Czarek Napisano 4 Wrzesień 2006 Autor Napisano 4 Wrzesień 2006 Nabyła się wczoraj(taniutko:))))a teraz chciałbym ją zidentyfikować-po zamknięciu sądzę że nasz polska wrześniowa-coś mi świta że na ammo do mauzera?zgadza się?
Czarek Napisano 4 Wrzesień 2006 Autor Napisano 4 Wrzesień 2006 i oznaczenie-czy dobrze mi się kojarzy że oznacza rodzaj nabojów?jeśli tak to co zielona oznacza?
marek123 Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Tak to nasza polska konserwa na amo systemu mauser.Nie pamietam tylko jakie amo oznaczano kolorem zielonym ? Świetlne???pozdro Marek
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 SC" to typ pocisku - pocisk ciężki, naboje z takim właśnie pociskiem miały zielone obwódki spłonek.
Czarek Napisano 5 Wrzesień 2006 Autor Napisano 5 Wrzesień 2006 dzięki wielkie to chyba to-teraz tylko czekam jak poczta mi skrzynkę przyniesie i biorę się za jaj czyszczenia-moze będa jakieś fajne pieczątki w środku:)
DTH Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 SC" - szpiczasty ciezki,zielona obwodka na splonce, amunicja do ckm.
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Jak przyjdzie porób więcej zdjęć i daj tutaj, chętnie popatrzę. Co do drewnianych skrzynek mam masę niemieckich najrózniejszych, jedną radziecką ciekawą, a polskich zero... :(
Czarek Napisano 5 Wrzesień 2006 Autor Napisano 5 Wrzesień 2006 OK jak będę ją już mieć to pofocę:)ja mam z polskich tą ,skrzyneczkę na pociski do garłacza VB,ogromniastą skrzynię sanitarną z pięknym orłem i WP SAN-od nikt nie wie czego,wykopkowa na RYGi spod Iłży,a teraz niedługo jeszcze jedna chyba będzie jedna większa stalowa na pociski-też nie wiem jakie ale coś z większego kalibru...ale jeszcze jakis tydz bedzie trzeba na nią poczekać:)
marek123 Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Czarek gdzies ta skrzynke trafil ??? Całkiem niezła jest...a i gratuluje skrzynki na 3 pociski ;-) do heh tez nie wiem do czego. Chyba mozdzierz kal81 wz18???
Czarek Napisano 5 Wrzesień 2006 Autor Napisano 5 Wrzesień 2006 moździerze mówisz...widzę że obserwowałeś ją na allegro:)ta konserwa też allergiczna -jakiś człowiek wystawiał ją w Wielkiej Bryt do 1960 roku jak brytyjską-zapytałem grzecznie poza aukcją pana sprzedającego ile chce-odp.zł29 więc ja dałem 29:)oby więcej takich fajnych sprzedawców:)))
DTH Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Nie wiem, czy dobrze zrozumialem o czym mowicie ale..stalowa, zielona na 3 sztuki z krzyzowymi przetloczeniami na wierzchu, to moze byc na polskie 100-ki.Ale bez zdjecia, czy wymiarow, to nie powiem. W srodku powinny byc dwie usztywniajace blachy z otworami na czubki i na tyl pocisku, szyny do ich zalozenia ( prostopadle do pocisku i drewniane loza na 3 x 100 mm. Jesli mala, metalowa, rowniez z krzyzowymi przetloczeniami, to moze byc na 3 Stockesy.Bardzo rzadka rzecz.Jak podeslecie fotki lub linka do, jak rozumiem zakonczonej aukcji, to Wam powiem, czy to to.
Czarek Napisano 5 Wrzesień 2006 Autor Napisano 5 Wrzesień 2006 oto fotki-jeszcze nie przeze mnie robione
Czarek Napisano 5 Wrzesień 2006 Autor Napisano 5 Wrzesień 2006 stalowa zielona z przetłoczeniami na 3 sztuki:)czy to to?
Czarek Napisano 5 Wrzesień 2006 Autor Napisano 5 Wrzesień 2006 wnętrze-wymiarów nie podam bo jak mówiłem jeszcze troszke zanim skrzynka bedzie u mnie...
PATRON Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 skrzynia na trzy przody haubiczne 100 mm ...czyli tak jak pisał DTH.pzdrPATRON
DTH Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Tak jest, brak tylko wspomnianych wyzej blach, choc po bokach, zwlaszcza na ostatnim zdjeciu, widac szyny do nich, o ktorych mowilem.Stan sredni,ale sympatyczny fant.
Gebhardt Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Amen, lodka na pociski do 100ki wz 14/19 A. Takie byly w przodkach i jaszczu. Brakuje dokladnie 2 blaszek. Na przedniej i tylniej sciance wieka powinien byc czarny czworobok (gdy lodka jest zamknieta, przedni powinien byc na raczka). Sciany boczne lodki powinny miec dwie nakladki z wycieciami do ruchomych scian oznaczonymi na dnie lodki napisami: G-15, G-23, G-28 lub 33, G-31. Ciekawym czy w Twojej sie zachowaly????. I czy sa na dnie 2 stopy do rygla na skrzyni nabojowej przodka lub jaszcza? Jak mi sie uda to jeszcze dzis machne rysunek z instrukcji.W IPiMS mamy partnerke, tzn lodke wz 14/19 A na luski, z jedna luska nawet. Co nasuwa nastepujace skojarzenie - podnoszac lodke z jednym li tylko pociskiem prawie ze sie nie nadwyrezylem. Nasi dziadkowie z artylerii musieli byc silnymi chlopaczkami! A co dopiero mowic o lodce wz 14/19 P w ktorej byly 3 pociski i 3 luski z prochem.
PATRON Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 PANOWIE.....skrzynka do przodka 100 mm hb jest zupelnie inna ...., po pierwsze ma szyny zaczepowe , o drugie jest otwierana po długim boku i z przykrywą dzieloną , poza tym w przodku ski są w skrzyniach razem z przodami .....skzynia ze zdjęć powyżej jest klasczną skrzynią transportową .... i nie da rady jej włożyć do przodka starachowickiego ...pzdr patron
Gebhardt Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Patron: piszesz o lodce wz 14/19 P. Inne zwierze do innego przodka/jaszcza.
PATRON Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 TAK JEST ......14/19P fakt nie doczytałem ....a tak przy okazji ...potrzebuje jak najwięcej materiałów o 14/19P ...waczę z tym tematem i brakuje mi materialów ...jak by ktoś coś mial to Baaaaaaaaaardzo prosze ..PZDR PATRON
DTH Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 PATRON: w tym wypadku Krzysztof ma racje, mowisz o innej skrzyni. Wybieram sie przypadkiem do piwnicy,jak sie dokopie, to zrobie kilka fot takiej skrzyni, tylko z pelnymi bebechami oraz bratniej skrzyni na luski do 100 mm (w odroznieniu od czarnych prostokatnych oznaczen przy wieku i zawiasach pudla z pociskami, skrzynia na luski miala oznaczenia pomaranczowe).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.