beny Napisano 15 Sierpień 2006 Autor Napisano 15 Sierpień 2006 Taki badziew znalazłem w lesie wygląda intrygująco więc wziąłem, ma ktoś jakiś pomysł?
szajko Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 Najzwyklejsze słupołazy. Protoplaści TP S>A> włazili używając tych przyrządów na drewniane słupy telefoniczne. Pozdrawiam.
szajko Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 Oczywiście, jest to jeden słupołaz. Do wchodzenia potrzebna jest para. Brakuje też pasków skórzanych do mocowania stopy na tej blaszanej podstawie. W komplecie z pasem asekuracyjnym pozwalał ten wynalazek na wchodzenie na wszelkiego rodzaju słupy. Co czyniłem będąc łącznościowcem służby zasadniczej w LWP.
acer Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 Zgadza się, słupołaz. Ale nie tylko wykorzystywane w łączności i WP. Za pomocą takich wynalazków wchodziło się kiedyś na stojące drzewa w celu zbioru szyszek / drzewostany zwykle wyłączone nasienne, albo szczególnie cenne drzewa doborowe/. Dlatego mógł i z takiej przyczny się zanleźć w lesie.pozdrawiam.
szajko Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 Tego zastosowania nie znałem. Tyle tylko, że te słupołazy musiały te drzewa kaleczyć, jeżeli wdrapywał się nimi ęgi " facet. Starczyło obejrzeć tylko słupy, po długoletnim użytkowaniu.
acer Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 Tak, ale zauważ, że słupy drewniane nie chroni korowina tak jak jest to ze starymi drzewami w lesie.Słupy drewniane to przecież nic innego jak dłużyce drzewne okorowane, wyrobione i zakonserwowane.
szajko Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 Faktycznie. Zapomniałem, ale chyba jesteś leśnikiem, więc jesteś zorientowany. Pozdrawiam.
jacenty2004 Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 Acer jak już zostałeś gajowym Maruchą, to w sprawie manierek lepiej się nie odzywaj bo jeszcze zostaniesz pijakiem :)))
Pytanie
beny
Taki badziew znalazłem w lesie wygląda intrygująco więc wziąłem, ma ktoś jakiś pomysł?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.