Skocz do zawartości

Solaris a słońce

bogdan.o

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam wykrywacz solaris polskiej firmy. Mam z nim problem bo reaguje na słońce. Okazało się, że znajomy ma podobny problem. Zgłaszał to do producenta, ale otrzymał odpowiedz,
że to normalne i należy zmniejszyć czułość. Ja tak próbowałem, problem się zmniejszył, ale przestał wykrywać wtedy drobne przedmioty, reagował dopiero na duże i to z małej odległości. Jako, że ta sytuacja bardzo dała mi się we znaki podczas urlopu, mam pytanie do użytkowników innych wykrywaczy, czy u was też występuje taki problem na słońcu ? Czy to faktycznie jest normalne ?

Bogdan
Napisano
Witam!

Co to znaczy eaguje na słońce"? Opala się czy jak?! Opisz dokładnie symptomy. Czy są to fałszywe sygnały, które Ty sądzisz wywołuje wysoka temperatura?
Kolejny post, który wygląda na nagonkę:(
Są setki jeśli nie tysiące posiadaczy polskich sprzętów, którzy są zadowoleni ze swoich wykrywaczy i denerwuje mnie takie wrzucanie wszystkiego do jednego worka:(

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam!
Użytkownik ma oczywiście rację. Wszystko się zgadza. Ale pozwolę sobie uzupełnić . W trybie STATYCZNYM Z DYSKRYMINACJĄ tak może się dziać. Takiego trybu nie uświadczysz w ogromnej większości zachodnich wykrywaczy, właśnie dlatego że jest problematyczny dla użytkownika. Solaris posiada takze dobry tryb dynamiczny w którym problemy takie nie występują podobnie jak w wymienionym powyżej zachodnim wykrywaczu.
Najłatwiej wysnuć najprostsze , najbardzie pasujęce do obiegowych opinii wnioski. Trudniej w ogóle zadać sobie trud spytania i pomyślenia co, gdzie, kiedy i dlaczego. W następnych konstrukcjach nie bedzie statyki z dyskryminacją ( takiej jak w Solarisie ) i nie bedzie problemów.
pozdrawiam
RUTUS
Napisano
Ja tam nie wiem co oni tam z tym słońcem. Przeważnie chodziłem na statyku z dyskrymą, żeby nie kopać wszystkiego jak wlezie. Było ok.
Odwrotnie w trybie dynamicznym, jakby był za czuły - popiskiwanie przy ocieraniu się sondy o krzewy czy gęste jagodziny.
Napisano
U mnie OK nie jest. Po każdym przejściu z cienia na słońce piszczy. Problem z jagodzinami i trawą też jest, ale po deszczu gdy są wilgotne. Natomiast słońce było cały czas i szukać się nie dało. Dlatego myślę, że coś jest jednak nie tak.

Bogdan
Napisano
Bogdan : chodzisz na dynamiku czy statyku z dyskryminacją ? , bo jeżeli na ty drugim to chyba post kolegi Nikt vel Rutus powinen Ci wszystko wyjaśnić :)

pzdr.
Napisano
ludzie chcecie statyka to kupcie smętka. solaris jest wykrywaczem robionym pod tryb dynamiczny i jest on bardzo dobry , wiem bo mam:) pozdro.
Napisano
Nie no miałem na myśli na mixa i dynamika, zresztą moim zdaniem osiągają większe głębokości niż statyk w Solarisie.
Z moich obserwacji.
Napisano
Panowie coś nie tak. Kupiłem solarisa bo statyka, dynamika, mix. Teraz okazuje się, że statyka reaguje na słońce i nie da się szukać co jest ponoć normalne (tylko po co ten tryb ?). Dynamika podobno wspaniała, ale piszczy na trawę, jagodziny. Identyfikacja myli się 100 na 100. Szkoda, że producent o tym nie uprzedza przed zakupem. Może przydałby się w takim razie trzeci tryb w którym możliwe było by bezstresowe poszukiwanie ? Czy naprawdę nie ma więcej urzytkowników innych wykrywaczy mogących wyrazić swoją opinię na temat zachowania się ich wykrywaczy na słońcu ?

Bogdan
Napisano
Od prawie roku mam solarka i takie info mnie dziwi.
Może trzeba podregulować.
Chodzę przeważnie na dynamicznym i jest super.
Takich reakcji na słońce, jagodziny itd. nie stwierdziłem.
Jeżeli jest stały sygnał to zawsze coś wykopię.
Uważam, że jest OKi.

Pozdr.
szabel
Napisano
Witam!
Panie Bogdanie jak czytam posty to po prostu widzę że ten akurat wykrywacz powinien trafić do mnie. Zawsze dobrze będzie jeśli organoleptycznie" go sobie sprawdzę.
pozdrawiam , naprawdę czekam na kontakt.
Napisano
Bogdan.o radzę Ci sprawdzić czy z bateriami jest wszystko ok. Miej zawsze naładowane akumulatory na 100 % i powinno być dobrze. Miałem podobne problemy. Po kilku godzinach szukania, przy wskażniku baterii nawet 70% wykrywacz wariował. Na slońcu nawet szybciej a zwłaszcza przy wchodzeniu w słońce.
Napisano
Przepraszam ze wtrace. Mam ciagle sygnaly przy dotykaniu sonda Solarisa do trawy lub krzakow. Czy w moim wypadku naprawa cos by pomogla ?

pozdrawiam
Stasiu
Napisano
Mam solarisa od około tygodnia (ten model z otworem w sondzie), testowałem go w jagodniku i test wypadł pomyślnie - wszystko było super. Kiedyś miałem Prospektor (stary typ) ARMAND tam to przy dotknięciu z trawką dawał sygnał - rozebrałem sąde i uszczelniłem ją pianką, po tym zabiegu było dużo lepiej.
Napisano
Nosiłem się z zamiarem wysłania solarisa do naprawy, ale do producenta. Tylko po co jeśli według niego reakcja na słońce jest zjawiskiem normalnym.

Bogdan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie