ARKADIO.IE Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 Witam nastepny o który pytasz to 990 jest to też statyk,dyskryminacja dwu tonowa(w 660 też tylko zapomniałem napisac)-(niski stal)( wysoki kolor)+ w 990 wskaznik wychyłowy zielone kolor ,czerwone żelazo.cewka 20 cm.Jets już spora przewaga nad 660 dośc ciekawy, tym można sie pobawić. pozdrawiamps .dokończe jutro bo usypiam:)
ARKADIO.IE Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 Statyk -posiada 4 pokrętła i 3 przyciski. i wskaznik. ustaw na Meter audio disc,pierwszy krok przed wlączeniem wciśnij przycisk RETUNE (prawym kciukiem)i nie zwalniaj.po lewej górnej stronie jest pokrętło TUNE .przekręć do momętu usłyszenia sygnału ale staraj się, aby byl jak najsłabszy ale słyszalny., puść przycisk RETUNE,sprzęt musi być uniesiony od ziemi,po tych czynnościach jesteś dostrojony. opuszczając nad ziemie sprzęt ucichnie , wskaznik będzie wskazywał na kolor w prawo (na zielone pole) a w lewo na czerwone gdy będzie to stal) odnośnie dzwięku piskliwy dzwięk kolor/ charczący dzwiek zwykła stal.jeśli w czasie biegania stracisz sygnał,unieś sprzęt i wcisnij RETUNEc.scope1220xd ma 4 tryby pracy,GD2,GD1,Meter disc,Meter auto disc-tak zwany automat.reszte trybów pracy do własnych ustawień.dyskryminacja 0 do 10.na trybie auto są dwa rodzaje identyfikacji,tonowa i wizualna.w przypadku natrafienia na klor /dobry kolor/wyrażny piskliwy dzwięk(dla danego koloru dany dzwięk-do wyćwiczenia)i strzałka wychyla się na zielone pole,w przypadku zalegania dość głęboko,strzałka stoi w miejscu.im bliżej przedmiotu tym strzałka wychyla się bardziej.jesli to żelazo strzałka wychyli się na czerwone pole,i sygnał będzie charczący.nie ma możliwości wycięcia stali,w każdym trybie jest on sygnalizowany.ja osobiście chodzę na trybie Meter auto disc,a to za sprawą tego czego szukam.odnośnie ustawienia.ustawiam sygnał wiodący,(chodzę w słuch)ledwo słyszalny,i tego pilnuje,kiedy się lekko zmieni,podnosze do gory i wciskam Returne,i opuszczam.i jest jak wcześniej.nie robie tego często,ale robie.nie jestem w stanie powiedzieć jak często,bo na to nie ma zazad.ten modal posiada cewkę 10'-26cm.składany (2 części)zasilanie 8 paluszków,taki komplet stykał mi na max tydzieńOdnośnie wyboru to proponuje zainteresować się 990 jeśli jest taka opcja,jeśli się trafi to 1220xd/xdppozdrawiam
JarekR Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 dziękuję za szybką, pełną oraz profesjonalną odpowiedż... w sieci znalazłem jeszcze dwa modele z rodziny: 220 i 330 ten pierwszy za 65f....bodaj...cały czas się zastanawiam nad zmianą wykrywki, szukam i szukam... mam klona BH model QD II, z USA....full automat... włączam pokrętłem ustawiając jednocześnie czułość i hulaj dusza... chodzę na trybie all metal z lenistwa... za cholerę nie wiem do czego i czym się różnią tryby: DISC oraz AUTO NOTCH... jak ktoś może mi łopatologicznie wytłumaczyć będę wdzięczny bo z instrukcji nie mogę pojąć.. zaletą jej jest lekkość oraz to że tak z 17 cm wszystko moje, znamy się jak łyse konie, więc wiem co mi sygnalizuje.... ( o dziwo jak się wk... to wykrywka działa wręcz wzorcowo) dodam że kopie wyłącznie militarkę - jakoś nie znalazłem jeszcze monetki (a może nie wiem gdzie szukać? - nie cierpie wychodzic z lasu...pewnie dla tego)jeszcze raz dziękuję ARKADIO.....a ciekawości jakie są zasięgi 990 i 1220?pozdrawiam Jarek
