tombak Napisano 13 Wrzesień 2006 Autor Napisano 13 Wrzesień 2006 witam. co to za formacja,kto używał wz15 z orzełkiem. wiem że w latach 20 takich hełmów używały oddziały rezerwowe policji.może ktoś coś wie.pozdrawiam
bolas Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 Hełmów wz.15 używało całe WP. Orzełki malowano na nich do końca lat 20-tych (moze do poczatku trzydiestych - nie pamietam dokładnej daty rozkazu anulującego). Na fotce na moje oko masz żołnierzy 3 Pułk Piechoty Legionów gdzieś okresie 1928-31.
Czarek Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=224545#224685 tu gdzies pisałem chyba kiedy orzełki zniosło...
bolas Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 Dodam dla jasności że od 1931 roku zaczeto wprowadzać hełm wz.31, który stopniowo wypierał przestarzałe adriany. Pierw piechota, pożniej inne bronie. Stąd np. w piechocie praktycznie nie było tych hełmów w 1939 roku.
Gebhardt Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 Bolasie, ja tak z lenistwa - czy sa jakies dokumenty ktore precyzuja kto dostal jakie helmy na mob a kto nie? Bo chyba jednak, przynajmniej patrzac na relacje, sporo oddzialow piechoty je nosilo - oczywiscie mowa o ON, dp rez itd. Poniewaz dla wielu formacji wogole helmow zabraklo (lacznosc np) wiec chyba jednak nie wyrzucano starych Adrianow i chyba ktos je nosil(a moze nie - w wojsku wszystko jest mozliwe: jest taki przyklad jesli chodzi o menazki i artylerie).
krzyhal Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 Witam.Zwrócie proszę, uwagę na podpis i na hełmy.pozdrawiam krzyhalP.S.Fotka z Armia Karpaty w wojnie obronnej 1939 r." R. Daleckiego
bolas Napisano 15 Wrzesień 2006 Napisano 15 Wrzesień 2006 Gebhardt hełmy leżały sobie w jednostkach i pewnie jak w latach 30-tych wymieniano Adriany na wz.31 to te starsze zabierano i gdzieś składowano (tak obstawiam). W trakcie mob wszystko co było mobilizowane w piechocie głównie mobilizowało się o zwykłe pułki piechoty, szkoły piechotne itp - więc bazowało na tym co zostało w w.w. - cżesto więc okazywało się że hełmów brakuje - np. w mobilizowanym w oparciu o zaplecze 28pp 146 pp (czy 145pp - nie pamietam dokładnie). Nic nie wiem o dokumentach, ale takowe mogą istnieć - przeciez wiele jednostek z drugiego rzutu mob mobilizowało sie w oparciu o składnice uzbrojenia i inne takie wynalazki. Krzyhal: zwracam uwagę na hełmy i nadal nie wiem o co chodzi ... ?
krzyhal Napisano 15 Wrzesień 2006 Napisano 15 Wrzesień 2006 Bolas - nic takiego, chciałem tylko dodać ilustrację do wątku - a goście mają i adriany i wz.31 na głowach, a fotka z roku 35, więc jeden pułk ma już nowe a drugi jeszcze stare.I tyle.pzdrawiam
tombak Napisano 18 Wrzesień 2006 Autor Napisano 18 Wrzesień 2006 Witam. Panowie.Ostatnio przelądałem ksiązkę Wrzesień 1939 Pojazdy Wojska Polskiego" A.Jońca,R.Szubański, J.Tarczyński. Wydawnictwo Komunikacji i Łączności Warszawa 1990r. N a stronie 250 jest foto wojska na samochodzie Ursus A. Zdjęcie jest podpisane......Hełmy bojowe wz.15 francuskie i u dwóch żołnierzy wz. 15 włoskie" Co wiecie na temat włoskich hełmów w Wojsku Polskim. pozdrawiam.jak uda misie gdzieś zeskanować fotę to ją wkleje
tombak Napisano 19 Wrzesień 2006 Autor Napisano 19 Wrzesień 2006 dzięki bolas. Może wieCie Coś więcej na temat tych hełmów w WP.POZDRAWIAM
pavlo777 Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 troche jest tutaj na temat tego wzoru, z książki J. Kijaka:http://www.iirp.prv.pl/piechota/helmy/wloski_16/Dep_piech_helmy_wloski_16.htmpozdrp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.