Horst Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 A co do samej łopatki to jest to LWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2006 to w końcu LWP czy niemiecka ta ŁOPATKA?bić żadnych tylko na trzonku wybite VII KILIR" a i na kulistym zakończeniu trzonka okragły frez ale nei jestem pewny czy nie zrobiony przez jakiegoś artyste"pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 Polska, na co wskazuje zagięcie krąwędzi sztychu pod kątem 90 stopni oraz ogólny profil.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Wrzesień 2006 Share Napisano 22 Wrzesień 2006 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.1944militaria.com/flat_shovel_carrier.jpg&imgrefurl=http://www.1944militaria.com/basic_field_gear_equipment.htm&h=400&w=279&sz=49&hl=pl&start=4&tbnid=W90lNPOT1PdajM:&tbnh=124&tbnw=86&prev=/images%3Fq%3Dgerman%2Bshovel%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DGDla porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Wrzesień 2006 Share Napisano 22 Wrzesień 2006 http://www.1944militaria.com/shovels.htmTeraz może lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Wrzesień 2006 Share Napisano 22 Wrzesień 2006 http://www.mp44.nl/equipment/entrenching_tool.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 22 Wrzesień 2006 Share Napisano 22 Wrzesień 2006 Mam dwie saperki podobno niemieckie. Mają one wybity symbol psa (glowa)lub wilka. W wyglądzei przypominają te z w/w linku. Mam pytanie do znawców czy na pewno są to niemieckie łopatki. Dodam tylko że nie mają żadnego pierścienia metalowego przy mocowaniu do trzonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 22 Wrzesień 2006 Share Napisano 22 Wrzesień 2006 Boruta, dobrze że pokazałeś linki - teraz wyraźnie widać że to łopatka polska ;dCo do saperek z głową wilka (a raczej lisa bo wilka to nie przypomina), jest to temat wielokrotnie dyskutowany przez kolekcjonerów i wniosek zawsze wychodził jeden - są to łopatki LWP.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Wrzesień 2006 Share Napisano 22 Wrzesień 2006 W sumie ciekawe, to co napisałeś, ale to muszą być jakieś super wczesne. Wydaje mi się, że gdzieś widziałem taką jak ta, jako oryginalną WH.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 22 Wrzesień 2006 Share Napisano 22 Wrzesień 2006 Miałem taką z wilkiem i sprzedałem. Na allegro była kiedyś nawet taka pięciokątna (!)Moja miała lakierowany trzonek (niemieckie nie były), do tego identyczny kształt sztychu jak ta Klausa - krawędzie zagięte pod kątem prostym, nity z wypukłymi łebkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 witam:) a cóż możecie mi Panowie powiedzieć na temat tej saperki? orginał czy nie? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 wersja niemiecka rowniez posiada pierscienale pod warunkiem ze uznamy wszystkie saperki bedace na wyposazeniu wojsk niemieckich w ww2 za niemieckie np austriackie.podobno wojsko polskie przed wojna rowniez otrzymalo austriackie, ale jaki typ tego nie wiem.wystarczy zajrzec po ksiazkach o tematyce wyposazenia by znalesc zdjecia z pokanymi saperkami, widnieja z pierscieniami.poprostu wojsko niem w tamtym okresie urzywalo roznych modeli saperek [spaten]rowniez wydawano polska saperki [5-katneostrze i 5 nitow] [zdobyczne] ktore byly bardzo podobne do niemieckich.drewno rzeczywiscie nie malowano aby uniknac pecherzynatomiast konserwowano pokostem. dl saperki przekraczala 50cm ale biorac pod uwage ze dlugi trzonek przeszkadza i latwo ulega uszkodzeniu, dlugosc na pewno sie zmieniala.mowiac juz o saperkach nie zapominajmy o tych skladach [70cm i 50cm zlozona],ktore to usa po przejeciu czesci sprzetu skopiowali w 1943roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 7 Styczeń 2007 Share Napisano 7 Styczeń 2007 Takie pytanko- już się zabieram za szycie pokrowca na saperkę, ale natrafiłem w necie na info, że skóra powinna być wywrócona mizdrą na zewnątrz. Czy to prawda?Zatem na czy lico w środku też pobarwić na czarno? