłosci tematu. Kilka lat temu w gminie, w której obecnie mieszkam, stały tu i tam darmowe kontenery. Zniknęły i okoliczne lasy (których tu nie ma tak wiele) stały się jednym wielkim śmietniskiem. Strach pójść z rodziną na grzyby, bo zamist cudów natury, to tylko zużyte wyroby kauczukowe, szklane i całe spektrum odpadów cywilizacyjnych. I nie jest to żadna zapadła wiocha, tylko przedmieścia wojewódzkiego miasta i każdego z okolicznych mieszkańców stać na opróżnianie pojemników przez odpowiednią firmę.
Inną sprawą jest lawinowy przyrost odpadów. Za komuny wszystko pakowane było (jeśli akurat było ;-) w materiały ekologiczne", które łatwiej było zutylizować we własnym zakresie, choćby w piecu. Dziś królują wszechobecne tworzywa sztuczne i to dopiero jest wielki problem.
Nie zmienia to faktu, że jak ktoś nie został wychowany od najmłodszych lat w poszanowaniu porządku, to obecnie nauczyć go mogą tylko srogie i co ważniejsze, nieuchronne represje.
Pozdrawiam - Szarubek

Tia, za dawnych czasów, jak mieszkałem jeszcze na obecnych ( i dawniejszych) Oleandrów, to był Cieć (duze C przez szacunek) anie pozal sie Boze gospodarz domu" . Jak sie posmieciło - to sie dostawało mietłe i sprzatalo ; ). No a jak by sie odburknęło - o rany po Ojcowym tłumaczeniu przez m-c by człek na d***e nie usiadł. No ale teraz mamy ezstresowe wychowanie" i to widac dookoła. Acer - w którym skonczyłeś SGGW, bo ja w 86 - tyle że zoo. Pozdrawiam wsiech SGGWowiczów na forum - Tomko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie