akagi Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Kurde, Krzysiek, nie psuj zabawy............ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 Coś tu cicho. Przejrzałem galerię z darłowa i wyłowiłem kilka kwiatków...hahahahaahahahahahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 załamać się idzie. to już jest niesmaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 I na koniec - mój faworyt :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 ten ostatni rodem z seriali wojennych doby Pe Er Elu z tekstemw mordzie: ,, Matka! mleko!!! mleko!!! ''hehePozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DETER Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Horst, zobacz mojego posta z dwiema fotkami troszke wyżej, te same buzki... hihihihi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heeresbergfuhrer Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Witam Szanownych Użytkowników !Nie mogłem, no nie mogłem sie powstrzymac! :)Fotka zrobiona na tegorocznej Barbarossie, ergo ma przedstawiać wydarzenia z 22 czerwca 1941 i (podobno) Gjr WH.......:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Witam serdecznie kolegę heeresbergfuhrer!Jako osoba związana z Grupą zaprezentowaną na zdjęciach proszę uprzejmie o szerszy komentarz do zamieszczonego zdjęcia, gdyż moja wiedza w temacie jest zbyt nikła widać, by dostrzec uchybienia, a zawsze pochwalałem uczenie się od lepszych od siebie - choćby po to, by ewentualne uchybienia likwidować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Canaris Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Oł jeee!!! Jestem w rekonstrukcyjnych dziwadłach! Normalnie podnieta na całego.Czekamy heeresbergfuhrer na jakiś dłuższy komentarz :DCzołem!Gohan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Ja również jestem zdziwiony postem Kolegi Heeresbergfuhrer.W czym Kolega upatruje wady prezentowanych na załączonym zdjęciu sylwetek? – bo ja osobiście nie widzę żadnych uchybień, ale właśnie dlatego chętnie dowiem się, bo może się mylę.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henry99 Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Hmm.. ja też nie wiem co jest nie tak. Imo wyglądają nieźle, no może jeden ma trochę za luźno linę uwieszoną, bo możliwość zabicia się podczas szturmu jest wysoka, ale to moja uwaga też wymuszona na siłę :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Mi sie wydaje ,ze odznaki strzelcow gorskich sa przyszyte o 2 minimetry za nisko i okulary sa zalozone nie na tym rekawie :) Hehe pozdrawiam kolegow z Edelweiss !!!Albert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Kolega z liną pozbywał się jej po przebiegnięciu ok. 10 metrów używając jej do ułatwienia zejścia po stromym zboczu dla innych osób - i gwarantuję, że sposób w jaki była założona nie był wynikiem niedbalstwa, lecz ułatwienia działań i zadań, które miały nastąpić po ok minucie od opuszczenia bramy Klasztoru - po prostu nad prawidłowo zwiniętą liną siedziałby" za długo. Proszę zauważyć, iż na późniejszych zdjęciach nikt z nas nie ma już na sobie lin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 ---------------Mi sie wydaje ,ze odznaki strzelcow gorskich sa przyszyte o 2 minimetry za nisko i okulary sa zalozone nie na tym rekawie :)Hehe pozdrawiam kolegow z Edelweiss !!!Albert"---------------Zapewniam, że odznaki są przyszyte w odpowiedniej odległości, a na większości zdjęć, które miałem przyjemność oglądać w 99.9% przypadków gogle górskie noszono na prawym ramieniu zaraz pod szarotką - i taki też jest zalecany przeze mnie sposób ich noszenia w oddziale.Pozdrawiam serdecznie w imieniu grupy kolegę Alberta:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 no właśnie - o so chozi?pozdrawiam kolegów górali ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Oj kolego Juri. Nie zrozumiales mojego zartu :) Poza Tym nie moglbym stwierdzic na podstawie tego zdjecia czy odznaka jest dobrze przyszyta :)Pozdrawiam i sprawdz maila:)Albert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henry99 Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Juri za poważnie podchodzi do tych uwag ;) Też podkreślam że moja uwaga była wymuszana" i raczej w formie żartu :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 -------Oj kolego Juri. Nie zrozumiales mojego zartu :) Poza Tym nie moglbym stwierdzic na podstawie tego zdjecia czy odznaka jest dobrze przyszyta :)"Juri za poważnie podchodzi do tych uwag ;) Też podkreślam że moja uwaga była "wymuszana i raczej w formie żartu :)"-------Ano fakt poważnie podchodzę :) I gwarantuje, że łąpnąłem" Wasz pozytywny przekaz i formę, żartu jednakże temat jest dla mnie poważny i nie chciałbym żadnych niejasności :) Tym bardziej czekam na opinie kolegi heeresbergfuhrer, który mam nadzieje pomoże mi podnieść poziom mojego oddziału swoimi światłymi radami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heeresbergfuhrer Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Jestem ! Jestem !Panowie! Nie o złośliwosci czy uszczypliwości mi idzie i nie o milimetry czy noszenie okularów na rękawie. Już tłumacze - Mamy dwóch pokazanych na zdjęciu Panów, jeden (klęczący) w stopniu jaeger drugi (jak mniemam) oberjaeger na co wskazuje coś na kształt naszywki stopnia na prawym rekawie, lekko jednakze widocznej więc mogę się mylic. Jak wspomniałem w pierwszym poście mamy 21 czerwca 1942 roku skad więc u ww Panów Einheitsfeldmutze M43 ? Rozumiem, ze maja one udawac Bergmutze. Tyle, ze niestety z M43 nie 'ukręci' sie bergmycy. Nawet po skróceniu daszka. M43 jest po prostu inna w kroju. Nie ma chociażby charakterystycznego 'podniesionego' przodu. Ale tego akurat rekonstruktorom Gjr tłumaczyć chyba nie musze? To uwaga nr 1. Nr 2 - pagony a raczej Waffenfarbe. Zgaduje, ze to 'wyrób' pewnego producenta z Bydgoszczy?:) Kolor świetny, ale raczej dla grenadierów choć i to nie do końca. Nr 3 - jaeger z MP40? I tak jak widac nie zabranym rannemu podoficerowi czy oficerowi, no chyba ze zdażył tez przepiać ładownice....Nr. 4 - jak rozumiem MP40 jest bronia na tyle precyzyjna, ze wymaga celowania, przy złożonej kolbie w dodatku?Das alles z mojej strony:) Powtarzam, nie o złosliwosci mi idzie ale o to, ze akurat Bergmutze, Bergschuhe, owijacze, lichtgrun na pagonach czy czekany były swego rodzaju ikonami postaci Gjr i moze nie warto robić czegoś po najmniejszej linii oporu ale włozyć trochę więcej pracy aby uzyskać lepszy efekt?Tyle moi PanowiePozdrawiam serdecznieP.S. ładne kurtki STURMA ! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Super. Juz wszystko wyjasnione! :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 -----Jak wspomniałem w pierwszym poście mamy 21 czerwca 1942 roku skad więc u ww Panów Einheitsfeldmutze M43 ?-----Mamy 1941, ale sądze, że to zwykła literówka. Co zaś tyczy się 43-ek to na tamten okres było to jedyne nakrycie głowy najbardziej zbliżone do bergmutze, dostępne na rynku. Aktualnie załatwiam szycie bergmutze na prywatne zamówienie dla całego oddziału, bo jak zapewne kolega wie są z ich dostaniem duże problemy. Jeżeli dysponowałbyś kontaktem do kogoś szyjącego/sprzedającego z chęcią skorzystałbym z możliwości, gdyż na dziś dzień ŻADNA grupa w Polsce wg. mojej wiedzy niestety nie dysponuje profesjonalnymi replikami bergmutze.-----Zgaduje, ze to 'wyrób' pewnego producenta z Bydgoszczy?:) -----Zgadza się. Z waffenfarbe są analogiczne problemy jak powyżej. Niemniej nie mam zamiaru bronić się na tej zasadzie, że nie ma lepszych". Co do kolory pagonów także nie jestem z nich zadowolony i poszukuje lepszych - lecz gwarantuję, że odcienie waffenfarbe GJ były przeróżne i na upartego można by się kłócić.-----Nr 3 - jaeger z MP40? I tak jak widac nie zabranym rannemu podoficerowi czy oficerowi, no chyba ze zdażył tez przepiać ładownice....-----Nie dorabiajmy żadnej historii boju" typu zabrany rannemu oficerowi" - to niepoważne. Tak jest to jager z profesjonalnym metalowym MP-40. Czy to największy kłopot rekonstrukcji w dzisiejszych czasach ?? W takim razie życze tylko takich każdej :)-----Nr. 4 - jak rozumiem MP40 jest bronia na tyle precyzyjna, ze wymaga celowania, przy złożonej kolbie w dodatku?-----To już jest z deczka czepianie się na siłe na które mógłbym odpowiedzieć - a co strzelałeś z MP" ?? Ale nie odpowiem :P-----...Bergschuhe, owijacze...-----Więc kolega twierdzi, że w jednostkach GJ nie stosowano wcale skarpet w 1941 roku ?? Jedynie owijacze??-----P.S. ładne kurtki STURMA ! :)-----Też je lubie, ale żeby za ładne były to przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 No i zapomniałem o najważniejszym - może w ramach kulturalnej wymiany zdań kolega się przedstawi ?? Strasznie dziwnie rozmawia się z duchem".Pozdrawiam - Michał Yuri" Jurasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Tylko nie widze sensu umieszczenia tego postu tutaj...to są uchybienia, małe i do wyeliminowania - natomiast nie są to problemy poważne, wielkie błędy czy dziwadła, dziwadła to takie:http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum19/normal_p1010957.jpgtypowe pajace i pseudorekonstruktorzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Peter Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 O! Widze ze i ja sie pojawilem na dziwadlach :) Ale fajnie! Tak dlugo czekalem.. Ale wrzucam lepsza fotke siebie, bo na tamtej ciulowo widac umundurowanie.. :)P.S. Jeszcze nie stawiajcie nade mna krzyżyka. Mundur Sturma juz w drodze, wiec juz wiecej mnie we wstretnym szwajcarze nie zobaczycie niestety.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heeresbergfuhrer Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 To tak w telegraficznym skrócie coby juz od Ad nie jechac :)i dalszego OT nie robić.Pisz do mnie Juri na dagna27@o2.pl. Z tym, ze czasami mam lekkie opóźnienia w odpisywaniu na maile, taka robota....Dzisiaj akurat jestem online:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.