Skocz do zawartości

rekonstrukcyjne dziwadła

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 612
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
No i stało się. Pojechałem do Darłowa. Polowanie na mroki jak tam tak proste jak łowienie ryb za pomocą prostownika. Niestety zapomniałem doładować akumulatorów w aparacie i zdjęcia, które dzisiaj upiększą tą jakże pokrzepiająca galerię są tylko małym pokazem szmocy rekonstruktorów z Darłowa. Niech nikt się jednak nie martwi, kolega miał aparat i w ciągu kilku dni dostarczy mi świeży materiał. No to po tym przydługim wstępie Darłowo czas zacząć...

Do końca nie jestem pewien co tych dwóch młodych ludzi chciało odtwarzać, ale widziałem ich na inscenizacji (szumnie nazwane) więc zakładam że RKKA z czasów II WŚ. Gratulacje Panowie! Dobra robota!

To tyle na dzisiaj. Ale drogie dzieci nie odchodźcie jeszcze od telewizorów. Za kilka dni nadeślę dwa razy tyle mrożących krew w żyłach zdjęć, posród których pojawi się:
1). Panna z dredami w operetkowym mundurze BDM
2). PSZetowiec z koźlą brudką
3). Echte Afrika Korps
4). Mroczny Jeździec Wehrmachtu na barokowym NSU
5). Amerykański spadochroniarz obwieszony granatami F1
6). Krwiożercza radziecka sanitariuszka uzbrojona w Mosina dobijająca rannych celnym strzałem w głowę i ciosem kolbą

Oraz wiele, wiele innych atrakcji rekonstrukcyjnych, których dostarczył tegoroczny zlot pojazdów militarnych w Darłowie

Niemal wszystkie prezentowane na zdjęciach osoby poprzez swe kostiumy manifestują swą sympatię dla systemów uznanych za zbrodnicze- nie można ich nazwać rekonstruktorami historii, ponieważ mundury historyczne stanowiły tylko inspirację dla ich kostiumów, które w mniej lub bardziej oczywisty sposób mają epatować symboliką owych totalitaryzmów. Podśmiewanie się z takich delikwentów jest po prostu kulturalnym zwracaniem uwagi owym przebierańcom, że nie tędy droga i rekonstrukcja historyczna nie może stać się prykrywką dla czyjegoś rozmiłowania w ludobójczych ideologiach.

Parodie barwy i broni Armii Polskiej sa równie niesmaczne, bo pajac z koźlą bródką, piwkiem w ręku i Virtuti Militari na piersi obraża tych, którzy na niego naprawdę zasłużyli. Tacy parodyści paradując w polskich mundurach dają fałszywy obraz żołnierza polskiego, który zaczyna jawić się postronnym jako niechluj w roschełstanym mundurze i z pordzewiałym karabinem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie