Skocz do zawartości

Kto ma Tesoro Cibolę ?

pavelock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam prośbę . Jest to mój trzeci wykrywacz , ale pierwszy takiego typu . Proszę mi pomóc w nastawach i w ogóle jak używać . Próbowałem juz w terenie i nie mogę sobie dać rady . W powietrzu także robiłem test zgodnie z instrukcją i daje słabe sygnały na złoto i biżuterię . Ogólnie chcę poszukiwać drobną militarkę typu łuski , nieśmiertelniki , odznaczenia , guziki oraz monety .
Z góry dziękuję za wszystkie posty .
Napisano
czesc
dyskryminacje ustaw lekko powyzej iron,a czulosc tak na 9,jak juz pisal raned zloto jest slabo sygnalizowane w kazdym prawie wykrywaczu jedynie na all metal w miare dobzre i nie kazdy stop lapie,ale zlota i tak nie znajdziesz:)grosza musi lapac tak z 20 cm minimum na tym ustawieniu co ci powiedzialem.
Napisano
Po pierwsze musisz sobie zdać sprawę, że jest to wykrywacz dynamiczny i musisz znaleźć optymalną szybkość przesuwu cewki ale im wolniej tym lepiej. wcześniej pewnie miałeś wykrywacz statyczny i takie przejście jest stresujące. Pamiętaj o ustawieniu progu (threshold), jeżeli go nie ma to wykrywacz jest słabszy - później poćwiczysz Superstrojenie wg instrukcji. Dyskryminację ustaw lekko powyżej iron (żelazo), natomiast czułość (sensivity) tak daleko jak wykrywacz zachowuje się stabilnie np. w połowie czerwonego pola, czyli więcej niż sugeruje gibki9.
I koniecznie przeczytaj instrukcję!
Napisano
Witam!

Pavelock - nie bój nic, Cibola to dobry sprzęt, ale do Twoich zastosowań używaj go w superstrojeniu", które w akcji zostało szczegółowo opisane w dziale Od Bounty Huntera po XP" na forum XLT.. W ten sposób masz gwarancję optymalnego zasięgu (choć nie czułości). Cibola nie ma funkcji all metal (chyba, że chcesz chodzić cały czas z wciśniętym pin-pointem:)),ale i tak ładnie chwyta drobne złoto i nie jest tak jak pisze gibki - są wykrywacze, które są rewelacyjnie czułe na złoto i jednocześnie uniwersalne na inne fanty, a po drugie prędzej czy później coś złotego znajdziesz;)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Na mało zaśmieconym terenie sugerowałbym jednak skręcić dyskryminację ciut poniżej Iron. Ustawienie jej nieco powyżej Iron potrafi już odrzucić drobne, słabe kolorki (nie wiem z czego zrobiony był guzik marynarski II RP, ale jest to przykład obiektu odrzucanego przez Disc lekko powyżej Iron). Będziesz musiał poeksperymentować, ale to tylko przyjemność :)
Jedno jest pewne: Kup dobry szpadelek, bo np. łuseczki mauserowskie będziesz ciągnął i z 25 cm ;) Na obiekty, które Ciebie interesują, to naprawdę skuteczne narzędzie. A ustawienia, oprócz dyskryminacji, są właściwie banalne.
  • 3 weeks later...
Napisano
ja wzmocnienie mam praktycznie zawsze na maxa i nie narzekam na błędy, czasem tylko musze pomachać troche nad znikającym sygnałem zanim go odrzuce, ale warto.
Superstrojenia używam w zasadzie tylko na czystym terenie i ew, kiedy szukam czegoś konkretnego.
Denerwują tylko puszki i spore stalowe przedmioty powyżej 25cm :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie