beaviso Napisano 16 Październik 2003 Napisano 16 Październik 2003 Ten po prawej stronie, idąc na zachód ścieżką, bodajże kawałek przed jarem? Jakieś kilkadziesiąt metrów w bok od ścieżki?Widziałem go, ale nie wiem co to jest. Raczej na pewno stary grób, może kamień pokutny, kto go tam wie?pozdr,M
Loozak Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Tak w kwestii formalnej żeby było wiadomo jak wygląda poszukiwany ;-) PS. Jakby ktoś znalazł coś takiego u siebie w ogródku to poproszę o pilny kontakt... ;-)Pozdrawiam!
sqh Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Lokalizację wszystkich kamieni granicznych Wolnego Miasta Gdańska, włącznie z ich numeracją literowo-cyfrową, można odnaleźć na przedwojennych polskich mapach topograficznych 1:25 000. Dwa arkusze z samym Gdańskiem niedawno wydał w reprincie Piter-Kartografia. Inne można znaleźć w bibliotekach, w Warszawie na przykład w Instytucie Geografii PAN, ul. Twarda 51/55.A gdyby były potrzebne szybciej, to piszcie na priva :-)
fedrunk Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Cześć ! To inny rysopis poszukiwanego ;), granica polsko-niemiecka./zdjęcie z książki P.Wieczorkiewicza KAMPANIA 1939 ROKU"/ Co do Otomina to nie wydaje mi się że to jest krzyż pokutny, z wyglądu jest za świeży" i nie ma ani śladu na nim wyobrażenia narzędzia zbrodni /chyba że na Pomorzu panował inny zwyczaj/.http://www.gornyslask.pl/bractwo/krzyze_pokutne.html Troszkę z innej beczki, to na stronce :http://www.zurada.aol.pl/jest zeskanowany wycinek prasowy z Dziennika Zachodniego opisujący zestrzelenie przez ppor.Gnysia 2 Dornierów,i wzmianka o tym że swoich poległych pilotów dowództwo niemieckie upamiętniło głazem na, którym wyryto jakiś tekst.Podobno kamień poniewierał się jeszcze po wojnie w lesie. To pierwszy pomnik II WŚ, super jak by ocalał.Pzdr.fedrunk
mikowhy Napisano 24 Listopad 2003 Napisano 24 Listopad 2003 Witam wszystkich dyskutujących! Ktoś życzliwy poinformował mnie, że to forum istnieje i bardzo się cieszę, że tu trafiłem. Mam swoją stronę poswięconą przeszłości Pomorza i na istnejącym tam forum też wymieniamy się informacjami o granicy WMG - zapraszam zatem do wspólnej dyskusji, bo tutaj znalazłem coś, o czym nie było mowy u nas (np. słupek przy ul. Legionów), a pewnie u nas jest coś, co Was zainteresuje. pozdrawiamMikołaj www.dawnygdansk.pl www.forum.dawnygdansk.pl
beaviso Napisano 24 Listopad 2003 Napisano 24 Listopad 2003 Witam!Ano, na forum Dawny Gdańsk już się zapisałem :) Pamiętasz zapewne sprawę zbiornika retencyjnego?pozdr, M
Gość Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 czy ktoś wie, czy wzdłuż Nogatu słupki stawiano po obu stronach rzeki czy tylko po jednej, a jeżeli, to na wałach czy poniżej?pozdroSeemann
beaviso Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 Na tym odcinku (Piekło/Biała Góra - Zalew Wiślany) o dł. 58 km istniały zaledwie 24 słupy graniczne. Postawiono je na 2 krótkich odcinkach, gdzie granica schodziła na brzeg rzeki (k/Pogorzałej Wsi i k/ mostów malborskich). Na większości odcinka zaś, granica biegła sobie środkiem Nogatu. Znikoma liczba 24 słupów wskazuje na to, że oprócz postawionych na 2 wymienionych odcinkach brzegowych, nie ma co liczyć na jakieś inne.pozdr,M
Gość Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 ha, byłem w ten weekend koło Pogorzałej Wsi, ale niestety bez rezultatu...Beaviso, masz jakieś informacje co do słupków koło mostów tczewskich lub właśnie k. Pogorzałej Wsi, które jeszzce jakoby się uchowały? Na forum Dawny Gdańsk ktoś twierdził że jeden widział...
beaviso Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 Nie, nie mam. Sprawą się nieszczególnie interesuję, bo wolę militaria. Ale forum dawnego Gdańska jest pierwszorzędnym miejscem, na którym możesz się czegokolwiek dowiedzieć. Tamtejsi Forumowicze są lepsi od wszystkich zapyziałych muzeów razem wziętych :)pozdr,M
classix Napisano 15 Listopad 2010 Napisano 15 Listopad 2010 Okazji rocznicy 90 lat temu proklamowanie Wolnego Miasta Gdańsk.
grzeb Napisano 26 Listopad 2010 Napisano 26 Listopad 2010 http://bartosz4.fm.interia.pl/graniczne/graniczne.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.