Teutonic Napisano 13 Wrzesień 2006 Share Napisano 13 Wrzesień 2006 Oczywiście przesunięcie pasa, chlebaka itp. po rekonstrukcji jest czymś naturalnym (aczkolowiek nalezy pamiętać, że po rekonstrukcji należy doprowadzić się do porządku" - ludzie patrzą i uczą sie historii od Was). Problem po stronie niemieckiej - na który zwróciłem uwagę - dot. rzeczy ewidentnych, jak naprzykład zarost, długość włosów, butów (koniecznie saperki na 39!!!), poobwieszania się odznaczeniami bluz mundurowych na właściwy okres, bywało też używania kurtek kamuflażowych tzw. panterek, niewłaściwych dla danego okresu. Wyobrażacie sobie zabranie na rekonstrukcje 39 r. panzerschreka??? Oczywiście NIE. I moje uwagi teraz dotyczą takich rzeczy. Jak powiedziałem EWIDENTNYCH!!! Jeśli na początek zostaną one wyeliminowane przez organizatorów (ważne!) jak i uczestników, wtedy można zabrać się za detale.Ważne uczyć się na błędach, poznawać historię umundurowania i wyposażenia, a nie wyłącznie traktować rekonstrukcje jako dobra zabawę. Koledzy uczmy się tej historii!!! I jak już mówiłem chwała tym co zadają sobie trud jej poznawania, by być rekonstruktorem a nie inscenizatorem.Pozdrawiam. P.S Nie jestem wszystko wiedzący", wciąż poznaję, uczę się i wydaje mi sie, że jest to proces ciągły. Tyle nowych rzeczy odkrywa sie w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombak Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 do sallhaha łosia i innych oczytanych w regulaminach głów: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=365186 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sallah_al_din Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Kolejny dobry przykład z kosmosu - doskonale pokazuje brak nieznajomości jakichkolwiek przepisów mundurowych wśród niektórych z rekonstrukcyjnej braci ... Cóż ma udowodnić fotka 3 pułku piechoty z końca lat dwudziestych ? Goście sobie stoją ... super, owszem mają patki, mają numerki na naramiennikach, baaaa ... mają nanwet hełmy z orzełkiem ! I wszystko ok bo takie były przepisy w tamtym okresie. Niestety dla kolegi Tombaka te przepisy dość diametralnie się pozmieniały do 1939 roku. To co było OK w 1929 roku, dziesięć lat później było zupełnie inne - choćby pzepisy o zakazie noszenia orła na hełmach czy malowania ... pisać można wiele. Szkoda, że niewiele składnia to do myślenia. Zwracam uwagę na podejście - do obrony postaci ze swojej rekonstrukcji Nowogród 1939/2006 pokazujecie wpierw fotki z Bzury 2005 jako wzorce (oczywiście też złe przykłady), po czym nagle parę fotek z 1939 też bez ładu i bez składu. Po czym nagle za udowodnienie że kawaleria w 1939 w polu nosiła patki i hełmy z orłami wrzucasz fotkę żołnierzy 3 pułku piechoty z końca lat 20-stych. Absurd :)Moje rady jak pisałem nie są złośliwe - chciałem jedynie pomóc. Ale skoro wiesz lepiej nie zamierzam przekonywać Cię na siłe do swoich racji :) Salam Alejkum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombak Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 http://www.1939.pl/galerie/wojsko_pl/ostatnia fotka.co ten żołnierz ma na kołnieżyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sallah_al_din Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 To pokazowe ćwiczenia Szkoły Podchorązych Piechoty z końca lat trzydziestych - i tylko dlatego że były to jakieś pokazowe ćwiczenia ci panowie mają mundury garnizonowe a nie polowe. Kolejne pudło Amigo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sallah_al_din Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Ale przy okazji na tej samej stronie masz świetną fotkę kawalerzystów z 1939 roku. Jak dobrze pamietam to żołnierze z którejś baterii 7 DAK-u już po mobilizacji, ale jeszcze przed wybuchem wojny. Koniec 1939 - mundury polowe, hełmy. Tak to właśnie wyglądało w kawalerii w 1939 na wojnie.pzdr :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Tombak - przecież to bez sensu...Regulaminy dokładnie mówią jak powinien wyglądać piechur czy kawalerzysta w polu w roku 1939... nie ma sensu bronić patek czy monogramów na naramiennikach. Nawet jeśli przypadkiem jakiś pojedynczy żołnierz miał w czasie kampanii wrześniowej wężyk... to co z tego wynika? Absolutnie nic.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombak Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Panowie żebyśmy się zrozumieli, nie mówie że wiem lepiej.Zgoda patki nie były zgodne z regulaminem. Pamiętać jednak należ że regulamin regulaminem ,a życie życiem. Chcę tylko uświadomić niektórym kolegom że we wrześniu 1939 r nie wszystko było tak zgodne z regulaminem, jak niektórym sie wydaje. Zdjąć patki i oznaczenia pułkowe można, ale my jako grupa uzgodniliśmy że będziemy je nosić, z tej prostej przyczyny, iż nie jeżdzimy na reko tylko i wyłącznie po to aby biegać po okopach, ale również aby reprezentować barwy pułkowe.(np. uroczystości, składanie kwiatów itd.).Jak sam przyznałeś pod koniec lat 30 tych był jednak tzwmix mundurowy"ostatnie zdjęcie. Musisz przyznać że patki i oznaczenia pułkowe nie są większym wypaczaniem "historii, niż założenie iż w połowie września 1939r. ,po kilkunastu dniach boju WP było regulaminowo umundurowane, wyposażone do tego ogolone i w czystych mundurach. Twoje wypowiedzi charakteryzuje brak konsekwencji. Oburzasz się na patki i oznaczenia,ale akceptujesz nieregulaminowe umundurowanie.Idąc tym tokiem sam ustalasz reguły co z regulaminów jest ważne a co nie ważne. co można wybaczyć a czego nie.Jeżeli powołujesz się na regulamin bądz konsekwentny. pozdrawiam i zachęcam do wzięcia udziału w następnej rekonstrukcji . powodeniaP.S. pytanie ubenfurera pozostawiliście bez odpowiedzi. jetem ciekawa waszych przemyśleń na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombak Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 znaczy się ciekaw, ha ha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Babinicz Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Pozatym żołnież nie szedł na wojne w mundur wyjściowy ale zabierał to co było na tym uniformie cenne i co nosił w czasie pokoju z dumą czyli odznake pułkową i miał ją w kieszeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Babinicz Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 na piersi pamiętasz co Franek Dolas miał w zawinięte w ściereczke patki i orła,myśle jęśliby miałodznake to też by tam się znalazła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 łosziu2 a w jakiej ty jesteś GRH?? bo jakoś nie dane było sie nam spotkać na reko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Oczywiście, że w 1939 różnie bywało. I choć nie mam zamiaru upierać się, że na kołnierzu sukiennego munduru pierwszego z lewej jeńca są patki (a wydaje mi się, że jednak są :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 to w tym jednak przypadku bym się przy patkach upierał (dotyczy to zwłaszcza tego żołnierza w czwartym szeregu).A co to udowadnia? To, że w 1939 regułą było, iż wśród regulaminowych mundurów polowych zdarzały się też i nierulaminowe :-)Pozdrawiam i do zobaczenia nad Bzurą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Wiecie co?Cały ten spór jest oczywiście bez sensu.To, czy mundur jest tip-top i ok, czy jest składany wg własnych możliwości i okoliczności, powinno zależeć tylko od dwóch czynników:- regulaminu grupy rekonstrukcji, jej celów, zasad itp- praw wyznaczonych przez organizatora imprezy.Na takiej Bzurze", gdzie jest nadmiar chętnych do wzięcia udziału, można sobie pozwolić na podejście radykalne, nawet za cenę wyłączenia częsci znajomych i pasjonatów.Na lokalnych imprezach, gdzie brakuje ludzi, za to jest bardziej towarzyska atmosfera, może być inaczej.W każdym razie dużo bardziej mi przykro z powodu głosów potępienia i przygany (nie myślę tu o wypowiedziach merytorycznych, np. sallah_al_din, które zawsze są potrzebne i których zawsze jest zbyt mało) niektórych radykalnych pasjonatów, niż z powodu usterek mundurowych które tu piętnowano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Szwajcary, szwedy, trzewiki z opinaczami... nie wiem