Skocz do zawartości
  • 0

Mosiężna ozdoba ???

teach1

Pytanie

Napisano

Witam
Wczorajsze znalezisko
Wykonana z mosiądzu w kształcie pierścienia.Ciekawe ornamenty i robota natomiast oczko wygląda jak zwykła masa plastyczna Patyna wskazuje na długi okres przebywania w ziemi .Śr.8mm dł skrzydełek ok9mm Czy moze ktoś spotkał się z takim cackiem ? Kto mógł nosiś takie ozdóbki w jakim okresie ?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim zdaniem to jest pierścień. Tak jak napisał Pig123.
Aby zmniejszyć lub zwiększyć rozmiar nie trzeba zbyt mocno rozginać skrzydełek. Więc siła drzemiąca w paluchach właścicielki powinna wystarczyć aby dopasować rozmiar.
Pozdraiam
Napisano

Witam
Wczorajsze znalezisko
Wykonana z mosiądzu w kształcie pierścienia.Ciekawe ornamenty i robota natomiast oczko wygląda jak zwykła masa plastyczna Patyna wskazuje na długi okres przebywania w ziemi .Śr.8mm dł skrzydełek ok9mm Czy moze ktoś spotkał się z takim cackiem ? Kto mógł nosiś takie ozdóbki w jakim okresie ?

Napisano
To bardziej pasuje na takie przeznaczenie: załóżmy że Królowa Bona spała na wielkim łożu z firankami mocowanymi na stelażu z prętów lub metalowych rurek. Z jednej strony zawijało się firankę i tym pierścieniem" mocowało do pionowej rurki aby nie opadała z powrotem ;)
Napisano
To jest pierścień Arabeli. Mekota, Pekota i Blekota już go szukają, Rumburak też już wie o jego odnalezieniu. Teach, mam nadzieję, że masz mocne drzwi...
Napisano
Witam,podobne przedmioty w latach 70-tych były dostępne na tzw.kolorowych jarmarkach,ale jak podajesz,że nie da się zagiąć to z pewnością pochodzi z wcześniejszej epoki.Ludzie mieli większą parę" w kończynach.Pzdr.
Napisano
Tylko, że pierdzionki odpustowe nie miały oczek z turkusem ;) Od razu kamień zwrócił moją uwagę i początkowo myślałem, że to opal. Może stelaż łóżka Bony to nie, bo za mała średnica (prędzej do wózka dziecięcego), ale zasada ta sama co w mocowaniu na rurce od roweru butelki z napojem (na wcisk) :)
Napisano
jeżeli miały by służyc jako 'wąsy' do mocowania to po cóż były by ozdobne?
wg. mnie jest to pierścień,pamiętaj że leżąc w ziemi metal traci na elastyczności i giętkości.
pozdro!!
Napisano
Wygląda na pierscień. Ale jakis taki odpustowy odlew z uniwersalna obrczka,zgnasz rozginasz zalezy co potrzeba i zawsze pasuje.
Pozdrawiam
Pig123

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie