karas1979 Napisano 17 Wrzesień 2003 Autor Napisano 17 Wrzesień 2003 Guzik znaleziony na polu, gdzie stacjonowalo 12000 zolnierzy napoleonskich. Na napoleonski mi nie wyglada.Slyszalem ze szwedzki. Mocno wytloczony(na okolo 1,5 - 2 mm. Naprawde piekna robota. Srednica 2,5 cm.Na odwrocie bicia: *BUTTONS LIMITED*I zachodzi pytanie, jakich wojsk(czyje godlo) jest ten guzik???Prosze nie sugerowac sie napisem, poniewaz niektore angielskie firmy tlukly guziki dla innych panstw(np. Birmingham).
Nanook1978 Napisano 18 Wrzesień 2003 Napisano 18 Wrzesień 2003 Dwa jednorożce, może się myle ale wydaje mi się że to guzik brytyjski.
Jaro5 Napisano 18 Wrzesień 2003 Napisano 18 Wrzesień 2003 To z całą pewnością jest guzik brytyjski.Pozdr.
karas1979 Napisano 18 Wrzesień 2003 Autor Napisano 18 Wrzesień 2003 To nie sa dwa jednorozce, ani to chyba nie jest guzik brytyjski.Na guziku jest lew w koronie i kon jednorozec.
Gandalf de Grey Napisano 18 Wrzesień 2003 Napisano 18 Wrzesień 2003 Salve,No tak ,ale Buttons Limited wskazuje wybitnie na spolke zoo brytyjska.PozdrawiamGandalf de Grey
Raned Napisano 18 Wrzesień 2003 Napisano 18 Wrzesień 2003 Potwierdzam, że jest to brytyjski guzik liberyjny, ale podejrzewam, że bywał także używany w armii, może np.przez ordynansów.
karas1979 Napisano 18 Wrzesień 2003 Autor Napisano 18 Wrzesień 2003 To ze zostal wybity w Anglii to nie watpie.Dokladnie zostal wybity w Birmingham.Firma ta wybijala guziki dla 23 panstw Swiata, w tym rowniez dla konfederatow podczas wojny domowej w USA.Z tego co sie dowiedzialem od firmy, byly tez guziki napoleonskie tluczone w Birmingham.
SP17 Napisano 18 Wrzesień 2003 Napisano 18 Wrzesień 2003 Karaś - jeśli na tym guziku korona jest na wstędze, a na niej(wstędze)są jakieś napisy - ze skanu nie mogę jednoznacznie stwierdzić- zaczynające się od: noni...to jest to z całą pewnością brytyjczyk.
hawk21 Napisano 18 Wrzesień 2003 Napisano 18 Wrzesień 2003 WitamRównież znalazlem taki guziczek ! Pytalem znajomego eksperta istwierdził ze to Anglik z XIX wieku.Guziczek znaleziony na miejscu bitwy z udziłałem wojsk napoleońskich... Sam już nie wiem jaki z tego wniosek..Bo przez żołnierzy to chyba nie był noszony ...hawk21
Raned Napisano 19 Wrzesień 2003 Napisano 19 Wrzesień 2003 Zrozumiałe aby wszyscy chcieli aby znalezione fanty były napoleońskie. Powtarzam, że powyższy guzik to guzik liberyjny noszony przez służbę i stosowany aż do II wojny światowej i z Napoleonem nie ma nic wspólnego. Nawet tzw. guziki napoleońskie z numerkami były używane przez kilka armii m. in. brytyjską, polską i z Napoleonem też nic wspólnego nie mają. Na wszystkich miejscach występuje nawarstwienie kulturowe z różnych epok i to że przez miejscowość prawdopodobnie przechodziły wojska napoleońskie nie oznacza że znaleziony tam kapsel od wódki jest napoleoński.
hawk21 Napisano 19 Wrzesień 2003 Napisano 19 Wrzesień 2003 Totez i nie twierdze ze to jest napoleoński fant. Napisałem ze jest z tej epoki co jest prawdą a to jest różnica. Tak czy owak zgadzam sie z toba Raned ze jest to guziki liberyjny. Zagadka pozostaje jednak dla mnie co robił na miejscu bitwy z 1813 roku...
SP17 Napisano 19 Wrzesień 2003 Napisano 19 Wrzesień 2003 Co tam robił? Prosta sprawa. Jaśnie państwo 60 lat po tej bitwie celowo lub nie wybrali się na majówkę w to miejsce. Jan - ałużący, lokaj jeden pies przewrócił się niechcący. Mógł urwać się guzik? Jasne . Dobrze ktoś powie, ale guzik był z epoki. Cała liberia mogla być z epoki lub przeszywane guzki. Oczywiście moglo być zupełnie inaczej. Pozdrawiam.
Raned Napisano 19 Wrzesień 2003 Napisano 19 Wrzesień 2003 Guzik ten wcale nie jest z epoki, jest to maszynowa produkcja pierwszej połowy XX wieku. Guziki wczesnego XIX wieku wyglądały zupełnie inaczej i nie miały sygnowania ani nazwisk wytwórców. Ale widzę, że prawda historyczna do niektórych nie dociera.
SP17 Napisano 19 Wrzesień 2003 Napisano 19 Wrzesień 2003 Ja nie twierdzę, że byl z epoki. Chciałem tylko w ten sposób uzmysłowić, że często przypadkowe znaleziska z uporem łączymy z faktami, które w miejscu znalezienia miały miejsce. Ja sam nie raz padłem tego ofiarą. Pozdrawiam.
SP17 Napisano 19 Wrzesień 2003 Napisano 19 Wrzesień 2003 Ten guzik jest sygnowany MAEDICKE - to nazwisko i pochodzi z I połowy XIX w. Więc jak to jest z brakiem sygnatur na guzikach tego okresu - kolego Raned? Pozdrawiam.
Raned Napisano 19 Wrzesień 2003 Napisano 19 Wrzesień 2003 Jaki przedstawisz dowód na to, że jest z pierwszej połowy XIX w., chociaż wcale nie twierdzę, że nie jest? F-ma Maedicke mogła być firmą pokoleniową. Ja też wielokrotnie padałem ofiarą swojej niewiedzy.
daro1979 Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 z uszkiem , dwuwarstwowy, wypukłyGuzik brytyjski i Wspólnoty Narodów (Commonwealth) - ogólnowojskowy z herbem państwowym.Guziki tego typu były w użytku podczas I i II WŚ i później (1902-1952).AWERS : Na dole na szarfie umieszczono motto DIEU ET MON DROIT",które zostało zaadaptowane jako motto monarchiiprzez Henryka V - tłumaczone jako: BÓG I MOJE PRAWO.Lew to Anglia, jednorożec to Szkocja. Wokół herbu widoczne hasło:HONI SOIT QUI MAL Y PENSE - WSTYD TEMU KTO O TYM ŹLE MYŚLI.REWERS : * BUTTONS LIMITED * BIRMINGHAM
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.