Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Panowie chciałem założyć wątek dotyczący kontrowersyjnej sprawy użycia we wrześniu 1939 przez Wehrmacht szelek bojowych i ramy szturmowej.Wielu twierdzi ,że zwykli szeregowcy w ogóle tego nie używali.Jednak sprawa wygląda inaczej.Owszem ,w śladowych ilościach typowe szelki bojowe otrzymywali podoficerowie i oficerowie.Zwykli żołnierze praktykowali (albo raczej otrzymywali takie rozkazy) odczepiania szelek od plecaków i mocowania do nich menażki i zrolowanej celty. Widać to na kilku zdjęciach z września ,które prezentuje. Nie rozwiązana pozostaje jeszcze sprawa ,czy celta i menażka były podczepiane do sturmgepack'a czy bezpośrednio do szelek plecaka.Niestety nie można tego wywnioskować ze zdjęć. Proszę o wstawianie zdjęc z września 1939 ,które potwierdziłyby moją wersję.PozdrawiamAlbert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Prawie cały oddział w opisywanym przeze mnie wariańcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 zbliżenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Słynne zdjęcie z przekraczania Sanu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 zbliżenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 To już raczej nie 1939 rok ,ale bardzo dobrze widać szelki plecaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 przepraszam za błąd ,w opisie powinno byc ,,Koppeltraggestell,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Tu szelek ile chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Szelki mają 3od lewej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Tu szelki ma żołnierz pilnujący naszych chłopców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Po wszystkich zdjęciach które zaprezentowałeś raczej widać że wyposażenie było mocowane bezpośrednio do szelek, ale może ktoś doda zdjęcie ze sturmgepackiem :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Super fotki Victor! Tez mi sie wydaje ,ze byly bezposrednio do szelek mocowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 to może niech toś z Was pokaże to na przykładzie- szeleczki od plecaka, menażka, zelta, tak zeby wizualnie i w widoczny sposób to ukazać, bo ja sobie tego wyobrazic nie potrafię... ;-)O szelkach do plecaków sierściuchów" mówicie? w jaki sposób mieli do nich żołnierze przymocować wyposażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Jutro bede probowal ,coś takiego zrobic:) Zdam relacje ,ale podejrzewam ,ze mieli jakies swoje sposoby.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Ja mam nadzieję, że na drut tego nie wiązali 8-|A na tym zdjęciu, gdzie żołnierze idą przełamanym mostem- tam mają zelty założone tak jak Rosjanie koce- po przekątnej- ktoś wie, jak to sie dokładnie spinało taką zeltę, żeby tak wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Jeśli zrobili z szelkami od plecaka takie cos to jestem sobie w stanie to wyobrazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 No ale jednak czymś to przedłużyli, bynajmniej nie sznurkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Choćby trokiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Niby tak...Choć wg. mnie cały ten pomysł raczej pasował by do myśli sowiekiej, a nie niemieckiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Generalnie oni nie musieli nic przedluzac ,bo regulowali sobie trokiem pomocniczym szelek plecaka.Rzecz w tym w jaki sposob mocowali menazke do gornej czesci szelek ,bo celte do trokowe pomocniczych mozna bylo przymocowac za pomoca trokow ,ktore przetyka sie przez D-ring szelek.Co do zdjecia z przełamanym mostem to celte mocowalo sie do paska od puchy maski gazowej ,ale w jaki sposob tez nie wiem.Trzeba pokombinowac.Zolnierze szturmujacy Westerplatte mieli min. tak zalozone celty(Widoczne to jest an zdjeciach przy murze We-platte) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Hehe ,to fakt Stadler ,ale ze spokojem ,w armii niemieckiej wszystko mialo swoje zastosowanie i rozwiazanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 W starszych tornistrach byl tez pasek z hakiem do pasa (podobny do tylniej tasmy szelek) Tak wiec wystarczy polaczyc to wszystko chocby zawleczka szelki z owego tornistra i a dam" mamy szelki bojowe". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Tak ,faktyczznie byl tam taki pasek pomocniczy. No to bysmy mieli sprawe rozwiazana. Dzieki za zainteresowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 25 Wrzesień 2006 Share Napisano 25 Wrzesień 2006 Tu watek o troczeniu bez szelek, ale z paskiem chlebaka:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=135818&id_forum=0#ost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.