Skocz do zawartości
  • 0

Zegarek + awizka, ale jaka!!! ZOBACZ!!

kuba321

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cześc jeśli już to z dewizką,a producenta i ewentualnie rocznik masz na cyferblacie.napis na kopercie to dedykacja ,ze zdjęcia trdno odczytać treść pozd.marek
Napisano
Marek Ok - Dewizka, literówka mi się wkradła, a co do Twojej pewności to się nie znasz, nie jest to żadna dedykacja i rocznika też nie ma. Widocznie na zegarkach się nie znasz. Pisze po francusku CYLINDRE ZUATER RUBIN? RUBIS? Wydaje mi się że Cylindre oznacza zegarek KOPERTOWY, ale jakiej marki jest to zegarek? ? ? ? ? ? Że jest to jakiś zegarek i coś na nim pisze to też widzę :P Panie Marku, błędna Identyfikacja i totalna ściema, ale pozdrawiam za dobre chęci :P:P:P:P:P
Napisano
Tak wykop. Dzisiaj wyczytałem w pewnej starej książce o starciu wojsk Napoleona w odległości ok 5 km z Moskalami... cytuję.... STARZY LUDZIE Z TUTEJSZEJ OKOLICY OPOWIADAJĄ ŻE TU KILKA RAZY WALCZYLI FRANCUZY Z MOSKALAMI, KTÓRZY COFAJĄC SIĘ ZAKOPALI TU SWOJĄ KASE WOJENNĄ... Do dzisiaj nie natrafiono na ową kasę, a francuzi byli juz Dwa razy w II połowie XVIII przeszukiwać ten teren i za każdym razem bezskutecznie. No i ja w poszukiwaniu zaginionego skarbu ruszyłem na łowy. Trafił mi się ten zegarek, ale jakieś 5 km od wspomnianej bitwy. No i metr po metrze przeszukuję owe miejsce. Jak na razie bez skutku, ani grama Francuzów, trafiam za to na Ostrogi i jakies stare strzemię. Niedaleko ( 1km) również są umocnienia Niemców z czasów II wojenki. A więc może to był łup, a może faktycznie leżał ten zegarek od 1807 r? ? ? ? Może i jestem za bardzo Optymistą, ale myślę że na 80% jest to zegarek z czasów NAPOLEONA :))
Napisano
Nie wiem.
Trochę dziwne, iż nie ma on numeru seryjnego.
Widziałem kiedyś zdjęcia identycznego, gdzie sugerwano lata produkcji 1800-1830, ale nie wiem, czy była to informacja wiarygodna.
Ironrat
Napisano
Jeśli chodzi o numer seryjny to są na pierwszej kopercie numery 49405 na drugiej kopercie tej z napisem CYLINDRE... od strony wewnętrznej są identyczne numery i miniaturowy owal z literami w środku RL ( chyba znak zegarmistrza .i to wszystko co widnieje... no są jeszcze inicjały w godle tym na kopercie ale ciężko je odszyfrować, chyba PB, JB, albo coś podobnego.. IRON masz jakiś pomysł? Jako jedyny chyba nie oglądasz, a COŚ wiesz. Pozdrawiam!
Napisano
Nie ma nazwy producenta... Jedyne WYRAZY to... CYLINDRE ZUATRE RUBIN? RUBIS? I to wszystko. Nie jest to przypadkiem jeden z pierwszych zegarków z rodziny VACHERON? Motyw roślinny i godło podobne do pierwszych egz tej marki, bynajmniej mi się tak wydaje. Ale firma Vacheron&Constantin zawsze pięknie grawerowała swoją markę, a tu nic. Ale za To Dewizka jest cudna z małymi koronami (2szt.) na każdym ogniwie.
Napisano
kojaży mi się tylko z Remontoir
przyjżyj się innym modelą
http://www.clockswatches.com/papers/remontoir.htm
przydałoby się foto cyferblatu. Rozumioem, że jest to pozłacane srebro?
pozdro
Janusz
Napisano
Fakt PRZEPRASZAM kolejna literówka. Był to wiek 19. Dziękuję za sugestię na temat rubinów, ale co to móg być za producent? ? ? ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie