militarnik Napisano 2 Lipiec 2006 Autor Napisano 2 Lipiec 2006 Witam! Mam pytanie związane z Angielskimi zrzutami, a konkretniej co się w nich znajdowało? Mam na myśli zrzuty dla partyzantów. Mam okazję znaleźć takowy i nie wiem czego mogę się spodziewać. Wszelkie informacje, zdjęcia, linki mile widziane. Z góry wielkie dzięki.
suchy ss Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 z tego co mi wiadomo to dla partyzantow glownie zrzucano bron i ammo:)
tomekk Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Znajdowały się tam poza bronią i ammo , pieniądze bardzo często w postaci złota!!!życzę powodzenia w poszukiwaniachpozdrtomekk
pik78 Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Opatrunki ,zarcie ,lekarstwa ...piaty ,breny ,rewolwery itp dobro
militarnik Napisano 3 Lipiec 2006 Autor Napisano 3 Lipiec 2006 A w jaki sposób w tej tubie było to ułożone? ( kolejność ) i czy zrzucano także granaty??
jacenty2004 Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 nie no... granaty to pewnie przysyłano pocztą z allegro :)
acer Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Wiem że zestawy jakie zawierały kontenery były różne.Broń niemiecka, broń angielska, amunicja, były zestawy z materiałem wybuchowym - plastik, piaty jak najbardziej.Natomiast kosztowności to nie - wyczytałem że skoczek miał kasę i kosztowności przy sobie w specjalnym pasie.Lepiej zaryzykować utratę broni bo to można było zdobyć na wrogu. Natomiast sztabek złota nikt nie chciałby utracić w prozaiczny sposób. Tego na Żandarmach ze wsi zdobyć się nie dało.
KRUSZYNA Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Trochę o tym już było:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=175972#176863pozdrawiamkruszyna
KRUSZYNA Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Trochę jest w linku który podałem.Były dwa zestawy podstawowe:-OW-czyli ognisko walki-przedewszystkim broń i amunicja,-DS-czyli dywersyjno sabotażowy-materiały wybuchowe w tym granaty.Nie znam dokładnych liczb i ułożenia owaru"w zasobnikach.Broni niemieckiej(zdobycznej)raczej nie zrzucano,czytałem o jednym zrzucie broni niemieckiej do Powstania Warszawskiego z opisemod zdobywców Monte Cassino dla powstańców",ale była to oddolna polska inicjatywa(zrzut z Brindisi).Pamiętam tylko w jakieś pozycji książkowej(chyba o wydziale lotniczym KG AK)zdjęcia takich zasobników-jak znajdę to wstawię.pozdrawiamkruszyna
mietek Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Kruszyna - czy widziales spis sprzetu dostarczonego do PL ze zrozutow? Jest np w ksiazce pt Cichociemni" tam sa dokladnie podane ilosci broni z podzialem na jej typy, nimieckiej jest dosc duzo.
KRUSZYNA Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Zawsze dobrze dowiedzieć się coś nowego i zweryfikować błędne przekonania :-).Temat jest bardzo ciekawy,muszę przy sposobnej i wolnej chwili trochę poszperać.Dzięki.pozdrawiamkruszyna
acer Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Czytałem właśnie raz w Komandosie" o pakietyzacji" kontenerów. Pamiętam - zestaw s" czy coś takiego właśnie niemiecki. Ale to z pamięci. Nic w czasie goglowania nie wypadło ciekawego.z drugiej strony, trudno dziwić się partyzantom i złości ich na broń angielską 7,7 albo amerykańską 45. Amunicja prawie na terenie GG nie do zdobycia poza zrzutem.Na wschodzie chyba problem łatwiejszy, bo albo niemieckie kalibry 7,9 i 9 albo sowieckie 7,62. Rosjanie też przecież dokonywali zrzutów dla swoich oddziałów partyzanckich - zrzuty z Wielkiej Ziemii".Z innej strony słyszałem wywiad z byłym powstańcem i weteranem. Twierdził że w końcowej fazie miał właśnie Brena 7,7 i Webley'a i z tego dawał ostro do Niemców.Jego jakiś kolega z Żoliborza twierdził że u nich z kolei było mnóstwo ppsz i tenże walił do Niemców z pepeszki.Różnie to bywało.Natomiast zawartość plastiku w kontenerach jest poza dyskusją. Czasze spadochronów trafiały na ubrania i podobno był to towar mocno rozchwytywany wśród partyzantów, zwłaszcza płci żeńskiej.
Darek419 Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Oprócz broni i amunicji w kontenerach znajdowały się konserwy,czekolada,ciastka,swetry często małych rozmiarów jak dla dzieci,oraz lekarstwa i środki opatrunkowe.pozdro.
jaca2003 Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Zestaw OW 2 rkm bren+2520 naboi18 stenów + 9400 naboi27 rewolwerów lub pistoletów +575 naboi40 granatów ręcznych76 granatów ppanc27 zapalników ppanc118 kg plastyku i środków zapalajacychZestaw MD10 stenów+3000 naboi27 pistoletów bądż rewolwerów + 775 naboi20 granatów ręcznych8 granatów ppanc15 zapalników ppanc13 ładunków kolejowych265 kg plastyku i środków zapalającychByły też zasobniki ze sprzętem radiowym z mundurami mapami z mat sanitarnymi były tez z bronią niemiecką.Latem 44 był zrzut MP z tabliczkami Zdobywcy Monte Cassino-polskim partyzantomPozdrawiam
acer Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Te 265 kilo plastiku robi wrażenie, taki kontener znaleźć...marzenie.Sten fajna sprawa bo też na 9 mm.
Lukas P Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Często zrzucano też mundury (battle-dress'y), które upychano w wolnych przestrzeniach kontenera jako zabezpieczenie przed przesuwaniem się ładunku. Czasami trafiały się egzemplarze oporządzenia brytyjskiego, pełniące podobną funkcję jak mundury. Gdzieś widziałem fotkę oddziału partyzanckiego mocno pachnącego" Armią Jego Królewskiej Mości ;)PozdrawiamŁukasz
jaca2003 Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Nie sadze aby ktoś gdzieś znalazł jakiś zasobnik ze zrzutów wraz z zawartościa.Czego nie odebrali adresaci to znalezli miejscowi i tez trafiło do adresata.A co przechwycili helmuty to strata.Ale jedno jest pewne ANI JEDEN zasobnik nie zaginał.Pozdrawiam
KRUSZYNA Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Znalazłem(oczywiście u whatfor-a :-)),ładne zdjęcie zasobnika(chyba OW)plus spis broni Okręgu Warszawskiego AK pochodzącego ze zrzutów.Zresztą zobaczcie sami:http://www.whatfor.prv.pl/po lewej stronie-odnośnik uzbrojenie-pkt.3.Coś nie widać tam broni pochodzenia niemieckiego(prucz tej jednej parti o kturej pisałem ja i jaca2003.pozdrawiamkruszynaPs.Jak było naprawdę sam jestem ciekaw.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.