Skocz do zawartości

wojna polsko-sowiecka ' 1920

kapsel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyszło trochę rocznicowo , ale jestem ciekawy. Czy komuś z Was udało się kiedyś trafić coś z tych walk ? Bo podobno mało rzeczy trafia się z tego okresu ... ( no i pewnie trudno odróżnić - czy to nie I wojna światowa, bo pewne elementy uzbrojenia, umundurowania itp. były używane w obu konfliktach)
Jeśli możecie to wklejcie jakieś fotki.
pzdr
kapsel
Napisano

Ja pod Białą Podlaską także znalazłem taką łuseczkę. (Taka sama ?)
U nas ruscy też podwineli kitę i za Bug.
Może ktoś wie coś więcej o tym wydarzeniu?
Pozdrawiam

Napisano
Witam wszystkich uczestników tegoz forum. Otuz ja mam krzyż z tej kampani: z jednym mieczem/WALECZNYM/NA POLU CHWAŁY 1920. Sorki niemam możliwosci wklejenia jego zdjecia. Najzabawniejsze jest to ze nie znalazłem go pod Warszawą, a w takiej miejscowosci jak Smolice(woj. opolskie) w ktorej to tez mieszkam. Znaleziona została podczas plewienia ogródka. Jakim cudem znalazła sie tu? Sam sie zastanawiam.Panowie jutro jade na wakacje do rodzinki w Radzyminie i nie znam tam rzadnego poszukiwacza. Może macie jakiegos znajomego w tym miescie a co lepsze sami jestescie tubylcami.Chodzi o wspólne eskapady.Pozdrowienia
Napisano
Trudne pytanie bo nie jestem z tych stron. Ten zakład coca cola wiem gdzie sie znajduje. Jestem az z pod Nysy woj opolskie. Tu szukałem w takiej miejscowosci jak Teodorów, Sokołówek.Trafienia były całkiem niezłe. Ale wolałbym pochodzic z osobą znajaca te tereny.Moze wspólny wypad.
Napisano
Ta odznaka o której piszesz Wampir to jest Krzyż Walecznych. :)

Ustanowiono go w 1920 i nadawano przez całą II wojnę. Obecnie tez jest odznaczeniem państwowym za męstwo.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
dziekuje za info ale ja jestem zorientowany w tym temacie. Troche mi jest przykro ze nie ma tu z kim pochodzic. No co tu zrobic - bede musiał sam szukac. Tylko na slepo to nie jest juz to.Jeszcze mozna w łep tu dostac. Tyle słyszy sie o tej mafi, Szkoda mówic.
Napisano
Witam.Ja też tych okolic nie znam.Mam działkę już długo,ale z wykrywaczem chodzę raptem miesiąc.Jestem początkujący.W mojej okolicy jest sporo okopów ale fanty mierne.
Napisano
Czesc Matek. Byłem dzis na forcie w Beniaminowie ale nic nie znalazłem- Nic ciekawego, bo łusek to troszke było. Ja mam ciekawe miejsce pod Teodorowem ze mozna jeszcze cos znależć.No i dowiedziałem sie że Osów i jego okolica to ciekawe miejsce na wypady.
  • 2 weeks later...
Napisano
Byłem w okolicach Radzymina, a nawet mieszkałem przez jakis czas.Mój poprzedni loging został zablokowany.Już rozmawialismy. A zauwazyłem ślady twojej bytnosci w lesie nieopodal coca coli. A w jednym zakontku gdzie las został lekko wypalony( oczywiscie drzewa sie nie spaliły) to ty tak ryłes- to blizej wioski Mokre.
  • 4 years later...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie