Jump to content

Kto zna losy niemieckiego czołgu wykopanego w 1991r. na Pomorzu?

balans

Recommended Posts

Zamieszczam scan artykułu zamieszczonego w Vol.1 Nr 2 kwartalnika MILITARIA" z nadzieją, że stali bywalcy tego forum [ci dobrze poinformowani] pomogą mi wyjaśnić losy niemieckiego pojazdu [czołgu?] wydobytego w 1991 roku w parku jednego z miast na Pomorzu". Bo jeżeli chodzi o tę Panterę z Nidy, to jej losy [jeżeli to ta] są powszechnie znane, natomiast zaciekawiła mnie druga część artykułu i tu nasuwają się pytania: po pierwsze w jakim mieście to miało miejsce, po drugie jaki pojazd wykopano i po trzecie gdzie go można obecnie oglądnąć. Bo to, że wykopany był legalnie, to w świetle dyskusji w temacie" Stuga, nie ulega dla mnie najmniejszej wątpliwości.

Pozdrawiam balans

No w ogóle jakaś dziwna wendetta tu na forum się zrobiła,
nigdy tak nie było, pranie brudów, co wątek - pomyje, padlinożerstwo, jakieś grupy interesów , pokrzyżowanie planów, a potem publiczne pranie brudów i osobistych pretensji czy co tam.

Jak nie spisek na życie Millera w TV to spiski i sądy kapturowe na forum.

Co wątek - czkawką się odbija wydobycie.

JA znam losy wielu czolgow transporterow opancerzonych,motocykli armat itd..przez wiele lat wyjezdzaly do niemiec w wagonach kolejowych zasypane weglem i mialem weglowym.
Gdyby polskie prawo inaczej traktowalo odkrywcow,nikt nie wywozilby skarbow do faterlandu.Tam natomiast potrafia i zadbac o precjaza i wynagrodzic znalazce..taka przykra prawda.

Kol. 01111977 ja również słyszałem o wagonach z węglem" lub ze złomem", ale moją intencją nie jest rozpoczynanie na forum kolejnej pyskówki, czy wzajemnego obrzucania się błotem [bez względu na to, czy te pojazdy były wydobywane i sprzedawane legalnie, czy też było to zwykłe złodziejstwo i przemyt]. Ja tylko jestem ciekawy co wykopano w parku w jakimś [jakim?] mieście na Pomorzu w 1991 lub 92 roku i gdzie to coś można obecnie zobaczyć [może być fotka]. Przypuszczam, że są osoby na Forum, które znają odpowiedź na te wszystkie pytania. A o tym, że wykopywano w latach 90-tych sporo fantów, mogą świadczyć np. zdjęcia jakie były zamieszczone, jako ilustracja tego artykułu [autor nie jest podany], a które pokazują krajobraz po bitwie", czyli pewnie po dość pospiesznym wydobyciu pojazdów.

Pozdrawiam balans

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information