Ryszard Ochucki Napisano 12 Wrzesień 2006 Autor Napisano 12 Wrzesień 2006 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=126905405
Ryszard Ochucki Napisano 13 Wrzesień 2006 Autor Napisano 13 Wrzesień 2006 Beaviso śmiało możesz mi wierzyć.Pozdrawiam. Napiszcie mi co konkretnie wiecie odnośnie tych blach,konkretnie tych...
Ryszard Ochucki Napisano 13 Wrzesień 2006 Autor Napisano 13 Wrzesień 2006 czemu nie wypływają na kiermaszach,giełdach,jarmarkach? Fakt że prawie 200 blach to z jednej strony sporo a z drugiej kropla w morzu patrząc przez pryzmat takiej licznej grupy osób zajmujących się zbieraniem blaszek.Poza tym to był traf z przed około 15 lat Panowie.Znajomy trafił też imienne-Prokop,Rauschke,Genschrich...Ciekawi mnie ich los
beaviso Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Zgadza się, oprócz 3M5 Flum i Marinehelferinnen powinny być jeszcze LSW - Lufschutz Warndienst. To wszystko pasuje do przenaczenia obiektu znajdującego się koło Łężyc (koordynacja obrony plot. Gdyni - a za nią odpowiadała właśnie KM).Wydaje mi się, że najwięcej do powiedzenia w temacie oryginalności, jak i daty znaleziska, miałby forumowicz generał W."pozdr, M.
zygagd Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Wszystkie Ryski to fajne chlopaki:)Co tu pisac?Wiem co pisze,bo znam temat,kilku ludzi co tam kopali.Waldka nie mialem okazji poznac,ale zapewne znasz jego znajomego S...Ciekawostka :jedna z tych blach wyszla w wiosna tego lub jesiena zeszlego/skleroza/roku,3M5 144Flum.Na aukcji pisze ,ze jestes z Rumi,wydalo mi sie to wielce prawdopodobne.
Bartek102 Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Tandetna podróba , poczerniona aby ukryć świeży ślad po wybiciu. Na dodatek te historie o Ubotah ... Blaszka jeśli byŁaby dobra i tak nie miaŁa by nic wspólnego z Łodziami podwodnymi .PozdrawiamBartek
Ryszard Ochucki Napisano 15 Wrzesień 2006 Autor Napisano 15 Wrzesień 2006 Nieee :) ale zapytaj M z brodą o E i M od blaszek KM :) Pozdrawiam!
Ryszard Ochucki Napisano 15 Wrzesień 2006 Autor Napisano 15 Wrzesień 2006 Powiedz Mu jeszcze hasło Spanienkreuz", Pilot nawigator" i przede wszystkim kordzik WH ;)))
zygagd Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 Rozmawialem z S z wyspy,powiedzial mi kto to E i M od blaszek:).Wczesnie zaczynales,pomagac.Nie znamy sie,ale moze kiedys poznamy .
Ryszard Ochucki Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Napisano 14 Wrzesień 2006 Znałem Waldka (super człowiek był z niego...),znam S" z wyspy :) i znam generała W :) .Flumy pomagałem wydobywać ale kiedy to było.... ten nr 144 wyskoczył ostatnio? pzdr
Ryszard Ochucki Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Napisano 14 Wrzesień 2006 Zyga a znasz E i M ? :) Pozdrawiam
zygagd Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 144,ostatnia tam znaleziona ,przez syna i ojca z J.. na Mierzeji/Banderowcy/,blacha jest u mnie.Bywam w tym terenie,nieraz cos sie tam wyskrobie ale juz bardziej dla sportu,zbyt intensywnie schodzony teren.Co do literek to moge sie tylko domyslac M z brodą?Znam kilka osob co kopali w tamtych latach,milo sie slucha ich opowiesci i żal ,ze sobie tak nie pokopalem.
zygagd Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 prosze nie patrzec ,ze mam O postow,nie jestem zwiazany z nikim,ani aukcja ani z zadajacym pytanie o blache.Zwyczajnie czytam a nie wypowiadam sie na O....Jest to blacha w 100% orginalan.W aukcji wszystko sie zagadza do momentu bajeczki o Ubootach.Jest to blacha Flugmelde/mozna sprawdzic w ksiazce o blachach jest opiasana jako z Swinoujscia.Prawda o tej blaszce jest taka,w pewnym miejscu w okolicach Gdyni kopano te blaszki w wielkich ilosciach,sa to blaszki nie wybite i nie rozdane.Dodam iz w miejscu tym wlasnie znajdowal sie Flugmelde a jest to punkt dowodzenia zabezpieczenia p.lot i meldowania o samolotach przeciwnika czy jakos tak.W tym przypadku dla Gdyni,a nie Swinoujscia,z czego wynika iz sprzedajacy jest z Rumi/miescina kilka kilometrow obok/Co do Ubootow ,zgadza sie tylko to iz Gdynia byla ich baza,i stocznia.Nawet sie zgadza iz kopano je tam 10-15 lat temu.
Bartek102 Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Uderz w stóŁ , a koledzy Ochuckiego się odezwą ... To takie przysŁowie z Misia .Bartek
Ryszard Ochucki Napisano 12 Wrzesień 2006 Autor Napisano 12 Wrzesień 2006 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=126905405
kucek Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Czy to jest pytanie o identyfikacje czy reklama własnej aukcji?
Domino(*) Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 A zgadnij Kucek :D , czyżby nie było go opisanego w super bibli niesmiertelnikowej?A może link podany w celu podwyzszenia odwiedzających aukcję osób?:)))Pozdro
kucek Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Hehe pewnie w tej bibli go nie maPozatym wszystkie ryśki to fajne chłopaki :-)
beaviso Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Blacha - o ile jest oryginalna - pochodzi spod Łężyc k/Gdyni (ściśle - najprawdopodobniej z lasu w Marszewie).Znaleziono ich tam hurtowe ilości - wszystkie z 5. Marine-Flugmelde-Abteilung (prawdopodobnie 3. kompania tego dyzwizjonu), który miał tam swą centralę i odpowiadał za kontrolę obszaru powietrznego nad bazą morską Gotenhafen.A czy jest prawdziwa? Ja skądś ten numer 68" kojarzę... Ktoś pisał że dokładnie tę samą blachę znalazł, ale nie 15 lat temu. I komu tu wierzyć? Patrz: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=55467
Pytanie
Ryszard Ochucki
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.