steell Napisano 25 Styczeń 2008 Napisano 25 Styczeń 2008 Poszukiwania powoli posuwają sie do przodu, przeglądając publikację Strzelce Opolskie znane i nieznane" Stanisława Smolenia Wydawca Urząd Miasta i Gminy Strzelce Opolskie ISBN 83-90912-1-7 natrafiłem na informację że w mogile pod pomnikiem spoczywa pięciu piechurów polskich, nie lotników którzy dostali się do niewoli niemieckiej w pierwszych dniach wojny i zmarli w lazarecie w Strzelcach Opolskich. Wyjaśniało by to dlaczego nazwiska nie figurują w spisach lotników polskich.Dla zainteresowanych str 74 Niestety to jak zarazie jedyny ślad.
steell Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 Właśnie otrzymałem pocztą elektroniczną odpowiedź na moje pismo do IPN w powyższej sprawie, cytuję treśćSent: Thursday, February 14, 2008 3:54 PM To: 'Biuro Edukacji Publicznej' Subject: RE: witam Szanowny Panie,W tej chwili mogę jedynie przytoczyć odpowiedni fragment z publikacji: Przewodnik po upamiętnionych miejscach walk i męczeństwa lata wojny 1939-1945, Warszawa 1980, s. 494:„Ul. Opolska Tablica na mogile żołnierzy polskich. W zbiorowej mogile na miejscowym cmentarzu paraf. leży 5 polskich jeńców z września 1939 r. zmarłych w niewoli niemieckiej w latach 1939-40. Napis na tablicy informujący, że są to lotnicy zestrzeleni w bitwie nad Strzelcami jest nieścisły. Ustalono przynależność do jednostki piechoty Armii „Kraków” tylko jednego zmarłego. Przynależność pozostałych czterech – nieznana.”Jak więc wynika z tego zapisu już co najmniej w 1980 r. wiedziano o tym iż nie są to lotnicy.W przypadku odnalezienia dodatkowych informacji – dam Panu znać.Z poważaniemxxx"jak widać sprawa rozwojowa dalej proszę o wszelkie info, może kto wie coś na temat tych nazwisk lub rodzin poszukujących swoich bliskich.
steell Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Kolejne otrzymane pismo z Polskiego Czerwonego Krzyża odświeża trochę sprawę ale wprowadza też sporo zamieszania.Nie będę cytował całej treści otrzymanego pisma a tylko sedno sprawy, w imiennej ewidencji strat wojennych prowadzonych przez PCK figurują:BENDKOWSKI Jan lat 26, zmarł z ran w dniu 04.09.1939rKUKUKA Mieczysław lat 26 zmarł z ran w dniu 07.09.1939rLACZYńSKI Antoni lat 27 zmarł z ran w dniu 10.09.1939rSTAREREWSKI Kazimierz lat 21 zam. żarki zmarł z ran w dniu 15.10.1939rMARS Stanisław ur 15.03.1906 Mogiła, starszy strzelec 73pp 2 komp. adres rodziny Franciszek MARS Mogiła pow. Kraków - jeniec Stalagu VIIIB - Lamsdorf nr jeńca 7816 zmarł w szpitalu w Strzelcach Op w dniu 29.02.1940r - gruźlica płuc.Niestety w piśmie zawarta jest informacja że na podstawie Wykazu żołnierzy Wojska Polskiego poległych W 1939 pochowanych na cmentarzach, kwaterach i mogiłach wojennych w Polsce" sporządzonym przez Ministerstwo Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa w 1990 r. figurują pochowani w Strzelcach OpolskichBIENKOWSKI JanKUKLA MiecysławLESZCZYńSKI AntoniSTAREREWSKI KazimierzMARS StanisławImiona sie zgadzają, podane są też zgodne daty zgonu za wyjątkiem Stanisława Mars zmarł 1939 r brak innych danych, nie byli poszukiwani przez rodziny. Pozostaje czepić sie jedynego śladu to znaczy 73 pp, ma może ktoś możliwość sprawdzenia czy w jego składzie nie występują wymienione nazwiska?
steell Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 przeczesując informacje o 73 pp natrafiłem na taką stronęhttp://spz.info.pl/73pp/8/na pozycji 137 szeregowych poleglych i zmarłych z ran w 1939 roku występuje szer MARS Stanisław, wprawdzie nie zgadza sie data śmierci /podana 29.02.1939/ co jest raczej ewidentna bzdurą lub po prostu błędem pisarskim, pasowała by natomiast podana przeze mnie wcześniej data 29.02.1940r.Niestety nie udało mi sie zlokalizować pozostałych 4 poległych.Mam prośbę, wyszła publikacja o 73 pp http://merlin.pl/73-Pulk-Piechoty_Leszek-Szostek/browse/product/1,363507.html;jsessionid=30282DF80A1AC814FC6293389C51D0B9.LB1?gclid=CLCPt5PEx5QCFQpatAodrkA0Cw#fullinfoma może ktoś do niej dostęp.
