tosh Napisano 9 Lipiec 2006 Autor Napisano 9 Lipiec 2006 witamJak w temacie: co zrobic? Poniewaz wykopuje juz ktoras z kolei obraczke ptasia zastanawiam sie gdzie zglaszac takie znaleziska. Przejrzalem juz internet pod katem tego tematu i nic ciekawego nie znalazlem, moze cos doradzicie...pozdrawiam
Cronos Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 zachowaj se na pamiatke;) Co komu po obrączkach po martwych ptakach. Ewnentualnie zgłos to jakiemuś pobliskiemu gołębiarzowi, ale jest małe prawdopodobieństwo że to bedą jego ptaki.
krzysiek Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 No nie do końca. Wlaśnie obrączki po martwych ptakach sa bardzo istotne, bo wskazują na migracje jakich dokonują ptaki. Postaram się dowiedzieć szczegółowo gdzie dobrze jest je zgłaszać i dam znać.Krzysiek
J-23 Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Wielokrotnie był ten temat poruszany tu na forum O.Tymi sprawami zajmuje się Zakład Ornitologii PAN http://www.stornit.gda.pl/. A tu formularz zgłoszeniowy http://www.stornit.gda.pl/formobr.htm .
ZUBIKED Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Witam !!!Najprościej bedzie znaleźć w googlach ornitologów w twoim mieście lub towarzystwo przyjacił ptaków. Ptaki mogą poprostu gubić obrączki nie koniecznie muszą być to martwych ptakow. Zgłaszacz im i zabiorą możesz sie też dogadać oni dużo czasu spędzają w terenie lasy ,brzegi rzek i mogą Ci niezłe miejscówy podpowiedzieć. Wiem bo ja tak zrobilem znalazlem ptaka z uszkodzonym skrzydlem zaciekawilo mnie to ponieważ nie widzialem takiego wczesniej myślałem że jakiś egzotyczny. A był to Tracz Nurogęś przyjechali zabrali i mam z nimi kontakt cały czas.A co do gołębiarzy to znam takich co potrafią założyć obrączką ptaka drapieżnego na nogę golębia by uzyskac albo to większą cene albo taki swoisty status Pozdrawiam
tosh Napisano 9 Lipiec 2006 Autor Napisano 9 Lipiec 2006 witamObraczki, ktore znajdywalem, lezaly luzem bez wlasciciela", ale mimo wszystko chcialbym je gdzies zglosic, bo mam swiadomosc, ze dla niektorych ludzi sa to istotne informacje na temat przemieszczania sie ptakow w przestworzach. Serdecznie dziekuje za podpowiedzi :)pozdrawiam
vaderian Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Wypełnij formularz do którego link podał J23, ja sam zgłaszałem obrączki i zawsze był odzew, nawet wtedy kiedy zgłosiłem im przez przypadek gołębia ;-) ale ja sie po prostu na tych sprawach nie rozeznaję.PozdrawiamVaderian (Łódź)
tosh Napisano 9 Lipiec 2006 Autor Napisano 9 Lipiec 2006 witamWlasnie wypelnilem formularz, ciekawy jestem od jakiej bestii insygnia znalazlem.pozdrawiam
Kiler Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 Ja tez zawsze zglaszam. Ale ornitologowie z Gdanska nie sa zainteresowani obraczkami golebimi. Golebie obraczki sa plastikowo-aluminiowe z kartka wewantrz. Mimo to zawsze im pisze co i jak, byc moze oni to przesylaja do stowarzyszenia hodowcow golebi.
skorptom Napisano 30 Grudzień 2006 Napisano 30 Grudzień 2006 http://www.skorptom.ovh.org/obraczki.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.