beaviso Posted September 1, 2003 Author Posted September 1, 2003 Pewnie nie będzie tam nic nowego, ale kto wie?[za www.tvp.pl]poniedziałek, 1.09.200322.50 ŻOŁNIERZE FUEHRERA PODBIJAJĄ POLSKĘFilm dokumentalny, 12 min, TVP 1996Autor: Jerzy RedlichNarrator: Janusz ZakrzeńskiNaczelne dowództwo Wehrmachtu zleciło swojemu fotografowi Hugo Jaegerowi sfotografowanie inwazji Trzeciej Rzeszy na Polskę we wrześniu 1939 roku. Kilkanaście fotografii dokumentujących tamten okres wykonał także prof. Heinrich Hoffmann z Monachium. Materiały te złożyły się na cykl zatytułowany Żołnierzefhrera na polu bitwy". W programie przedstawione zostaną zdjęcia odnalezione wśród rupieci na strychu domu w Zawierciu.Co do tego Hoffmanna, to miałem w ręce pochodzący z 'tamtych czasów' mini-album jego autorstwa, ze 100 fotek mniej więcej. Tytuł: Mit Hitler in Polen".Niektóre z tych zdjęć zamieszczono w wydanym ok. 3 lat temu albumie Wrzesień 1939 w niemieckiej fotografii".pozdr,M
Domino(*) Posted September 1, 2003 Posted September 1, 2003 Dzięki, szkoda że tylko 12 min, ale obejrze na pewno Pzdr
Guest Posted September 2, 2003 Posted September 2, 2003 Widziałem ten filmik - dla mnie był ciekawy. Denerwował mnie bardzo głupawy komentarz utrzymany w protekcjonalnym tonie he,he, proszę, jakie to zdjęcia porobili sobie Niemcy, he, he, a swojego zniszczonego sprzętu nie fotografowali". Akurat te zdjęcia broniły się same bez tego komentarza - były robione na użytek propagandowy, ale stanowią dokument.pzdr.PS. Wydawało mi się, że było zdjęcie jakiegoś polskiego wodnosamolotu, całego (tzn. niezniszczonego), a kiedyś czytałem na tutejszym forum, że wszystkie zostały zatopione?
beaviso Posted September 2, 2003 Author Posted September 2, 2003 Pisałem w wątku o samolotach, że widziałem foto tego zatopionego", który w rzeczywistości miał jedynie przedziurawione pływaki. To samo zdjęcie pokazano wczoraj.Osobiście nie wierzę w te zatopione wodnopłaty.Z innych fotek najciekawszy był dzisiejszy magistrat gdyński. Znam ten budynek od dziecka, heh :)pozdr,M
Forteca Posted September 2, 2003 Posted September 2, 2003 Co prawda już wcześniej wklejałem, ale niech tam - oto samolot zatopiony" :D
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.