tboniasty Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 Po wejsciu po drabince - o ktorej wspominal kolega ze Strzelec Op. widac scianki grodziowe...
tboniasty Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 Szybkozłączka po drugiej stronie usypiska
tboniasty Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 Po zwiedzeniu udalismy sie w kierunku zachodnim w poszukiwaniu drugiego umocnienia. Co jakis czas natrafialismy na otwory (patrz foto).
tboniasty Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 Przedzieralismy sie przez gestwine, az doszlismy do dolu (wyglada jak lej po bombie), w ktorym znajduja sie otwory do 4 tuneli zmierzajacych w kazda strone swiata. W zalaczniku foto z jednego tunelu (chyba technicznego)- konca nie widac...W drugim widzielismy gruba, stalowa rure biegnaca prawdopodobnie do bunkra (a raczej jego resztek) znajdujacego sie przy drodze...
rygi82 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Witam chodzę po tym lotnisku od 10 lat i ztego co wiem był tam betonowy pas tylko ludzie po wojnie jak domy budowali to pobrali plyty na domy niektórzy ponoć mają piwnice z bunkrów zrobione bo część domów jest już na terenie starego lotniska. Była też tam szkoła pilotów szturmowych którzy latali na Hs-129 gdzieś to wyczytałem znalazłem tam kiedyś 5 głowic do pancerszreka ale jakieś inne bo miały na końcu gwint na napęd ale o średnicy większej niż kaliber!!ponoć niemcy pod koniec wojny testowali pancerszreki do wystrzeliwania z samolotu ma ktoś może rysunek albo fotę tego bo zrobiłem fotki ale jeszcze zwykłym aparatem i nie umiem wrzucić :( aha tam są dwa lotniska
zebpas Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 A to budynek w Izbicku - niegdysiejszego kasyna dla bohaterskich lotników Luftwaffe, co zaliczyli Wieluń 1.09.1939 r.
steell Napisano 27 Marzec 2009 Napisano 27 Marzec 2009 nie tylko niemcy testowali różne rozwiązania, rosjanie mocowali parę zdobytych panzerfaustów do metalowej ramy i odpalali jednocześnie salwą.
Joshua32 Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 rygi mam pytanko chodziłeś po tym lotnisku z wykrywką, pytam bo zamierzam tam w najbliższym czasie się wybrać i nie wiem czy warto ?
rygi82 Napisano 15 Czerwiec 2009 Napisano 15 Czerwiec 2009 Pewnie że z wykrywką już tam nie kopie bo nie ma co ale kiedyś to była dobra miejscówa łuski 23mm to worami zwożiłem na skup dziennie min.100kg! a teraz to tylko ogniwa od nich można znależć ale się sypią
Joshua32 Napisano 15 Czerwiec 2009 Napisano 15 Czerwiec 2009 Tia już się przekonałem że teren przekopany, i na strzelnicy też nic nie ma :)) ale w jednym miejscu patyk strasznie piszczał, tam gdzie stał kiedyś hangar,
rygi82 Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 na szczelnicy to łuski tylko były zrzarte i przeważnie pogniecione a na hangarze to przetopy alu tak dają i szyby zbrojone pełno tego, a co znalazłeś fajnego pochwal się
rygi82 Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 A to ten dziwny panzerszrek obok browara sory za jakość ale to zdjęcie zdjecia zrobione aparatem na klisze 2001 rok a te po lewej to były jeszcze na nie pojemniki 5 szt wyglądały jak bomba ale rowerem byłem to schowałem i ktoś zapi....ł wszędzie ci złomiarze a bombki były puste tylko zrzarte i się sypały to zostały w ziemi razem z resztą poniżej
rygi82 Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 No i ta dziwna łuska po prawej na pewno ruska ale nikt nie wie co to za dziwak
zebpas Napisano 31 Lipiec 2009 Napisano 31 Lipiec 2009 Tutaj linki do ciekawych artykułów dot.lotników polskich na cmentarzu w Strzelcach Opolskich":http://www.strzelecopolski.pl/lotnicy-ktorych-nie-bylo-0http://www.strzelecopolski.pl/wiemy-jak-powstal-pomnikPoczytać i skomentować!
steell Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 dopisałem swoje informacje pozdrawiam steell
michal114d Napisano 22 Listopad 2009 Napisano 22 Listopad 2009 Witam, dziś również byłem na lotnisku w okolicach Otmic. Ponizej przedstawiam parę zdjęc z lotniska.http://picasaweb.google.pl/michal114de/LotniskoAltsiedlung#
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.