VanWorden Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Witam!Auto Notch to ustawienie fabryczne, które ma ułatwić poszukiwanie w typowo zaśmieconym (amerykańskim;)) terenie. Zostały tam wycięte żelazo, zawleczki od puszek, aluminium i jeszcze parę rzeczy. Służy raczej do poszukiwań na plaży, ale nie polecam tego bo z folią wycinasz też złoto. Znacznie lepiej używać DISC i to na dość niskich nastawach.PozdrawiamVW
ARKADIO.IE Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 Witam odnośnie zasiegów 990/1220xd to się tego nie da tak powiedzieć,zależy na co w jakim terenie?Ale są ok.http://free.polbox.pl/d/dark/testy.htmpozdrawiam
giesor1 Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 mam pytanie odnośnie akumulatorów paluszków AA do cs , jaka pojemność jest w praktyce najlepsza
ARKADIO.IE Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Witam :) to jest tak jak w każdym innym sprzęcie ,ja miałem 2300" i stykało na dośc spory czas.W słuchawkach w 1220xd (tym nowszym) 34-40 godz max .Ale max proponuje 35 godz ,bo po takim czasie widać dośc szybki spadek,jak i zasięg słabnie.A jak są dostepne 2500, to będzie ok.Wiadomo:)pozdrawiam
ARKADIO.IE Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Witam do JarekR.Odnośnie osiągów 990xd/1220xd jest dośc spora różnica.1220xd ma cewkę 26cm , a 990xd- 20cm i tu już jest spora przewaga.Pytałeś o osiągi , to czego szukam to kolor mogę podać tak + - ):Boratynka do 20 cm (+ -) 3cm3 krajcary 28 cm około nieśmiertelnik - 45 cm gleba piaszczysta ,przy wyraznym dzwięku,natomiast wskaznik wychyłowy bardzo minimalne odchylenie na + :)pozdrawiam
suchy999 Napisano 24 Marzec 2007 Napisano 24 Marzec 2007 Witam!interesuje mniek upno tego o wykrywacza http://cgi.ebay.pl/C-SCOPE-CS-2MXP-METAL-DETECTOR_W0QQitemZ130060196428QQcategoryZ14955QQrdZ1QQcmdZViewItem Czy chodził ktos moze natym sprzecie jak sie sprawuje i czy zamawial ktos z anglii co poradzicie Czekam na odp pozdrawaim
ARKADIO.IE Napisano 24 Marzec 2007 Autor Napisano 24 Marzec 2007 Witam fajnie chodzi:) - tryb pracy „motion” (ruch) - zmienna, podwójna dyskryminacja - funkcja określania centrum obiektu -automatyczne strojenie - automatyczne dostrajanie się do gruntu -wytrzymała konstrukcja ABS - dwuczęściowy wysięgnik -regulator czułości - tester baterii AUDIO - zasilanie: 8 szt. baterii 1,5V ( w słuchawkach ok 60h) - wskaźnik naładowania baterii Przyrząd CS 2 MXP jest wysokiej klasy detektorem charakteryzującym się błyskawicznym reagowaniem na obiekty metalowe, dzięki zastosowaniu funkcji „motion”. CS 2 MXP posiada większą czułość niż CS 2 MP. Jego układy elektroniczne gwarantują identyfikację wszystkich sygnałów, nawet w przypadku bardzo szybkiego poruszania się z detektorem w terenie. Analizy parametrów obiektu można dokonać błyskawicznie i bezbłędnie, dzięki dwukanałowym regulatorom dyskryminacji. Punktową lokalizację obiektu zapewnia z kolei przycisk funkcji określania centrum namierzanego obiektu. PS.jest pare osób na forum które na tym sprzęcie chodza:)pozdrawiam
suchy999 Napisano 24 Marzec 2007 Napisano 24 Marzec 2007 witam!dzieeki Arkadioo zao pd powiedz aTy na jakim sprzecie pracujesz oczywiscie czekam na odpowiedzi innych urzytkownikow wszczeglonosci tych co zamawiali sprzet z angliiPozdrawiam
ARKADIO.IE Napisano 24 Marzec 2007 Autor Napisano 24 Marzec 2007 Witam :) ja na jakim? A na C.scope1220xd, C.scope R-1 :)pozdrawiam
suchy999 Napisano 25 Marzec 2007 Napisano 25 Marzec 2007 prosze o opinie posiadaczy C.Scopa CS2MXP chcem zamawiac... co doradzicie??