czy się śmiać czy płakać.A tu już ręce opadająhttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum17/1_copy30.jpgŻenada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sura Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Miałem się nie odzywać w tej idiotycznej dyskusji ale nerew puścił.... Kolego Horst: idź do lekarza, najlepiej takiego od głowy!! Rozumiem, że masz LEGALNIE w domu oryginalne MG-34 i wz. 30 (o piwnicy pełnej amunicji nie wspominam, oczywiście legalnej amunicji, z której to regularnie co weekend strzelasz) i za rok wspomożesz nas w Nowogrodzie w/w sprzętem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Po pierwsze - czemu mnie obrażasz? Nie podoba mi się to.Po drugie - kto tu mówi o bronii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Do Horsta: akurat na tym zdjęciu które dałes jako przykład są żołnierze slużby zasadniczej którzy nas wspomogli wystrzałami z AK i dziekuje im w tym miejscu bardzo.Co do szwajcarow ,szwedów to mamy mundury takie na ile nas stać i poza trzewikami u niektórych to nie powinieneś się tego czepiać/jestem pewny że na Bzurze 2006" 100 % iemców"nie będzie biegałow ciuchach od Sturma Frankowskiego itd.Idąc tropem twojego myślenia to KBW w rekonstrukcji też nie ma prawa być tylko mundurki od lansjera itp. bo w czym mundur KBW przypomina mundur polowy z września 1939/nawet nie jest sukienny/ a z tego co widać na imprezach to znakomita liczba rekonstruktorów włanie ma KBW!Więc nie rozumiem dlaczego okazujesz tyle jadu"Pozdrawiam RobertLothar" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 rfx popieram w całości masz zupełna rację.Na Bzurrze"można sobie wybierać jak sie chce bo przejedzie zawsze wiecej ludzi niż jest to możliwe.A na takie jak nasza impreza pod Nowogrodem nikt z poza naszego terenu/w promieniu ok.120 km./nie przyjechał choć były prowadzone rozmowy z np.AA7:)/odmówili/pozdrawiam Robert Lothar" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 No fakt, nie pomyślałem że to prawdziwi żołnierze. Lepsze to niż (co się zdarzało) mieliby nosić obecne mundury.Ależ ja nie okazuję złośliwości czy jadu... po obejrzeniu wszystkich fotek poprawił mi się humor i pośmialiśmy się z kolegami :o) Bo to co reprezentowali sobą rekonstruktorzy niemieccy to nie Wehrmacht 1939 tylko Volkssturm z 7 maja 1945... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Kolego Horst faktycznie z Toba cos nie tak. Powiedz jeszcze ze motocykle były nie z tej epoki oprócz bmw r-35 bo resztra to 2 emki i kaśka nie przywaliłes sie jeszczer ze emka miała malowania africa corps i ze gosc wstawił tam nieoryginalną fajere. Moja emka jest z 56 roku też chyba nie pasuje nie?? tylko zebys widział bmw r 71 to nie wiem czy bys to odróznił. Replika replice nierówna. Ciekawe może trzebabyło nam drodzy koledzy zrobic repliki broni które strzelaja i jeszcze amunicje ostra zastosować:))Co d0 mundurów chyba nie kazdego stac wydac na sama kurtke 450zł z czasem bedzie powolutku wszystko. Co do wojaków to podczas imprezy byli oni ukryci i ten karabin pk czy jak mu tam dawał dźwiek replie mg-34 zebys był to bys widział. Tak wogóle to pozdrawiam i jakbys mógł pokaz na swoje wyposażenie oczywiście swoje a nie cudze;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 wehrmacht nie wehrmacht ale bagnety były oryginalne i gotowe do szarży na takich czepialskich i idealnych rekonstruktorów. Co innego zwrócić uwage na pewien fakt w formie panowie to poprawdzie bo to razi a nie full krytyka. Wnioski napewno wyciągniemy i za rok będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Jeśli dla ciebie to jest Volksturm 1945 to mo kolega Ciebie nie obraził on w zupełności ma racje.Czas się leczyć na nogi bo na głowe ......Volksturm 1945r Robert Lothar":):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Pokazać? Skoro tak to napisz konkretnie który element wyposażenia to chętnie się pochwalę...W gruncie rzeczy nie mam się czego czepiać bo ta impreza to nie Bzura... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.