Skocz do zawartości

rekonstrukcyjne dziwadła

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem możecie stwierdzić, że czepiam się na siłę, ale na żadnym zdjęciu dokumentalnym, ani na zdjęciach oryginalnych niemieckich koszul wojskowych, które przetrwały wojnę nigdy nie widziałem, żeby naszywane były na nie patki kołnierzowe. Orły owszem, naramienniki dopinane również były, ale Kragenspigeln nie.

Pomijam już to coś co naszyte jest na rękawie, bo na szarotkę to nie wygląda…
Po za tym jedna ładownica owszem była by do zaakceptowania w sytuacji np. pełnienia przez tego podoficera służby wartowniczej, lub w przypadku podoficera Feldgendarmerie, ale noszona wtedy winna być po przeciwnej stronie.

Pozdrawiam
Hindus

• Odpowiedzi 612
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Owszem – widzę, ale nie wyjaśnia to faktu obecności w replice szelek tych knopików ;)
Aha, jeszcze jedno – wcześniej przeoczyłem – ten podoficer Feldgendarmerie ma naramienniki w barwie broni piechoty.

Pozdrawiam
Hindus

Chciałbym wtrącić swoje 3 grosze.
1.Ludzie, których tak przed chwilą skrytykowano, nie należą do żadnej GRH. Mają motocykle (M-ki stylizowane na R-71) i ubierają się stosownie do pojazdów, które utrzymane są w rewelacyjnej sprawności.
2.Zdjęcia zostały zrobione na zlocie pojazdów militarnych, a nie na rekonstrukcji.
3.Ilu z szanownych krytykantów ma swój militarny pojazd?
Pozdrawiam serdecznie

1. Ladownice Mosinowskie u pana z koszula...
2. Klamra u pana na 1 zdjeciu - niestety wciaz szeroko uzywana a paskudna zarazem klamra ze znalu...
3. Raportowka u pana na 1 zdjeciu - chyba austriacka; w takim przypadku naprawde lepiej chyba odpuscic sobie raportowke, bo wiecej ma roznic niz cech wspolnych z niemieckimi WW II /nie liczac nazwy aportowka"/

Odpowiem na post Kolegi Wilusia. - kiedyś już z resztą ten problem roztrząsaliśmy (być może nawet w tym wątku).
Publiczność nie ma obowiązku wiedzieć, że określone osoby nie są rekonstruktorami, a zakładają jakikolwiek mundur (w tym wypadku niemieckiego Wehrmachtu) wyłącznie jako tło dla swojej pasji (którą są historyczne pojazdy militarne). Dlatego ja osobiście uważam, że skoro wkładają ogromny wysiłek w restaurację i utrzymanie swoich pojazdów, to tym bardziej warto żeby decydując się na ich prezentację na takich imprezach w określonym mundurze, nie obniżały całego wrażenia wizualnego niechlujnym jego przygotowaniem. Moim zdaniem lepiej już było by powstrzymać się od jego zakładania.
Nie, niestety nadal nie posiadam żadnego historycznego pojazdu militarnego, którym mógłbym się pochwalić, ale jeżeli miałbym środki na jego zdobycie, restaurację i wykorzystanie w rekonstrukcji, to na pewno dołożyłbym wszelkich starań żeby zrobić to z równą starannością jaką staram się przykładać do wizerunku odtwarzanej przez siebie sylwetki.

Pozdrawiam
Hindus

Rozumiem riteks, że liczysz na to, że ktoś powie - ooo ma adlera WH a jest w ss." ;)

W ss były różne odstępstwa od normy - widziałem kolesia w takiej czapce jak ten bez żadnego adlera tylko z samą czaszką, widziałem też takiego co miał 2 adlery - jednego na piersi a drugiego na rękawie. Tylko takie fotki chyba powinny być w dziale Historyczne dziwadła" a nie tu :P

• 2 weeks later...
Jak rany dopiero teraz zobaczyłem Barkę... w mordę misia ale wiocha... W sobotę jadę do Darłowa i biorę ze sobą cyfrówkę. Mam ambicję sfotografowania każdego wojaka że hoho. Mam nadzieję że starczy mi karty...

ja czekam już kilka dni i Moderator mi nie chce wstawić pewnego typa z reko sanitariusza PSZnz z bagnetem i butami dla robotników na budowie zamiast Ammo Boots itp..
ale dla Ciekawych xD oto ten typek :P
Link z spacjami miedzy http

h t t p://images33.fotosik.pl/299/5e63cc379d715214.jpg

h t t p://images31.fotosik.pl/298/7c54a8e53f0dab93.jpg

a co do GRH Barka to byłem dwa razy na ich pokazie grupy i normalne żal PL Długie włosy wystające z Pod rogatywki Nieznajomość zasad musztry itp.. Umundurowanie nie pasujące Do okresu poza rogatywkami .. no i te Mundurki KBW oraz inne wymysły ogólnie GRH Barka to jest Pseudo GRH ..

PS Do Admina czemu muszę tak długo czekać Na akceptacje Posta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie