Skocz do zawartości

NIEŚMIERTELNIK WAFFEN SS

sumos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! dziś znowu szukam pomocy - tym razem z czymś zdecydowanie ciekawszym.. mianowicie proszę o podanie informacji (pełnej nazwy oraz szlaku bojowogo) tegoż, że nieśmiertelnika, Z góry dziękuje. Adrian
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ostatnim ogolnie znanym miejscem postoju Tego regimentu jest miejscowosc Wolow w okresie miedzy styczniem a lutym 1945. Skierowani byli do wsparcia oddzialow na Dolnym Slasku od Wolowa nie jest jasne co sie stalo z poszczegolnymi kompaniami Regiment zostal podzielony. Czesc znana Regimentu zostala rozbita w miejscowosci Halbe. Dowodzacy nazywal sie Radtke . Pochodza z Legnicy . T-H
Napisano
Gratuluje zakupu takiego kondona" :) po prostu czułki opadają jacy ludzie są naiwni!!!!!! Sądziłem że takich lip już się nie da sprzedać u nas a tu proszę.
Napisano
Wziołem go za 100zeta ale wam powiem, że jak opychał facet takie (3 lub 4) to za 110, 120 zł i zagarniał pozytywy, więc sorry ale na kopie to to niewyglądało;P
Napisano
Drogi Tors-Hamerze,

Pochodzę z Wołowa i bardzo interesują mnie wojenne losy mojego miasteczka. Jak dotychczas wiedziałem jedynie że miasta broniła mieszanina rozbitych oddziałów (m in. Kampfgruppe Sachsenheimer), ozdrowieńców i maruderów - (z badań terenowych - np. 78 IR - po prostu wojenny bajzel) oraz lokalne jednostki Volkssturmu, rozbitego później pd Prochowicami nad Odrą. Skąd masz informacje o udziale elementów Dywizji SS Polizei (z niesmiertelnika wnioskuję że to 7 regiment grenadierów) w obronie Wołowa (26 I 1945 roku przeciwko elementom radzieckiego 24 Korpusu 13 Armii Ogólnowojskowej)? Za wszelkie dalsze informacje byłbym niezmiernie wdzięczny.

Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie