jark Napisano 17 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2006 ile mniej wiecej wyprodukowano kuric w czasie wojny ?Sa jakies liczby orientacyjne ile tego bylo ? i ile do polski dotarlo ? ile bylo rodzaji ?za wszelkie info z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 taa ,a o ile mozna sie pomylic ? Mysle ze ciezko dac precyzyjna odpowiedz ,ruscy sami nie wiedzieli ile tego klepia ,temat do towarzyskiego zsyłam ,pozdrawiam tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 Witam! Ja znam 6 typów sztanc kuricy (bite w mosiądzu). Wiem, że były też stalowe orły. Jednak, te które miałem przyjemność widzieć były w kiepskich stanach. Dlatego nie wiem, czy bite były jedną ze znajomych mi sztanc.A ile tego było? Panie, a kto to wie...Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 Ale i tak najdroższe te moskiewskie" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 Witam ponownie! Czy najdroższe? Z tym można polemizować. Dla większości osób kurica to kurica. U nas na Podlasiu co jakiś czas spotyka się orła jeszcze z niewyciętymi łapami lub łbem (między skrzydłami, a łbem, łapą jest blacha). Starsi kolekcjonerzy mówią, że to oryginały. Prawdopodobnie ktoś z moich okolic przywiózł je z Rosji. Pozdrawiam, łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 Ja słyszałem od znajomego że z okazji defilady 1000lecia państwa polskiego wybijano kurice żeby przystroić czapki defilujących żołnierzy jeśli to prawda to jak myślicie trzeba mówić o nich jak o falsach??bo jeśli były bite z orginalnych matryc to?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 Raczej nie fals, tylko owa seria produkcyjna" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Witam! A tak, jakoś w latach 60tych bodaj te kopie" powstały. Bodaj na 15sto, czy 20sto lecie zwycięstwa nad giermańcem. O ile pamiętam biła je Mennica Państwowa. Mają słupek i nakrętkę. Sztanca jest chyba też nieco inna. Poszukam jakiegoś zdjęcia i wrzucę. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KacperW. Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Swego czasu w czasopiśmie Mundur i broń" był art. dotyczący omawianych orzełków. Były opisane wszystkie rodzaje kuric wojenne i powojenne (były opisane, faktycznie wybijane w latach chyba 60tych i 70tych, na potrzeby filmów).pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Witam ponownie! Kolego KacperW., a może masz ten numer tegoż magazynu? Czy mógłbyś zrobić skany/zdjęcia? Porównam to ze swoją wiedzą. :-) Byłbym naprawdę wdzięczny! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 A ja mam stalową miedziowaną na wąsy, też wyrób powojenny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 A ja mam mosiężnego oryginałka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Witam! Ano właśnie... powojenne kury na wąsy też były. Ostatnio nawet na aledrogo.Boruta, mógłbyś wrzucić foto swojej sztuki?Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Sierpień 2006 Share Napisano 25 Sierpień 2006 Witam ponownie!Boruta, doczekamy się fotki tej kuricy?Dla zwchęty taka ptaszyna z Wału Pomorskiego.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 26 Sierpień 2006 Share Napisano 26 Sierpień 2006 Było kiedyś w Odkrywcy:http://img183.imageshack.us/my.php?image=p1010051ck1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KacperW. Napisano 26 Sierpień 2006 Share Napisano 26 Sierpień 2006 Łukasz, jeśli uda mi sie odnaleźć to zeskanuję i wyślę, aleto dopiero w przyszłości bo muszę mieć chwilę czasu na odarchiwizowanie.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 6 Listopad 2006 Share Napisano 6 Listopad 2006 A to moja stalowa, miedziowana chyba.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 6 Listopad 2006 Share Napisano 6 Listopad 2006 I jeszcze tył, nie odpinałem jej od czapki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 20 Luty 2007 Autor Share Napisano 20 Luty 2007 wracając do tego wątkuByło kiedyś w Odkrywcy:http://img183.imageshack.us/my.php?image=p1010051ck1.jpg"mogłby ktoś jeszcze tego skana zapodać?bo padł mi hdd i poszło sił walić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.