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Styczeń 2007 Share Napisano 8 Styczeń 2007 A to mnie prawdę mówiąc zaskoczyłeś, bo widziałem tylko takie oryginalne pokrowce, które szyte były mizdrą do środka i nie był ona barwiona, a pozostawiana w naturalnym kolorze. Jest to uzasadnione wzglądami praktycznymi, bo przecież chodzi o to żeby mizdra nie ścierała munduru w miejscu kontaktu z nim.Daj priva to Ci wyślę fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 8 Styczeń 2007 Share Napisano 8 Styczeń 2007 Też mi się tak wydaje że pokrowiec mizdrą na wierzch przeczy niemieckiej logice - skoro pasy i szelki byly licem w strone w której stykały się z mundurem to pokrowce na łopatki (ktore troche 'dyndaja' - bardziej niz szelki np) powinny byc rownieć licem w strone munduru a wiec na wierzch w tym wypadku ; o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 9 Styczeń 2007 Share Napisano 9 Styczeń 2007 Wywalano mizdra na wierzch po to, żeby nie pękało od wody i słońca, bo taki wojskowy pas z licen a wierzchu by popekał po dwóch miesiącach, to samo się tyczy reszty ekwipunku. Niemcy szlifowali mizdrę na glanc, więc argument o przecieraniu szmat odpada!Hindus- wysłałem info na priva! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 9 Styczeń 2007 Share Napisano 9 Styczeń 2007 Oj Stadler, Stadler... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 Witam ma łopatke piechoty wzór identyczny z niemiecka tylko te wymiary coś mi nie pasuja dł. całkowita 45cm ,szer 13,5cm wys.szpadla 16.5cm.Czy ktos może wie czy takie wymiary też miały łopatki WH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 1 Kwiecień 2008 Share Napisano 1 Kwiecień 2008 Trzymjac sie tego scisle to ładownice Niemcy tez powinni szyc mizdra na wierzch, a jak widac na zachowanych egzemplarzach tak nie jest, ramki na saperki ktore dane mi bylo obejrzec ( ze zbiorow swoich i cudzych) w wiekszosci byly szyte mizdra do srodka ( choc widzialem tez jedna czy dwie w wersji na zewnatrz). Mysle ze glównym powodem dla ktorego czesc oporzadzenia byla szyta mizdra na zewnatrz, a czesc do wewnatrz bylo jednak unikniecie przyspieszonego zuzycia mundurow, niz trwalosc elementow skorzanych, bo te niezaleznie od tego która strona jest na zewnątrz, sa mniej wiecej tak samo zywotne.Natomiast co do saperek austriackich to te praktycznie nie zmienily sie od I wojny swiatowej i wraz z odpowiednimi ramkami mogą mieć zastosowanie i przy rekonstrukcji pzedwrzesniowego WP jak i wczesnego ( choc ne tylko) wermachtu) zainteresowanych odsylam do wynikow exhumacji w Bielsku gdzie lezeli polegli wermachtowcy z 39 i wiekszosc tam pochowanych miała nie tylko austriackie saperki ( bądź ramki po tych saperkach), ale nawet charakterystyczne ładownice wz 95 na skośne ładowniki manlichera, w których to ladownicach tkwiły łodki mauserowskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boyen75 Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 Witam ,jestem w posiadaniu łopatki tylko nie bardzo wiem co to dokładnie za łopatka .Proszę o komentarz.Wymiary ;-długość całkowita 45cm-szer. szpadla 13,5cm-wysokość szadla 16,5cmno i ta dziwna sygnatura z ludzikiemponiżej foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boyen75 Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boyen75 Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 przód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boyen75 Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 sygnatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 9 Kwiecień 2008 Share Napisano 9 Kwiecień 2008 O ile mnie pamiec nie myli ( bo nie mam tej saperki w tej chwili pod reka) identyczny albo bardzo podobny ludzik jest na szwajcarskiej saperce składanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boyen75 Napisano 9 Kwiecień 2008 Share Napisano 9 Kwiecień 2008 szwajcar?jeżeli tak to z jakiego mniej więcej okresu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.