Skocz do zawartości

Dziadek- gdzie walczyl ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chodzi mi o ustalenie przynaleznosci mojego dziadka do oddzialów. Dziadek nazywal sie Zygmunt Karpinski, byl ppor. rezerwy we wrzesniu 1939. Wiem, ze po wzieciu go do niewoli, byl przewozony jako ranny, z powodu ogromnego babla na stopie. Zeskoczyl w czasie jazdy z ciezarówki i uszedl niewoli. Pózniej, z powodu tego, ze byl lesnikiem i mial dostep do rozleglych terenów itd. pracowal dla o ile pamietam Kedywu AK, w kazdym razie zbieral czesci V1 i V2 z lasów. Przed powstaniem powiadomiono go, aby udal sie do warszawy, kiedy wyjechal, bo ciocia krank", niemiecki oficer z lisowa powiedzial moiej babci, ze ciocia krank, a powstanie nie lada, ze przecierz wszyscy wiedza, ze polnische banditen planuja powstanie". Pseldonim mial zypec", ale mógl byc tez nazywany np. zygmus"
Po powstaniu tez zkapitulowal i dostal sie do niewoli w obozie Oflag VII a Murnau w Wehrkreis VII.

Byl bym bardzo wdzieczny, jak ktos mógl by mi pomóc w ustaleniu oddzialu w jakim walczyl w ´39 i szlaku bojowym oddzialu, oraz jak by ktos moze by mial jakies informacje dotyczace jego z czasów powstania.
Dziadek byl takim konspiraorem, ze z prawie nikim nie rozmawial o tych sprawach, najwyzej bardzo krótko i ogólnikowo - glównie z obawy przed rezimem komunistycznym. Wiem tylko, ze kiedy stawiano pomnik PW w warszaie to sie poplakal.
Dosc duzo nie wiem , ale znalazlem jego wypowiedz na temat oflagu w ksiazce: Centralne Muzeum Jencow Wojennych w Zambinowicach-Opolu
Uniwesytet Opolski

Danuta Kisielewicz

Oficerowie polscy w niewoli niemieckiej w czasie II wojny swiatowej"

JSSN 1233-6408
ISBN 83-87635-01-4

oraz zdjecie dziadka z Oflagu, to znaczy przy zdjeciu nie jestem sobie pewien, ale czlowiek na tym zdjeciu wyglada 100%towo jak dziadek.

Podano mi, ze w w Roczniku Oficerskim Rezerw z 1934 roku figuruje :
Awans na ppor rez. ze starszenstwem z 1 stycznia 1937 r. uzyskal Zygmunt Karpinski ur. 27 lutego 1908 roku. Niestety nie ma danych odnosnie jego przydzialu i ewentualnego rejonu zamieszkania." To sie zgadza z data urodzenia.
Z góry dziekuje za kazda pomoc.

(-)
kolega deutsc
Napisano
Jeśli chodzi o rok 1939 to przydałyby się jakiekolwiek bliższe informacje, wzmianki... Czy wiesz może gdzie był mobilizowany? Albo chociaż w jakim rodzaju broni służył?

Po samym imieniu i nazwisku może być trudno, bo dość popularne jest... Sięgając po pierwszą z brzegu książkę - Armia Poznań" W. Rezmera: dowódca II plutonu 2. kompanii 7. baonu strzelców - ppor. Karpiński (imienia brak); oficer ogniowy 9. baterii 26. pal - Zygmunt Karpiński, tyle, że porucznik podobno, a nie podporucznik...
Napisano
Wlasnie po tu tu ten Post wstawilem, bo nie mam blizszych informacji, a chcialbym je miec. Mieszkal w Siedlcach i Warszawie, wiec gdzie byl mobilizowany nie wiem. Ale juz za te mala pomoc serdecznie dziekuje!
Napisano
A co do fotki z Andersem", to moim zdaniem, to to jest Gen. Skibinski; obok Kutrzeba i Bortnowski. Nie wiem, co robi zwykly oficer" w tak wysokim otoczeniu, bo generalowie trzymali sie zawsze w oddzielnej klice i w dystansie do innych.
Napisano
W Roczniku oficerskim rezerw 1934 jest dwóch Karpińskich.Zygmunt Antoni Karpiński urodzony 16(raz jako 6 podany)lipca 1907 roku,ppor.rez.piechoty,mobilizowany przez PKU Warszawa M.III do 36p.p.
Drugi to Zygmunt Jan Karpiński inż.,ppor.rez.artylerii,mobilizowany przez PKU Płock,urodzony 26 pażdziernik 1902 roku,przydział 8pal.
Napisano
Spróbuj w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie o oficerach armii przedwrześniowej posiadają dużo wiadomości ploblem zaczyna się z podoficerami i zwykłymi żołnierzami. POZDRAWIAM.
Napisano
Hej kolego deutsch
na tej fotce z Murnau to ten dziadek" ma brytyjską furażerkę co raczej jest nietypowym zestawieniem z taką kurtką mundurową (wyglądającą na polską, ale nietypową bo z koszulą i krawatem) w takiej formie polskie mundury wystepowały w wojskach lotniczych (ale kieszenie nie były gładkie tylko z fałdką), tylko wówczas nie pasuje brytyjskie nakrycie głowy. więc albo to nie jest dziadek (skoro piszesz ze nie służył na zachodzie) albo ma jakiś kombinowany uniform .......... Jeśli by się dało powiększyć te naszywki na kołnierzu to może wówczas coś by można było wydumać
Napisano

Man jeszcze takie zdjecie które ukazuje partyzantów na kieleczczyznie.
Znalazlem je gdzies w necie pod tytulem Soldiers of the 1st battalion 2nd AK Infantry Regiment Radom - Kielce Region 1944", co pasowalo by nie tylko z wygladu.

Napisano
mozna przypuszczać, że ukończył Szkołę podchorążych piechoty w Komorowie, wykaz oficerów wszystkich roczników(wraz z przydziałem) możesz uzyskać w Kole przyjaciół Szkoły Podchorążych Piechoty, jednak nie jestem upoważniony aby podawać na forum nr tel do prezesa koła, podaj mi swój email to prześlę ci telefon
P.S
ja w ten sposób odtwożyłem historię mojego przodka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie