Skocz do zawartości

Szczatki samolotu.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zostala jeszcze jedna taka ok 100cm na 60 cm reszta to popekane kawalki , marnie ale takich malych blaszek jest sporo . zakladam stad ze to resztki il-2. ten wiekszy kawal ma z 80 cm.
pozdro. amsel44

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
WITAJ amstel
Ja na urlopie ale tak jakoś się zalogowałem.
A więc teraz już mogę ci złożyć szczere gratulacje.

Znalazłeś na pewno Iła-2
Te pancerne blaszki wskazują jednoznacznie na typ (no cóż nikt nie jest nieomylny a wcześniej wnioskowałem tylko po amunicji)
To na pewno Ił-2 bo nikt poza Iłuszynem nie upierał sie aby budować tak bezsensowny samolot jak owo pancerne latadło.
Ze szczątków wynika że samolot uderzył w ziemie z dużą predkoscią i zapewne z conajmniej jednym członków załogi na pokładzie ( na jednej z fotek jest zamek spadochronu załogi) Prawdopodobnie zestrzelony przez myśliwca, co nie było trudne bo wbrew obiegowej opinii był to samolot który było bardzo łatwo zestrzelić.
Jak w zasadzie większość radzieckich samolotów Ił nie posiadał hydrauliki tylko pneumatykę. Prądnica" jest prawdopodobnie przetwornicą.

Raz jeszcze gratuluję

pzdrwm
bombel
Napisano
Czesc bombel i dzieki , ale mam maly niedosyt bo liczylem na wiecej czesci .niestety trafilem na smietnisko" z odrobina klamotow . szkoda....ale dowiedzialem sie o 2-ch nastepnych i o pocietym czolgu ,moze to oslodzi" mi niepowodzenie . leje" deszcz ,jak skonczy to wykopie ostatnia blaszke i zobaczysz najwiekszy kawalek (ma z 100 na ok 60cm i z 8mm ) .jeszcze cos.... pamietam >>>zasyp dolek ! rolnik ma widly ! jeszcze mam dostac jakis helm wiec grzeje szufle" hehehe .
pozdrawiam amsel44.
ps.fajnych wakacji.
  • 2 weeks later...
Napisano
witam,mieliśmy podobną historię ze szczątkami samolotu B 24 o szczegółach identyfikacji na naszej stronie internetowej www.Liberator.B-24.pl Pozdrawiam
Napisano
Witaj amsel44.
Gratuluję znaleziska.Jednak jak wspomiałeś szkoda że zrobili po wojnie wielkie sprzątanie i wiele rzeczy przepadło.
Ale i tak zlazisko jak dla mnie git.
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Czesc , mialem mala przerwe w kopaniu ale w sobote zakoncze wykopki" i wyrwe ostatni kawalek blaszki .oczywiscie zrobie zdjecia jesli bedzie jeszcze cos ciekawego.dzieki pawel za pocieszenie ,mialem fajna zabawe i moze nastepnym razem.... zobaczymy. eh Boruta ,ilka" mowisz - noooo :)
witaj na forum and133 ,czy ten krupski mlyn to jest w okolicy gliwic (tarnowskie gory)? jesli tak , to moze sie kiedys spotkamy (?) jestem czesto w gliwicach !. twoja relacja o liberatorze jest bardzo fajna.dzieki.
pozdro.amsel44
Napisano
Witaj amsel44 na naszej stronie o liberatorze umieściliśmy zdjęcia części znalezionych oraz zdjęcie krążka nawigacyjnego którego zdjęcie spróbuję dołączyć, a do krupskiego młyna zapraszam we wrześniu ok.19.09.06 bo zaczynamy zdjęcia do filmu Ostatni lot Bestii o Liberatorze B-24 szczegóły zamieścimy na naszej stronie internetowej również są tam namiary na mnie pozdrawiam And133
PS.
Niestety zdjęcie tej części i innych jest dostępne na naszej stronie umieścić nie udało się tutaj bo jest dużej rozdzielczości
Napisano
Gratulacje Amsel44 ! A tak swoja drogą kiedy zobaczyłem zdjęcie z górą w tle mało mnie krew nie zalała. Mam tam parę kilometrów. Chociaż i tak teraz nie mam czasu... Pozdrawiam !
Napisano
eeetam krew zalala" , sharpshooter w aszej" okolicy jest tego pelno .zobacz ile jest (bylo)lotnisk od wrocka po swidnice. ja (pelny luzik >wycieczki rowerkiem 70%)znalazlem z 10 szt. a zapisanych mam 2 razy tyle. na aszej" gorce znam jeszcze 4-ry szt. gosc z lasu"(wiarygodny) wspominal o 45r. i 2-3 wbitych podczas mgly gdzies w stok , a okoliczne pola eh.. itd. tylko MUSISZ znalezc czas.
pozdro.amsel44
ps. jeden mondrol" powiedzial ,jak mowisz ze masz malo czasu to KUP SE KOZE" hehehe.
Napisano

Huk-u mam 2-a (2-och) ! hehehe, tak jak w samolocie . a powaznie to pare zdjec wyzej jest wieksza czesc zapiecia pasow powiedzmy pilota , zakladam wiec ze zdazyli wyskoczyc. jeszcze jedno , z rozmow wynika ze jakies 200-3oom dalej lezalo pierwotnie cale to zlomowisko" i ( jeszcze jeden samolot ?)mam zamiar jeszcze to sprawdzic (np. reszta smigla ?)
pozdro.amsel44

• 7 years later...
Napisano
Nieźle żeś sobie koło tej Ślęzy pokopał. Mi trafiło się połamane śmigło strychowe ;-) z tego rejonu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie