amsel44 Napisano 2 Sierpień 2006 Autor Napisano 2 Sierpień 2006 zostala jeszcze jedna taka ok 100cm na 60 cm reszta to popekane kawalki , marnie ale takich malych blaszek jest sporo . zakladam stad ze to resztki il-2. ten wiekszy kawal ma z 80 cm.pozdro. amsel44
bombel Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 WITAJ amstelJa na urlopie ale tak jakoś się zalogowałem.A więc teraz już mogę ci złożyć szczere gratulacje.Znalazłeś na pewno Iła-2Te pancerne blaszki wskazują jednoznacznie na typ (no cóż nikt nie jest nieomylny a wcześniej wnioskowałem tylko po amunicji)To na pewno Ił-2 bo nikt poza Iłuszynem nie upierał sie aby budować tak bezsensowny samolot jak owo pancerne latadło. Ze szczątków wynika że samolot uderzył w ziemie z dużą predkoscią i zapewne z conajmniej jednym członków załogi na pokładzie ( na jednej z fotek jest zamek spadochronu załogi) Prawdopodobnie zestrzelony przez myśliwca, co nie było trudne bo wbrew obiegowej opinii był to samolot który było bardzo łatwo zestrzelić.Jak w zasadzie większość radzieckich samolotów Ił nie posiadał hydrauliki tylko pneumatykę. Prądnica" jest prawdopodobnie przetwornicą.Raz jeszcze gratulujępzdrwmbombel
amsel44 Napisano 3 Sierpień 2006 Autor Napisano 3 Sierpień 2006 Czesc bombel i dzieki , ale mam maly niedosyt bo liczylem na wiecej czesci .niestety trafilem na smietnisko" z odrobina klamotow . szkoda....ale dowiedzialem sie o 2-ch nastepnych i o pocietym czolgu ,moze to oslodzi" mi niepowodzenie . leje" deszcz ,jak skonczy to wykopie ostatnia blaszke i zobaczysz najwiekszy kawalek (ma z 100 na ok 60cm i z 8mm ) .jeszcze cos.... pamietam >>>zasyp dolek ! rolnik ma widly ! jeszcze mam dostac jakis helm wiec grzeje szufle" hehehe .pozdrawiam amsel44.ps.fajnych wakacji.
Boruta Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Może z tych blach by się dało iłka złożyć?Pozdrawiam
and133 Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 witam,mieliśmy podobną historię ze szczątkami samolotu B 24 o szczegółach identyfikacji na naszej stronie internetowej www.Liberator.B-24.pl Pozdrawiam
pawel_breslau Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 Witaj amsel44.Gratuluję znaleziska.Jednak jak wspomiałeś szkoda że zrobili po wojnie wielkie sprzątanie i wiele rzeczy przepadło.Ale i tak zlazisko jak dla mnie git.Pozdrawiam.Paweł
amsel44 Napisano 14 Sierpień 2006 Autor Napisano 14 Sierpień 2006 Czesc , mialem mala przerwe w kopaniu ale w sobote zakoncze wykopki" i wyrwe ostatni kawalek blaszki .oczywiscie zrobie zdjecia jesli bedzie jeszcze cos ciekawego.dzieki pawel za pocieszenie ,mialem fajna zabawe i moze nastepnym razem.... zobaczymy. eh Boruta ,ilka" mowisz - noooo :)witaj na forum and133 ,czy ten krupski mlyn to jest w okolicy gliwic (tarnowskie gory)? jesli tak , to moze sie kiedys spotkamy (?) jestem czesto w gliwicach !. twoja relacja o liberatorze jest bardzo fajna.dzieki.pozdro.amsel44
and133 Napisano 20 Sierpień 2006 Napisano 20 Sierpień 2006 Witaj amsel44 na naszej stronie o liberatorze umieściliśmy zdjęcia części znalezionych oraz zdjęcie krążka nawigacyjnego którego zdjęcie spróbuję dołączyć, a do krupskiego młyna zapraszam we wrześniu ok.19.09.06 bo zaczynamy zdjęcia do filmu Ostatni lot Bestii o Liberatorze B-24 szczegóły zamieścimy na naszej stronie internetowej również są tam namiary na mnie pozdrawiam And133PS.Niestety zdjęcie tej części i innych jest dostępne na naszej stronie umieścić nie udało się tutaj bo jest dużej rozdzielczości
amsel44 Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 ostatnie zdjecia - czesc aparatu zaplonowego.
amsel44 Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 i kawalki blaszek , najwieksza ma ok 1,5 metra.dolek zasypany i .... he end".pozdro. amsel44
amsel44 Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 Il-2 na 1001% Kiler.pozdro. amsel44
sharpshooter Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Gratulacje Amsel44 ! A tak swoja drogą kiedy zobaczyłem zdjęcie z górą w tle mało mnie krew nie zalała. Mam tam parę kilometrów. Chociaż i tak teraz nie mam czasu... Pozdrawiam !
amsel44 Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 eeetam krew zalala" , sharpshooter w aszej" okolicy jest tego pelno .zobacz ile jest (bylo)lotnisk od wrocka po swidnice. ja (pelny luzik >wycieczki rowerkiem 70%)znalazlem z 10 szt. a zapisanych mam 2 razy tyle. na aszej" gorce znam jeszcze 4-ry szt. gosc z lasu"(wiarygodny) wspominal o 45r. i 2-3 wbitych podczas mgly gdzies w stok , a okoliczne pola eh.. itd. tylko MUSISZ znalezc czas.pozdro.amsel44ps. jeden mondrol" powiedzial ,jak mowisz ze masz malo czasu to KUP SE KOZE" hehehe.
amsel44 Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Napisano 27 Sierpień 2006 Huk-u mam 2-a (2-och) ! hehehe, tak jak w samolocie . a powaznie to pare zdjec wyzej jest wieksza czesc zapiecia pasow powiedzmy pilota , zakladam wiec ze zdazyli wyskoczyc. jeszcze jedno , z rozmow wynika ze jakies 200-3oom dalej lezalo pierwotnie cale to zlomowisko" i ( jeszcze jeden samolot ?)mam zamiar jeszcze to sprawdzic (np. reszta smigla ?)pozdro.amsel44
Gość Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 Nieźle żeś sobie koło tej Ślęzy pokopał. Mi trafiło się połamane śmigło strychowe ;-) z tego rejonu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.