beaviso Napisano 1 Wrzesień 2003 Autor Napisano 1 Wrzesień 2003 Pewnie nie będzie tam nic nowego, ale kto wie?[za www.tvp.pl]poniedziałek, 1.09.200322.50 ŻOŁNIERZE FUEHRERA PODBIJAJĄ POLSKĘFilm dokumentalny, 12 min, TVP 1996Autor: Jerzy RedlichNarrator: Janusz ZakrzeńskiNaczelne dowództwo Wehrmachtu zleciło swojemu fotografowi Hugo Jaegerowi sfotografowanie inwazji Trzeciej Rzeszy na Polskę we wrześniu 1939 roku. Kilkanaście fotografii dokumentujących tamten okres wykonał także prof. Heinrich Hoffmann z Monachium. Materiały te złożyły się na cykl zatytułowany Żołnierzefhrera na polu bitwy". W programie przedstawione zostaną zdjęcia odnalezione wśród rupieci na strychu domu w Zawierciu.Co do tego Hoffmanna, to miałem w ręce pochodzący z 'tamtych czasów' mini-album jego autorstwa, ze 100 fotek mniej więcej. Tytuł: Mit Hitler in Polen".Niektóre z tych zdjęć zamieszczono w wydanym ok. 3 lat temu albumie Wrzesień 1939 w niemieckiej fotografii".pozdr,M
Domino(*) Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Dzięki, szkoda że tylko 12 min, ale obejrze na pewno Pzdr
Gość Napisano 2 Wrzesień 2003 Napisano 2 Wrzesień 2003 Widziałem ten filmik - dla mnie był ciekawy. Denerwował mnie bardzo głupawy komentarz utrzymany w protekcjonalnym tonie he,he, proszę, jakie to zdjęcia porobili sobie Niemcy, he, he, a swojego zniszczonego sprzętu nie fotografowali". Akurat te zdjęcia broniły się same bez tego komentarza - były robione na użytek propagandowy, ale stanowią dokument.pzdr.PS. Wydawało mi się, że było zdjęcie jakiegoś polskiego wodnosamolotu, całego (tzn. niezniszczonego), a kiedyś czytałem na tutejszym forum, że wszystkie zostały zatopione?
beaviso Napisano 2 Wrzesień 2003 Autor Napisano 2 Wrzesień 2003 Pisałem w wątku o samolotach, że widziałem foto tego zatopionego", który w rzeczywistości miał jedynie przedziurawione pływaki. To samo zdjęcie pokazano wczoraj.Osobiście nie wierzę w te zatopione wodnopłaty.Z innych fotek najciekawszy był dzisiejszy magistrat gdyński. Znam ten budynek od dziecka, heh :)pozdr,M
Forteca Napisano 2 Wrzesień 2003 Napisano 2 Wrzesień 2003 Co prawda już wcześniej wklejałem, ale niech tam - oto samolot zatopiony" :D
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.