kuba321 Posted September 8, 2006 Author Share Posted September 8, 2006 Wykopałem zegarek z Awizką? Ma ktoś pomysła co to może być ? ? ? ? :)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 8, 2006 Author Share Posted September 8, 2006 Druga fota Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 8, 2006 Author Share Posted September 8, 2006 I kolejna Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted September 9, 2006 Share Posted September 9, 2006 cześc jeśli już to z dewizką,a producenta i ewentualnie rocznik masz na cyferblacie.napis na kopercie to dedykacja ,ze zdjęcia trdno odczytać treść pozd.marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek419 Posted September 16, 2006 Share Posted September 16, 2006 To jest wykop? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 9, 2006 Author Share Posted September 9, 2006 Marek Ok - Dewizka, literówka mi się wkradła, a co do Twojej pewności to się nie znasz, nie jest to żadna dedykacja i rocznika też nie ma. Widocznie na zegarkach się nie znasz. Pisze po francusku CYLINDRE ZUATER RUBIN? RUBIS? Wydaje mi się że Cylindre oznacza zegarek KOPERTOWY, ale jakiej marki jest to zegarek? ? ? ? ? ? Że jest to jakiś zegarek i coś na nim pisze to też widzę :P Panie Marku, błędna Identyfikacja i totalna ściema, ale pozdrawiam za dobre chęci :P:P:P:P:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 16, 2006 Author Share Posted September 16, 2006 Tak wykop. Dzisiaj wyczytałem w pewnej starej książce o starciu wojsk Napoleona w odległości ok 5 km z Moskalami... cytuję.... STARZY LUDZIE Z TUTEJSZEJ OKOLICY OPOWIADAJĄ ŻE TU KILKA RAZY WALCZYLI FRANCUZY Z MOSKALAMI, KTÓRZY COFAJĄC SIĘ ZAKOPALI TU SWOJĄ KASE WOJENNĄ... Do dzisiaj nie natrafiono na ową kasę, a francuzi byli juz Dwa razy w II połowie XVIII przeszukiwać ten teren i za każdym razem bezskutecznie. No i ja w poszukiwaniu zaginionego skarbu ruszyłem na łowy. Trafił mi się ten zegarek, ale jakieś 5 km od wspomnianej bitwy. No i metr po metrze przeszukuję owe miejsce. Jak na razie bez skutku, ani grama Francuzów, trafiam za to na Ostrogi i jakies stare strzemię. Niedaleko ( 1km) również są umocnienia Niemców z czasów II wojenki. A więc może to był łup, a może faktycznie leżał ten zegarek od 1807 r? ? ? ? Może i jestem za bardzo Optymistą, ale myślę że na 80% jest to zegarek z czasów NAPOLEONA :)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
IRONRAT Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 Nie wiem. Trochę dziwne, iż nie ma on numeru seryjnego.Widziałem kiedyś zdjęcia identycznego, gdzie sugerwano lata produkcji 1800-1830, ale nie wiem, czy była to informacja wiarygodna.Ironrat Link to comment Share on other sites More sharing options...
IRONRAT Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 Nie nazwałbym tego sugestią. To po prostu informacja o mechaniźmie tej cebuli.Ironrat Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 16, 2006 Author Share Posted September 16, 2006 Proszę... na dowód że go wykopałem zdjęcie zrobione zaraz po powrocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 17, 2006 Author Share Posted September 17, 2006 Jeśli chodzi o numer seryjny to są na pierwszej kopercie numery 49405 na drugiej kopercie tej z napisem CYLINDRE... od strony wewnętrznej są identyczne numery i miniaturowy owal z literami w środku RL ( chyba znak zegarmistrza .i to wszystko co widnieje... no są jeszcze inicjały w godle tym na kopercie ale ciężko je odszyfrować, chyba PB, JB, albo coś podobnego.. IRON masz jakiś pomysł? Jako jedyny chyba nie oglądasz, a COŚ wiesz. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxikasek Posted September 16, 2006 Share Posted September 16, 2006 producent przeważnie sygnował na werku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 16, 2006 Author Share Posted September 16, 2006 Nie ma nazwy producenta... Jedyne WYRAZY to... CYLINDRE ZUATRE RUBIN? RUBIS? I to wszystko. Nie jest to przypadkiem jeden z pierwszych zegarków z rodziny VACHERON? Motyw roślinny i godło podobne do pierwszych egz tej marki, bynajmniej mi się tak wydaje. Ale firma Vacheron&Constantin zawsze pięknie grawerowała swoją markę, a tu nic. Ale za To Dewizka jest cudna z małymi koronami (2szt.) na każdym ogniwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
idiota Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 kojaży mi się tylko z Remontoirprzyjżyj się innym modeląhttp://www.clockswatches.com/papers/remontoir.htmprzydałoby się foto cyferblatu. Rozumioem, że jest to pozłacane srebro?pozdroJanusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
IRONRAT Posted September 16, 2006 Share Posted September 16, 2006 Jeżeli już, to Francuzi mogli szukać w wieku 19 lub 20, a nie 18.Co do napisu to jest to Quatre Rubis - cztery rubiny.Ironrat Link to comment Share on other sites More sharing options...
IRONRAT Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 Wrzuć może zblizenia tych napisów. Ozdobny francuski bywa czasami mylący.Ironrat Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 15, 2006 Author Share Posted September 15, 2006 I co nikt nie wie? ? ? No niemożliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 17, 2006 Author Share Posted September 17, 2006 Dzięki za informację, jutro postaram się podesłac lepsze fotki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted September 15, 2006 Share Posted September 15, 2006 zrób dobre foty detali to może ktoś coś pozna...zbliżenie werku proszę z sygnaturami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba321 Posted September 17, 2006 Author Share Posted September 17, 2006 Fakt PRZEPRASZAM kolejna literówka. Był to wiek 19. Dziękuję za sugestię na temat rubinów, ale co to móg być za producent? ? ? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kuba321
Wykopałem zegarek z Awizką? Ma ktoś pomysła co to może być ? ? ? ? :))
19 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.