ARKADIO.IE Napisano 25 Marzec 2007 Autor Napisano 25 Marzec 2007 Witam ,Moim skromnym zdaniem :) nie mogę Cię do tego detektora namawiać,bo każdy ma swoje wymagania? Ale zobacz to ,pewnie możesz się chłopaków zapytać jak się sprzęt sprawuje:) i co się kopie?http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=316036pozdrawiam
Blitz45 Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Witam ArkadioWłaśnie kupiłem w UK Cscope R1 (zresztą pod wpływem tego wątku),teraz proszę o pomoc, powiedz, jakie są najlepsze ustawienia (krok po kroku) do poszukiwań dla tego sprzętu, głównie interesują mnie kolorowe fanty (typu monetki, militaria). Chciałbym nadmienić, iż nigdy dotychczas nie miałem przyjemności chodzenia z wykrywaczem tej klasy. Byłbym naprawdę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie, w okiełznaniu tego sprzętu.Z góry dziękuje i pozdrawiam. Blitz45
ARKADIO.IE Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 Witam ,:) I jeszcze raz witam w gronie :) Odnośnie ustawiania nie ma dość sporo,tak więc bądz spokojny:)A teraz do roboty:)Po włączeniu -wyświetli się SELekt Mode.Będą widoczne po prawej stronie do wyboru ; Program,Manual lewym pokrętłem zmienia się te ustawienia" Po wybraniu Program musi być zaznaczone na czarno" zatrwierdz Enter.Wyskoczy Ci- Coin Inland,All metal,Coin Beach,User 1,User 2.Nastepnie wybierasz np.All metal i wiadomo co to jest.Charczący dzwięk złom / wysoki ton kolor.Następna sprawa to wciskając Enter przechodzisz do ustawień- Wyskoczy Dyscrim,sensitiwity,audio,program,set up.Lewym pokrętłem zaznaczasz na czarno Dyscrim ,potwierdzasz Enterem i wyskakuje Set,po wciśnięciu Enter lewym pokrętłem przekręcasz w prawo i na skali na samej górze będzie widać rosnący pasek (w poziomie) dojedz np.do 5 i zatwierdz Enterem.I już masz ustawiony tryb All metal na kolor?Kiedy chcesz usunąc to ustawienie wciskasz Enter i analogicznie tak jak ustawiałeś na 5 tylko zjedz do 0 i zatwierdz Enterem i znów będzie ustawione jak wcześniej.Następnie wejdz w sensitivity ,wejdz w Tune i ustaw sygnał wiodący(cały czas lewe pokrętło).Następnie wejdz w Audio ,wcisnij enter ,(coś wyskoczy) wejdż w Digital i zatwierdz Enterem.Nastepnie wejdz w Set up ,następny krok to FreQuency(częstotliwość) np.Low. I to tyle na poczatekpowodzenia i pozdrawiamps.Jak coś to śmiało:)Masz cały komplet? masz Skypa?
Blitz45 Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Wielkie dzięki Arkadio, za tak wyczerpującą odpowiedz, (co ja bym bez Ciebie zrobił), teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko wyjście w teren i sprawdzenie tego cudu techniki.Tak ma cały zestaw tj.: dwie cewki 16cm, 25cm; słuchawki, łopatkę + baterie, piękny pokrowiec, instrukcję ang. + książeczka (89str.),,Przewodnik dla początkujących” wszystko w języku Szekspira.Myślę, że się opłacało, za samą instrukcję obsługi, pewien sklep z Wa-wy, krzyknął mi 35zł + opłaty pocztowe. O cenie tego samego wykrywacza nie wspomnę.Także, jeżeli ktoś myśli i się waha, nad zakupem nowego wykrywacza, to polecam UK (szybko, sprawnie i taniej niż u nas). Arkadio, skypa nie mam, ale obiecuję, że na pewno się odezwę, ten wykrywacz na pewno nie raz mnie zadziwi….Jeszcze raz wielkie dzięki i Bóg zapłać dobry człowieku!!!PozdrawiamBlitz45PS. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę Ci zdrowia, smacznego jajka i płytkich dołków.
ARKADIO.IE Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 Witam :) Spoko dałbyś rade:)A jeszcze jedno ?Dostrajanie do gruntu ma wbudowaneGdy wybierzesz np.Coin,All metal zawsze ustaw sobie sygnał wiodący(w słuchawkach ) tak aby był słyszalny.W All metal odnośnie koloru to ustaw sobie dyscrym: lekko poniżej/nad 5 .(odnośnie twoich zainteresowań)Gain fabrycznie 14 i jest ok .Dość czesto spoglądaj na scan podłoża(dolny prawy) ( ma być cieńka linia,jeśli bedzie dośc spora podnieś cewkę do góry .Sam się dostroi.pozdrawiam
ARKADIO.IE Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Napisano 7 Kwiecień 2007 Witam :)Blitz45,i jak tam idzie ,i czy jakoś idzie?pozdrawiam
Blitz45 Napisano 10 Kwiecień 2007 Napisano 10 Kwiecień 2007 Witam Arkadio Przepraszam, że się nie odzywałem, ale byłem troszeczkę zajęty. Jak dotąd nigdzie nie byłem i nie miałem możliwości sprawdzenia go w terenie (Święta, kiepska pogoda), ale cały czas testuje go na sucho. W związku z tym mam do Ciebie kilka pytań ( jeśli możesz prześlij mi na maila swój numer telefonu).Pozdrawiam Blitz45
anRO Napisano 26 Kwiecień 2007 Napisano 26 Kwiecień 2007 Czy do 1220xd lub 1220R producent produkuje cewki 30 lub 35 cm.Jak na razie to słysze że 25 cm to najwiecej,może ktoś jest zorientowany.
Enes Napisano 26 Kwiecień 2007 Napisano 26 Kwiecień 2007 Niestety firma C.scope nie produkuje wiekszych cewek, 25cm to największy rozmiar. Pozdrawiam
ARKADIO.IE Napisano 29 Kwiecień 2007 Autor Napisano 29 Kwiecień 2007 Witam , No już jestem po urlopiku:)Odnośnie cewek ,to tak jak napisał Enes:)Tylko ,że 1220r posiada 20cm pełnąpozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.