Skocz do zawartości

Volkswagen w czasie II WŚ

Hindus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, dla wszystkich kolegów interesujący się historią armii niemieckiej w II WŚ (ale oczywiście nie tyko dla nich), nieobcy jest widok masowo wykorzystywanego na wszystkich frontach tej wojny, Volkswagena w wersjach potocznie zwanych „Kubelwagen” i „Schwimmwagen”. Ja natomiast chciałbym wszystkich prosić o zamieszczanie zdjęć dokumentujących bojowe wykorzystanie cywilnej wersji Volkswagena, czyli popularnego „Garbusa”. Wiem, że on również był używany przez Wehrmacht, ale oczywiście w znacznie mniejszych ilościach.
Napisano
Witam!
Kolego Hindus, czy pod określeniem Garbus" użytym przez Ciebie kryje się wojskowy Volkswagen typ 87 (4 x 4 sedan), wojskowy Volkswagen typ 82 E, cywilny VW 3 Kafer" lub takoż cywilny VW 60? Bo z tego co wiem Garbus" to określenie samochodu produkowanego po II wojnie. A akurat te typy są dosyć do Garbusa" podobne, no może nawet więcej niż dosyć ;) A Kubelwagen" to klasa pojazdów z siedzeniami tzw. kubełkowymi, więc nie tyczy się ona tylko VW typ 82. A jako ciekawostkę, chociaż pewnie większość Forumowiczów to wie, powiem że były dwie wrsje Schwimmwagen", krótka (typ 166) i długa (typ 128). Najczęściej mowa jest o tej pierwszej, bo drugiej wyprodukowano tylko 30 sztuk.
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano

Witam, Kolego Lukas P - bardzo dziękuję za tak wyczerpujące uściślenie tematu! Prawdę mówiąc nie chciałem rozpoczynać dyskusji technicznej, a raczej założyć wątek z galerią zdjęć. Dlatego przepraszam, że pozwoliłem sobie na tak duże uogólnienie zagadnienia - miałem na myśli zdjęcia wszystkich Volkswagenów, wykorzystywanych w czasie II WŚ wyglądem zbliżonych do poczciwego powojennego Garbusa". Na dobry początek zdjęcie pięknie odrestaurowanego Volkswagena typ 82E.

Napisano

I jeszcze dwa zdjęcia - niestety to nie są fotografie dokumentalne z epoki, ale myślę, że też interesujące. Oba to eksponaty muzealne.

Napisano
Nie wiem czy pamiętacie epizod z filmu Obrona zamku" z Burtem Lancasterem - tam jeden z amerykańskich żołnierzy zakochuje się w takim właśnie, zdobycznym Volkswagenie.
Ja go poniekąd rozumiem ;-)
Napisano
Mietek - niestety linki i fotografie pod nimi zamieszczone, poświęcone są przede wszystkim Volkswagenowi w wersji 87 lub Schwimmwagen'owi" - zdjęć,o które prosiłem (czli VW w wersji 82E lub VW 3)niestety tam nie znalazłem. Ale dzięki za link.
Napisano
Witam ponownie ;)
W niedzielę wrzucę skany z książki R.Sawickiego VW Kubelwagen Schwimmwagen". Tam są i 82E i VW3, i nawet VW60. Skany lepszej jakości na priva, jakby ktoś chciał. W książce są rzuty, zdjęcia i sylwetki barwne.
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Kafer" kolegi satrona1200 to nic innego jak VW typ 62, który był prototypem typu 82, czyli popularnego Kubelwagen"'a. Został on opracowany na bazie VW typ 38 i w 1938 zaprezentowany armii. Rzadki eksponat raczej.
  • 3 weeks later...
Napisano
Duncam - prawdę mówiąc nie wiem, gdzie została zrobiona ta fotografia - była zamieszczona na jednym z amerykańskich portali na temat II WŚ.

huk 100 - faktycznie znowu wrzuciłem kolejną fotkę, ale tylko dlatego, że znalazłem ją dopiero wczoraj, a po drugie żeby ożywić umierający wątek - szkoda tylko, że niestety nie pojawiło się żadne zdjęcie dokumentalne z ojowego" użycia tych samochodzików
Napisano
Dzięki Hindus za zainteresowanie tematem.
Sam jestem bardzo go ciekaw i szczerze go popieram.
Kolega giza144 chyba pomylił forum, ale nic nie szkodzi.

Interesuje mnie to, bo chciałbym właśnie taki model zakupić wzglednie przerobić samemu. Jesli ktoś z kolegów posiada takie info, które umorziwi mi wykonanie jakiegokolwiek zwrotnego ruchu, to proszę o pomoc.

Pozdr.
Hermann
  • 3 months later...
Napisano
witam nie znam sie na tych samochodach ale czy to oznacza ze to auto sie nie zmieniło wygladem od zakonczenia wojny i mozna smiało na podstawie uwczesnych wersji zrekonstruowac replike uzywana w WH??
Napisano
Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to zmiany były na tyle niewielkie że śmiało można kombinować z rekonstrukcją na bazie powojennych egzemplarzy.
Najlepiej odszukaj stronę polskiego fan clubu garbusa".
Tam są opisane wszystkie zmiany w wyglądzie jakie zaszły od pierwszych modeli po ostatnie egzemplarze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie