U311 Napisano 5 Sierpień 2006 Autor Napisano 5 Sierpień 2006 Zdjęcie amatorskie przedastawia wartownie i odprawę do prawdopodobnie do służby. Czy ktoś jst w stanie rozpoznac na podstawie tego zdjecia z jakich koszar jest ta wartownia.
JanW Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 U311 , ciekawa fotka , wyglada mi to funkcjonariuszy Policji Państwowej. Czy napis na zdjęciu w orginale jest bardziej czytelny? Może wtedy będzie to pomocne przy lokalizacji miejsca. Mogę prosić o ładny skan tej fotki na priva? JanW
Kobieras39 Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 dla mnie to wp lata 20 zaraz po wojnie polsko bolszewickiej;-] patrz na patki na kolnierzach nie policyjne;-]
sqh Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 A może to jest warta honorowa na dworcu kolejowym? Tablica może być z nazwą miejscowości - ale na skanie jest zbyt niewyraźna, by coś odczytać... :-/
U311 Napisano 5 Sierpień 2006 Autor Napisano 5 Sierpień 2006 Witam!Panowie napis nad wejściem to WARTOWNIA a mundury moim zdaniem oraz hełmy bojowe (spadek po armii cesarza Wilhelma II ) to moim zdaniem pierwsza połowa lat 20 XX wieku.
honker Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 cześć.słabo bo słabo ale w srodku wyrazu widać y ,a poza tym w oknie nie widać siatki ani krat.może fachowcy od obróbki zdjęć coś pomogą z tym napisem.pozd.marek
ubenfurer Napisano 12 Sierpień 2006 Napisano 12 Sierpień 2006 Wartnynia -na taki napis mi to wygląda ale może pokompinuj może coś z tego wyjdzie
kolekcj Napisano 12 Sierpień 2006 Napisano 12 Sierpień 2006 Dla mnie pierwsza litera to niemal napewno B". Chyba za bardzo zasugerowałeś się tą W"artownią. Natomiast pierwsze trzy litery odczytywał bym jako Bar". Choć może tym razem to ja ulegam autosugesti :)
U311 Napisano 13 Sierpień 2006 Autor Napisano 13 Sierpień 2006 Napis nad budynkiem na 100% WARTOWNIA. Wielkie dzięki za pomoc Kol. Marcinie :0) Twoja spostrzegawczość i znajomość śląskich zabudowań koszarowych robi wrażenie :0) Panowie !Zdjęcie przedstawia budynek wartowni przy ul. Koszarowej w Katowicach, koszary 73 Pułku Piechoty od 1922 do 1939 roku.Zdjęcie prawdopodobnie było wykonane w okesie od 1922 do 1926r.Marcin dzięki z maila i pomoc !
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.