zyziu Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Witam. wyszło to na polach gdzie była potyczka wojsk Pruskich z armią Napoleona. Czy to z tego okresu? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
stug IV Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 Odnoszę wrażenie , że tarczka jest pruska - elementy rękojeści były znalezione razem ?
stug IV Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 Też mam ładny z orłem na łezce - niestety nie umiem wkleić zdjęcia :-(
zyziu Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Witam. wyszło to na polach gdzie była potyczka wojsk Pruskich z armią Napoleona. Czy to z tego okresu? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
pomsee Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 Te blaszki z otworami to kontrblachy zamku karabinu/pistoletu skałkowego. Na nich opierały się śruby łączące zamek z łożem. Litery na nich to znaki bite przez producenta.
zyziu Napisano 7 Październik 2006 Autor Napisano 7 Październik 2006 podejżewam że ten kabłąk to muszkiet rosyjski czy ktoś może to potwierdzić?
Frozzer Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 tak, elementy były znalezione razem, w miejsu obozowiska carskiegow tarczce która jest luzem brak wąsa z biciem - jednak ten wąs mam osobno, jest na nim orzeł carskipodobnie jak na kompletnym" egzemplarzu powyżej
zyziu Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Napisano 1 Wrzesień 2006 Po ponownej wizycie na tej miejscówce wyszły jeszcze dalsze elementy rękojesci, ale nie jestem pewny czy pasują do kompletu..
zyziu Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Napisano 1 Wrzesień 2006 ciekawią mnie te mosiężne blaszki z otworami. Czy ktoś zna ich przeznaczenie?
zyziu Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Napisano 1 Wrzesień 2006 na jednej jest widoczna litera. Jeśli ktos to już widział proszę o podpowiedź. Z góry dzieki
Frozzer Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 jets to rękojeść od pruskiego tasakana zdjeciu jest co prawda tasak rosyjskich grenadierów - ale ówczesne armie miały bardzo zbliżoną broń.jakby ci ta tulejka była zbędna - daj znaćjak widzisz na fotce tylko tej rurki brakuje mi do drugiej rękojeści ;)
Horhe Napisano 4 Wrzesień 2006 Napisano 4 Wrzesień 2006 To co znalazłeś, to pozostałości po rosyjskich grenadierach. Zapewne z kampanii 1806-1807.Na tym zdjęciu widać różnice pomiedzy tasakami pruskimi(po lewej), a rosyjskimi(po prawej)http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/s2011338.jpg
zyziu Napisano 7 Październik 2006 Autor Napisano 7 Październik 2006 czy ktoś potrafi zidentyfikować z jakiej broni pochodzi?
Cyrograf15 Napisano 4 Wrzesień 2006 Napisano 4 Wrzesień 2006 Jak rozumiem to ta kolekcja tasaków jest Stuga. Jest śliczna, zazdroszczę.Wojtek
zyziu Napisano 3 Wrzesień 2006 Autor Napisano 3 Wrzesień 2006 kolega ostatnio taki znalazł, niestety mój jest w 2 kawałkach
Pytanie
zyziu
Witam. wyszło to na polach gdzie była potyczka wojsk Pruskich z armią Napoleona. Czy to z tego okresu? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.