Skocz do zawartości

salutowanie w II RP i PSZ

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
... no właśnie - czemu w PSZ na Zachodzie zmieniono nasze polskie dwa paluszki przy daszku na jakieś machanie całą łapą ala Benny Hill czy Monty Python ?
Napisano
Wprowadzono zmiany, które miały pod tym (i nie tylko tym) względem upodobnić PSZ do wojsk Commonwealthu, w ramach których walczyły (czy miały walczyć). W tym celu stosowne zapisy znalazły się w regulaminach wojskowych. Czy słusznie, czy nie? Z faktami dyskutować nie ma sensu :)
Napisano
Ja kiedyś słyszałem opinie kombatanta PSZ, że gest salutowania dwoma palcami uchodził na Wyspach Brytyjskich jako gest obraźliwy. Nie mam pojęcia czy to faktycznie prawda. Może ktoś coś wie na ten temat.
Napisano
Coś z tym jest ...[coby nie pisać pozwolę sobie zacytować za http://www.mt.com.pl/artykul.php?co=num/06_02/luk.php]

Z bogactwa gestów czysto europejskich wybrałem coś prostego a jednocześnie jakże przekonującego i zdecydowanego w wyrazie. Gest ten jest zresztą tylko odrobinę różny od dość popularnego i u nas, również amerykańskiego gestu zwycięstwa polegającego na podniesieniu w górę ręki i pokazaniu dwóch rozstawionych palców, wskazującego i środkowego. Jedyna różnica polega na tym, że amerykański pokazujemy z wierzchem dłoni zwróconym do nas, zaś ten nowy z wierzchem dłoni zwróconym do tego, komu go pokazujemy. Krajem ojczystym tego nieznanego gestu jest Anglia a będzie on robił odpowiednio duże wrażenie przede wszystkim na Francuzach a także na samych Anglikach i innych narodowościach europejskich. Nie od rzeczy będzie też dodać, że jest to gest obraźliwy i przed ewentualnym zastosowaniem radziłbym należycie ocenić, czy posiadamy przewagę prędkości niezbędną do ucieczki przed wysoko umotywowanym obrażonym i zaplanować trasę odwrotu.

No dobrze, ale co to wszystko ma do łuku, w dodatku jakiegoś tam długiego? Otóż ma, i to bardzo wiele. Gest ten jest bowiem starszy niż by to mogło się nam wydawać i liczy sobie około, bagatela, 600 lat. Tak właśnie wystawione palce pokazywali angielscy żołnierze i łucznicy swoim francuskim adwersarzom w czasie wojny stuletniej. Owe palce służyły (i służą do dziś) do naciągania cięciwy łuku i miały przypominać Francuzom o ich niesławnych i katastrofalnych porażkach doznanych w tej wojny, a to w dużej mierze z powodu masowego użycia przez Anglików długiego łuku. Bali się oni i nienawidzili tego łuku i tego gestu tak bardzo, że okaleczali angielskich jeńców obcinając im właśnie te palce.
Napisano
gdzieś dzwoni, ale nie wiem gdzie..
z tego co pamietam to podczas bitwy (pod olszynką grochowska ?), jakiemus oficerowi urwało 3 palce, wiec salutował pozostałymi 2 palcami. i tak się przyjęło

pozdr
p.
Napisano
Legend pochodzenia salutowania jest kilka - rycerze podnosza przylbice by pokazac twarz (mlodszy najpierw), pokazywanie drugiej stronie ze sie nie ma broni w reku etc. Na ogol sie przyjmuje za najbardziej prawdopodobne ze gest przyjal sie z Marynarki Brytyjskiej gdzie czapkowanie przed przelozonymi powoli zmienilo sie w gest dotykania czapki bez faktycznego zdjecia nakrycia glowy. W zyciu cywilnym w Anglii nastapila podobna przemiana w gest zwany 'touching the forelock', powiedzenie ktore obecnie ma wymowe obrazliwa lub ironiczna. Uwazam ze Polskie salutowanie jesli ma lepsze poczatki to tym lepiej a tak czy siak wyglada estetyczniej! Nie bardzo widze dlaczego gest polskiego salutu mialby byc dla Anglosasa obrazliwy - angielski gest jedyne ma wspolnego salutowaniem a la polonaise to te same dwa palce....... Gdzies slyszalem ze polski salut mogl miec cos wspolnego z przysiega na sztandar wojskowy ale rownie dobrze wydaje sie moglo byc na odwrot.... na pewniaka chyba to nigdy nie bedzie wiadome.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie