Skocz do zawartości

Sturmgepack und Koppeltaggestell in 1939

Albert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie chciałem założyć wątek dotyczący kontrowersyjnej sprawy użycia we wrześniu 1939 przez Wehrmacht szelek bojowych i ramy szturmowej.Wielu twierdzi ,że zwykli szeregowcy w ogóle tego nie używali.Jednak sprawa wygląda inaczej.Owszem ,w śladowych ilościach typowe szelki bojowe otrzymywali podoficerowie i oficerowie.Zwykli żołnierze praktykowali (albo raczej otrzymywali takie rozkazy) odczepiania szelek od plecaków i mocowania do nich menażki i zrolowanej celty. Widać to na kilku zdjęciach z września ,które prezentuje. Nie rozwiązana pozostaje jeszcze sprawa ,czy celta i menażka były podczepiane do sturmgepack'a czy bezpośrednio do szelek plecaka.Niestety nie można tego wywnioskować ze zdjęć. Proszę o wstawianie zdjęc z września 1939 ,które potwierdziłyby moją wersję.

Pozdrawiam
Albert
  • Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Po wszystkich zdjęciach które zaprezentowałeś raczej widać że wyposażenie było mocowane bezpośrednio do szelek, ale może ktoś doda zdjęcie ze sturmgepackiem :))
Napisano
to może niech toś z Was pokaże to na przykładzie- szeleczki od plecaka, menażka, zelta, tak zeby wizualnie i w widoczny sposób to ukazać, bo ja sobie tego wyobrazic nie potrafię... ;-)

O szelkach do plecaków sierściuchów" mówicie? w jaki sposób mieli do nich żołnierze przymocować wyposażenie?
Napisano
Ja mam nadzieję, że na drut tego nie wiązali 8-|

A na tym zdjęciu, gdzie żołnierze idą przełamanym mostem- tam mają zelty założone tak jak Rosjanie koce- po przekątnej- ktoś wie, jak to sie dokładnie spinało taką zeltę, żeby tak wyszło?
Napisano
Generalnie oni nie musieli nic przedluzac ,bo regulowali sobie trokiem pomocniczym szelek plecaka.Rzecz w tym w jaki sposob mocowali menazke do gornej czesci szelek ,bo celte do trokowe pomocniczych mozna bylo przymocowac za pomoca trokow ,ktore przetyka sie przez D-ring szelek.

Co do zdjecia z przełamanym mostem to celte mocowalo sie do paska od puchy maski gazowej ,ale w jaki sposob tez nie wiem.Trzeba pokombinowac.Zolnierze szturmujacy Westerplatte mieli min. tak zalozone celty(Widoczne to jest an zdjeciach przy murze We-platte)
Napisano
W starszych tornistrach byl tez pasek z hakiem do pasa (podobny do tylniej tasmy szelek) Tak wiec wystarczy polaczyc to wszystko chocby zawleczka szelki z owego tornistra i a dam" mamy szelki bojowe".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie