balans Posted September 11, 2006 Author Share Posted September 11, 2006 Zamieszczam scan artykułu zamieszczonego w Vol.1 Nr 2 kwartalnika MILITARIA" z nadzieją, że stali bywalcy tego forum [ci dobrze poinformowani] pomogą mi wyjaśnić losy niemieckiego pojazdu [czołgu?] wydobytego w 1991 roku w parku jednego z miast na Pomorzu". Bo jeżeli chodzi o tę Panterę z Nidy, to jej losy [jeżeli to ta] są powszechnie znane, natomiast zaciekawiła mnie druga część artykułu i tu nasuwają się pytania: po pierwsze w jakim mieście to miało miejsce, po drugie jaki pojazd wykopano i po trzecie gdzie go można obecnie oglądnąć. Bo to, że wykopany był legalnie, to w świetle dyskusji w temacie" Stuga, nie ulega dla mnie najmniejszej wątpliwości.Pozdrawiam balans Link to comment Share on other sites More sharing options...
balans Posted September 11, 2006 Author Share Posted September 11, 2006 To ten artykuł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted September 11, 2006 Share Posted September 11, 2006 Pewnie już od bardzo dawna w prywatnych rękach na Zachodzie.To się z tym stało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
R. Lewy" Lewszyk Posted September 11, 2006 Share Posted September 11, 2006 Zapytaj warsa on wie wszystko.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
balans Posted September 11, 2006 Author Share Posted September 11, 2006 Masz wyraźne uczulenie na słowo wars", pewnie jesteś z Galicji, albo ze Śląska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted September 11, 2006 Share Posted September 11, 2006 No w ogóle jakaś dziwna wendetta tu na forum się zrobiła,nigdy tak nie było, pranie brudów, co wątek - pomyje, padlinożerstwo, jakieś grupy interesów , pokrzyżowanie planów, a potem publiczne pranie brudów i osobistych pretensji czy co tam.Jak nie spisek na życie Millera w TV to spiski i sądy kapturowe na forum. Co wątek - czkawką się odbija wydobycie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
R. Lewy" Lewszyk Posted September 11, 2006 Share Posted September 11, 2006 A co, ktoś coś wydobył ostatnio? oprócz koła... Link to comment Share on other sites More sharing options...
admin Posted September 11, 2006 Share Posted September 11, 2006 Panowie - prośba, nie róbcie offtopicu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
01111977 Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 JA znam losy wielu czolgow transporterow opancerzonych,motocykli armat itd..przez wiele lat wyjezdzaly do niemiec w wagonach kolejowych zasypane weglem i mialem weglowym. Gdyby polskie prawo inaczej traktowalo odkrywcow,nikt nie wywozilby skarbow do faterlandu.Tam natomiast potrafia i zadbac o precjaza i wynagrodzic znalazce..taka przykra prawda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
01111977 Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Dlatego teraz mozna jedynie znalezc resztki po sprzecie pancernym.Wile sprzetu trafialo i trafia rowniez na zlom.Tam lepiej sie placi niz w muzeum.I nikt nie robi problemu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
balans Posted September 12, 2006 Author Share Posted September 12, 2006 Kol. 01111977 ja również słyszałem o wagonach z węglem" lub ze złomem", ale moją intencją nie jest rozpoczynanie na forum kolejnej pyskówki, czy wzajemnego obrzucania się błotem [bez względu na to, czy te pojazdy były wydobywane i sprzedawane legalnie, czy też było to zwykłe złodziejstwo i przemyt]. Ja tylko jestem ciekawy co wykopano w parku w jakimś [jakim?] mieście na Pomorzu w 1991 lub 92 roku i gdzie to coś można obecnie zobaczyć [może być fotka]. Przypuszczam, że są osoby na Forum, które znają odpowiedź na te wszystkie pytania. A o tym, że wykopywano w latach 90-tych sporo fantów, mogą świadczyć np. zdjęcia jakie były zamieszczone, jako ilustracja tego artykułu [autor nie jest podany], a które pokazują krajobraz po bitwie", czyli pewnie po dość pospiesznym wydobyciu pojazdów.Pozdrawiam balans Link to comment Share on other sites More sharing options...
balans Posted September 12, 2006 Author Share Posted September 12, 2006 Takie koleiny pozostawili po sobie prawdziwi profesjonaliści nad Nidą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
balans Posted September 12, 2006 Author Share Posted September 12, 2006 A tu zapomnieli o skrzynce narzędziowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
balans Posted September 12, 2006 Author Share Posted September 12, 2006 A tu zgubili kawałek Sd.Kfz.251 [wszystkie zdjęcia z 1992 roku]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Profesjonaliści od sprzętu z Nidy to podobnież prawdziwi wyjadacze....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaniołek Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 mnie bardziej interesuje co stało sie z pojazdem wydobytym w tym roku w Łodzi miedzy 1 a 15 lipca mniej wiecej domyślam sie kto tylko co dalej znim sie stało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 A co to było i gdzie wyciągnęli?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Camino Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Co to był za pojazd ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tiaret Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=353273 może o to chodzi ...jak widać wyjęli, odpalili i pojechali nią ...tiaret Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaniołek Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 plotka niesie ze bardzxo dziłajacy na wyobraznie choć na swiecie niezbyt unikatowy podae sie 2 mozliwe lokalizacje spod wiaduktu na Tuwima /Kopcinskiego lubprzedłużenie Wojska Polskiego za M1 tam gdzie buduja mowy wiadukt Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaniołek Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 tiaretznasz takie stare szkolne porzekadło?ujać to my ale nie nas" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.