Skocz do zawartości
  • 0

Kriegsmarine nieśmiertelnik ????

Ryszard Ochucki

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czemu nie wypływają na kiermaszach,giełdach,jarmarkach? Fakt że prawie 200 blach to z jednej strony sporo a z drugiej kropla w morzu patrząc przez pryzmat takiej licznej grupy osób zajmujących się zbieraniem blaszek.Poza tym to był traf z przed około 15 lat Panowie.Znajomy trafił też imienne-Prokop,Rauschke,Genschrich...Ciekawi mnie ich los
Napisano
Zgadza się, oprócz 3M5 Flum i Marinehelferinnen powinny być jeszcze LSW - Lufschutz Warndienst. To wszystko pasuje do przenaczenia obiektu znajdującego się koło Łężyc (koordynacja obrony plot. Gdyni - a za nią odpowiadała właśnie KM).

Wydaje mi się, że najwięcej do powiedzenia w temacie oryginalności, jak i daty znaleziska, miałby forumowicz generał W."

pozdr, M.
Napisano
Wszystkie Ryski to fajne chlopaki:)Co tu pisac?Wiem co pisze,bo znam temat,kilku ludzi co tam kopali.Waldka nie mialem okazji poznac,ale zapewne znasz jego znajomego S...Ciekawostka :jedna z tych blach wyszla w wiosna tego lub jesiena zeszlego/skleroza/roku,3M5 144Flum.Na aukcji pisze ,ze jestes z Rumi,wydalo mi sie to wielce prawdopodobne.
Napisano
Tandetna podróba , poczerniona aby ukryć świeży ślad po wybiciu. Na dodatek te historie o Ubotah ... Blaszka jeśli byŁaby dobra i tak nie miaŁa by nic wspólnego z Łodziami podwodnymi .

Pozdrawiam

Bartek
Napisano
Rozmawialem z S z wyspy,powiedzial mi kto to E i M od blaszek:).Wczesnie zaczynales,pomagac.Nie znamy sie,ale moze kiedys poznamy .
Napisano
144,ostatnia tam znaleziona ,przez syna i ojca z J.. na Mierzeji/Banderowcy/,blacha jest u mnie.Bywam w tym terenie,nieraz cos sie tam wyskrobie ale juz bardziej dla sportu,zbyt intensywnie schodzony teren.Co do literek to moge sie tylko domyslac M z brodą?Znam kilka osob co kopali w tamtych latach,milo sie slucha ich opowiesci i żal ,ze sobie tak nie pokopalem.
Napisano
prosze nie patrzec ,ze mam O postow,nie jestem zwiazany z nikim,ani aukcja ani z zadajacym pytanie o blache.Zwyczajnie czytam a nie wypowiadam sie na O....

Jest to blacha w 100% orginalan.W aukcji wszystko sie zagadza do momentu bajeczki o Ubootach.Jest to blacha Flugmelde/mozna sprawdzic w ksiazce o blachach jest opiasana jako z Swinoujscia.Prawda o tej blaszce jest taka,w pewnym miejscu w okolicach Gdyni kopano te blaszki w wielkich ilosciach,sa to blaszki nie wybite i nie rozdane.Dodam iz w miejscu tym wlasnie znajdowal sie Flugmelde a jest to punkt dowodzenia zabezpieczenia p.lot i meldowania o samolotach przeciwnika czy jakos tak.W tym przypadku dla Gdyni,a nie Swinoujscia,z czego wynika iz sprzedajacy jest z Rumi/miescina kilka kilometrow obok/Co do Ubootow ,zgadza sie tylko to iz Gdynia byla ich baza,i stocznia.Nawet sie zgadza iz kopano je tam 10-15 lat temu.
Napisano
A zgadnij Kucek :D , czyżby nie było go opisanego w super bibli niesmiertelnikowej?A może link podany w celu podwyzszenia odwiedzających aukcję osób?:)))

Pozdro
Napisano
Blacha - o ile jest oryginalna - pochodzi spod Łężyc k/Gdyni (ściśle - najprawdopodobniej z lasu w Marszewie).
Znaleziono ich tam hurtowe ilości - wszystkie z 5. Marine-Flugmelde-Abteilung (prawdopodobnie 3. kompania tego dyzwizjonu), który miał tam swą centralę i odpowiadał za kontrolę obszaru powietrznego nad bazą morską Gotenhafen.

A czy jest prawdziwa? Ja skądś ten numer 68" kojarzę... Ktoś pisał że dokładnie tę samą blachę znalazł, ale nie 15 lat temu. I komu tu wierzyć? Patrz: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=55467

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie