Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, boleo54 napisał:

Co do zdjęć z IIRP mam niedosyt ze źródła ich pochodzenia

Masz prawo... O które konkretnie chodzi, chętnie zaspokoję Twoją ciekawość. Jeszcze raz powtórzę... Leonie, nie warto.

Choć te " ukłony" są jak " szczery" uśmiech gejszy, mimo to szczerze pozdrawiam

Napisano
2 minuty temu, formoza58 napisał:

Masz prawo... O które konkretnie chodzi, chętnie zaspokoję Twoją ciekawość. Jeszcze raz powtórzę... Leonie, nie warto.

Choć te " ukłony" są jak " szczery" uśmiech gejszy, mimo to szczerze pozdrawiam

Widzę, że nie warto dalej prowadzić tej dyskusji

To tyle, mam wiele nowych eksponatów, zwalają z nóg, ale przekreślasz ich pokazanie.

Czołem. proszę nie odpowiadać

• Słabe 1
Napisano
Teraz, boleo54 napisał:

Co do zdjęć z IIRP mam niedosyt ze źródła ich pochodzenia

Prezentujący nie zdradza, czy są z jego kolekcji, czy z innych udostępnień

Sądzę, że przejrzyściej by był znać źródło ich pochodzenia

Zaprawdę, potrafisz powalić z nóg, nie ma co...

Czołem

Napisano
W dniu 11.03.2021 o 20:33, formoza58 napisał:

W temacie identyfikacji ułanów, jako przyklad jak zmieniają się twarze osoba st, uł. Tadeusza Guzika z 1 szwadronu, wcielonego do służby w listopadzie 1934 roku. Na pierwszym kadrze jako młody ułan w 1935 roku, na drugim w 1937 roku, kiedy był podoficerem nadterminowym

Weryfikacja odnośnie kpr. Tadeusza Guzika...Urodzil się 27 czerwca 1914 roku. Z PKU Sanok, z kategorią " A", wzrostem 171 cm, obwodem klatki piersiowej 112/104, został wcielony do Pułku, do 1 szwadronu, 4 listopada 1934 roku. Potem pułkowa szkoła podoficerska, którą skończył ze stopniem starszego ulana w lipcu 1935 roku. Potem służba w 1 szwadronie jako dowódca sekcji.  We wrześniu otrzymuje awans na kaprala. W 1936 roku obejmuje funkcję zastępcy dowódcy plutonu w 1 szwadronie. Kończy służbę czynną we wrześniu 1936 roku. A więc nie slużba nadterminowa, co sugerowało Jego zdjęcie w " szaserach".

W sierpniu 1939 roku zostaje zmobilizowany do 13 Dywizjonu Artylerii Konnej i w jego szeregach walczy w wrześniowych bojach. Rozbrojony przez niemców pod Biłgorajem, wrócil do domu. To na razie tyle...

Napisano
W dniu 5.01.2021 o 15:59, formoza58 napisał:

Zdjęć z tego rajdu jest niemało. Ot, choćby niejako epilog całego przedsięwzięcia. Uczestnicy wpisują się do księgi pamiątkowej w Belwederze. Dwaj mali Lwowiacy, którzy równiez pielgrzymowali do " Dziadka". Oznaczony  por. Edward Brandt, wspomniany dowódca patrolu pułkowego i jednocześnie " baca całości" ? 

ul23.JPG

I ni z tego ni owego trafił mi się dublet ...

j belw1.JPG

j belw2.JPG

Napisano

Płk. Konstanty Przeździecki, w drugiej połowie lat trzydziestych. Zastanawia mnie proporczyk umieszczony na koalicyjce. Przypomina do złudzenia proporczyki  z krzyżem VM, noszone przez pułkowych kawalerów tego orderu. Ale " Kocio"  nie był jego kawalerem...

przez2.JPG

przezdz.JPG

Napisano

Z promocji XII  klasy kawaleryjskiej w Szkole Podchorążych dla Podoficerów w Bydgoszczy, w 1936 roku.

Stoją wg. uzyskanej lokaty ,od lewej podporucznicy: Antoni Burlingis z 1 P.Uł., Zdzisław Budyń z 10 P.Uł., STEFAN GOŁASZ z 7 P.Uł., Stefan Fusiecki z 6 PSK, Antoni Hajdamowicz z 3 P.Ul., Waclaw Zieliński z 15 P.Ul., Alfons Karol Eret z 1 PSK, Tadeusz Różycki z 19 P.Uł, Eugeniusz Sobiesław Tuszko z 2 P.Szwol., Władysław Tryliński z 17 P.Ul.

.

14ul golasz promoc1.JPG

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
W dniu 17.01.2021 o 11:14, boleo54 napisał:

Podniosły temat?? Niewiele mogę dodać?

• Może coś wcześniejszego.
  • Perełka! ?      Następne zdjęcie 17x11cm. mistrza Munza. Uczestnicy patrolu bojowego w dn. 8.III. do 21.III. 1935r. z życzeniami od Pułku dla Pana Marszałka Polski. Jak wiadomo nie zastano jubilata z wiadomych powodów. Na odwrocie zdjęcia, pamiątkowa dedykacja pisana ręką D-cy Pułku               p.płk. dypl.  Andrzeja Kunachowicza.  Pieczątka i podpis.

PU.jpg

Uzupełnienie... Relacja st. wachm. Witaczyńskiego z przejazdu patrolu przez Garwolin...

14ul 35r1.JPG

14ul 35r2.JPG

14ul 35r3.JPG

Napisano

W dniu dzisiejszym, w kolejną rocznicę szarży Pułku w dniu 19 września 1939 roku, zapłonęły Płomyki Pamięci na mogiłach poległych w niej Ułanów Jazłowieckich. Spoczywają w Kwaterze Wojennej cmentarza na warszawskim Wawrzyszewie. Siedmiu zidentyfikowanych, reszta jako NN...

odk0.JPG

odk1.JPG

odk2.JPG

odk3.JPG

odk4.JPG

odk5.JPG

odk6.JPG

odk7.JPG

odk8.JPG

odk9.JPG

Napisano

Dzięki uprzejmości Pani Ani.

Uroczystości z okazji 250 Rocznicy Odsieczy Wiedeńskiej, obchodzonych we Lwowie w październiku 1933 roku. Widoczne Husaria wystawiona przez Małopolski Klub Jeździecki i jeden ze szwadronów Pułku.

14ul 33r.JPG