Romo Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 CześćWykonane z ołowiu, roziar jak widać - w miejscu znalezieniatoczyły się walki zarówno w czasach napoleońskich jak i II św.
pig123 Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 Witam!Z tego co słuszałem (ale nie musi to być prawda!) takie kulki leciały 2-3 km od wybuchu. Wiec moze to byc dowolne miejsce i wcale nie musiało sie tam nic dziać : ). Ja nie biorę pod uwagę takich znalezisk jako datowniki (chyba ze po 20 minutach jest ich 200). Inne fanty występują ?PozdrawiamPig123
Romo Napisano 30 Wrzesień 2006 Autor Napisano 30 Wrzesień 2006 Tam gdzie leżały kulki" znalazłem również dwa nabojechyba od Mausera (korozja zrobiła swoje) metalową stopkęod jakiejś kolby i nic poza tym, obok rozciągają się olbrzymie pola również przyszło mi na myśl, że cała akcja rozgrywała sie właśnie na nich a to co znalazłem to jakieś przypadki.
QB@ Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 a może ktoś rozbrajał w tym okopie ?? może proch był potrzebny ?? ja też znalazłem bez wykrywki na jednym zaoranym polu ok 80 kulek
QB@ Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 te kulki są rosyjskie do działa zis-3, nie wiem czy w innych też te same były używane. ja mam jedną o połowe mniejszą metalową, czarną, może mi ktoś powiedzieć czy też jest ze szrapnela ??
Romo Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 CześćWykonane z ołowiu, roziar jak widać - w miejscu znalezieniatoczyły się walki zarówno w czasach napoleońskich jak i II św.
bjar_1 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 No to chyba na miejscówce dojdzie Ci I w.ś. - kulki szrapnelowe, jest tego masa na miejscówkach pierwszowojennych.
Romo Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 Właśnie w tym miejscu znalazłem fajne okopy na drugowojenne mi nie wyglądały, w sumie to myślałem że to jakieś doły - takie w których trzyma się młodnik.Dzięki za odpowiedź.Pozdro
Pytanie
Romo
Cześć
Wykonane z ołowiu, roziar jak widać - w miejscu znalezienia
toczyły się walki zarówno w czasach napoleońskich jak i II św.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.