Skocz do zawartości

ile mniej wiecej wyprodukowano kuric??

jark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ja znam 6 typów sztanc kuricy (bite w mosiądzu). Wiem, że były też stalowe orły. Jednak, te które miałem przyjemność widzieć były w kiepskich stanach. Dlatego nie wiem, czy bite były jedną ze znajomych mi sztanc.

A ile tego było? Panie, a kto to wie...

Pozdrawiam, Łukasz

Witam ponownie! Czy najdroższe? Z tym można polemizować. Dla większości osób kurica to kurica. U nas na Podlasiu co jakiś czas spotyka się orła jeszcze z niewyciętymi łapami lub łbem (między skrzydłami, a łbem, łapą jest blacha). Starsi kolekcjonerzy mówią, że to oryginały. Prawdopodobnie ktoś z moich okolic przywiózł je z Rosji.
Pozdrawiam, łukasz

Ja słyszałem od znajomego że z okazji defilady 1000lecia państwa polskiego wybijano kurice żeby przystroić czapki defilujących żołnierzy jeśli to prawda to jak myślicie trzeba mówić o nich jak o falsach??bo jeśli były bite z orginalnych matryc to??

Witam! A tak, jakoś w latach 60tych bodaj te kopie" powstały. Bodaj na 15sto, czy 20sto lecie zwycięstwa nad giermańcem. O ile pamiętam biła je Mennica Państwowa. Mają słupek i nakrętkę. Sztanca jest chyba też nieco inna. Poszukam jakiegoś zdjęcia i wrzucę. Pozdrawiam, Łukasz

Swego czasu w czasopiśmie Mundur i broń" był art. dotyczący omawianych orzełków. Były opisane wszystkie rodzaje kuric wojenne i powojenne (były opisane, faktycznie wybijane w latach chyba 60tych i 70tych, na potrzeby filmów).
pozdrawiam

• 2 months later...
  • 3 months later...
wracając do tego wątku

Było kiedyś w Odkrywcy:
http://img183.imageshack.us/my.php?image=p1010051ck1.jpg"

mogłby ktoś jeszcze tego skana zapodać?
bo padł mi hdd i poszło sił walić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie