Skocz do zawartości
  • 0

czy to rękojeść rapieru?

zyziu

Pytanie

Napisano

Witam. wyszło to na polach gdzie była potyczka wojsk Pruskich z armią Napoleona. Czy to z tego okresu? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. wyszło to na polach gdzie była potyczka wojsk Pruskich z armią Napoleona. Czy to z tego okresu? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję

Napisano
Te blaszki z otworami to kontrblachy zamku karabinu/pistoletu skałkowego. Na nich opierały się śruby łączące zamek z łożem. Litery na nich to znaki bite przez producenta.
Napisano
tak, elementy były znalezione razem, w miejsu obozowiska carskiego
w tarczce która jest luzem brak wąsa z biciem - jednak ten wąs mam osobno, jest na nim orzeł carski
podobnie jak na kompletnym" egzemplarzu powyżej
Napisano

Po ponownej wizycie na tej miejscówce wyszły jeszcze dalsze elementy rękojesci, ale nie jestem pewny czy pasują do kompletu..

Napisano

jets to rękojeść od pruskiego tasaka

na zdjeciu jest co prawda tasak rosyjskich grenadierów - ale ówczesne armie miały bardzo zbliżoną broń.

jakby ci ta tulejka była zbędna - daj znać
jak widzisz na fotce tylko tej rurki brakuje mi do drugiej rękojeści ;)

Napisano
To co znalazłeś, to pozostałości po rosyjskich grenadierach. Zapewne z kampanii 1806-1807.
Na tym zdjęciu widać różnice pomiedzy tasakami pruskimi(po lewej), a rosyjskimi(po prawej)
http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/s2011338.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie