Skocz do zawartości

Rekonstrukcja w Nowogrodzie

Rekomendowane odpowiedzi

szturman masz rację w jakimś procencie bo np ja tak zrobiłem najpierw pojechałem na forty i z pomocą polsmola ,michała. m. dostałem mundurek KBW nie mialem nic prucz pżyczonego munduru swojego pasa i bagetu oraz torby do maski p-gaz ale dopiscili mnie do reko i zobaczyłem na czym to polega potem dorwalem mundur (lansier)i oporzadzenie (wykop)jakos tam skompletowałem wszystko w 2 miesiace (prawie wszystko)ale wiesz co było taką motywacją ta 1 rekonstrukca to że mogłem zobaczyć jak to jest na polu bitwy poczuć proch a żeby było śmieszniej dostałem RKM (walacy ) inaprawdę byłem zadowolony i to mnie tak nakreciło i powiem ci że wielu z moich znajomych puki nie poszło do walki nie chciało im sie skompletować umundurowania bo do każdej pasji trzeba mieć bodziec coś co cie poruszy .Co z tego że szp. od pancerki jak widzialem go poraz ostatni na łodzi to był otyły jakoś mu nikt tego nie wytkną i ma pasję (nie chce nikogo obrazić )i jakoś nie widziałem jeszcze prawidłowo umunurownego rekonstruktora naprawdę nie widzialem każdemu da sie coś zazucić ale po co powiedz po co jak mozna powiedzieć cty: chłopie pomogę ci napisz na meila czego potrzebujesz a ja moge ci pomóc, moze wystarczyło by troszkę ambicji i wziąc telefon do łapy i zadzwonić np do chłopaków z białegostoku i zapytac o scenariusz ,doradzić a nie teraz po wszystkim kryrykować
podam ci ciekawy przykład takiej współpracy
ja podesłałem scenariusze wszystkim grupom .żel .orz. pomógł podpowiedzial co mozna zmienić ,7 pułk uł. pomógł podpowiedział , 1 kop to samo ale oni zrobili to przed nie po bo polak uczy sie na błędach oki mozna kogoś skrytykować za inscenizację ale trzeba na nien być albo obejżeć całą bo np zdjecie rozpietego zolnierza mogło być zrobione po inscenizacji albo jak sie ubierał tego nie wiadomo kto i kiedy nam pstryknie fotkę naprawdę takie krytykowanie na odległosc to nie krytyka a czepialstwo bo nie wiemy tak naprawdę co powodowało tym zołnirzem że sie rozpią a może było mu niedobrze tego nie wiemy puki nie zobaczymy inscenizacji wiec jak wspomniałem krytyka oki ale po zobaczeniu całości bo wtedy wiesz co krytykujesz i wiesz co poszło nie tak

• Odpowiedzi 426
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Cała sytuacja przypomina mi czas jakies 6 lat temu jak składąłem swój motocykl. Jest pewna grupa ludzi która jest wszechwiedząca i wysmiewajaca wszelkie kasztany" i czesci nieoryginalne w motocyklu. Aż wkoncu przyszedł czas ze motocykl ziarnko po ziarnku zozyłem i mam praktycznie 98% czesći oryginalnych. teraz ja sie mgę posmiać z tych niedowiarków którzy mi kłody pod nogi kładli, ale tak nie robie bo pamiętam jak to jest jak cos sie zaczyna.

Zawsze sie staram komus pomóc w stawianiu pierwszych kroków pokazaniu co razi co jest nie tak i jak powinno wyglądać.

Widać że Panowie rekonstruktorzy horst i inni krytykanci chyba nie dorosliście jednak do prawdziwych rekonstrukcji bo to ze ktoś ma super mundur i wyposarzenie to tylko kwestia kasy. A tego jakim jest człowieka żadna kasa nie zmieni.Po prostu widac tu wasza podłość a nie pokazanie naszych błędów.

Tak tak panowie mozna pokozaczyc sobie z tych co maja cos gorszego" w tym momencie chodzi tu o słabsze umundurowanie czy wyposarzenie. Ale powinniscie wiedzieć że cała rzesza tych ludzi kazdy indywidualnie z dnia na dzien dazy do perfekcji. I napewno za rok czy dwa będą mieli takie mundury że to my sie będziemy smiac z was i docinac wam ze macie badziewie czy źle zapiety guzik czy za inna pierdułe.

CZłowiek uczy sie na błędach. Krytyka jest potrzebna ale nie jakies kozaczenie i gloryfikacja własnej osoby. Chciałbym was zobaczyć w akcji i zobaczyc kogoś lepszego co po was jedzie to bysmy sie posmiali wszyscy:))

Mimo wszystko pozdrawiam was i zachęcam do wspólpracy

sallach al din -masz rację co do wypowiedzi a co do regulaminu pisalem o wspołczesnym regulaminie a nie przedwojennym chociarzs moge sie z toba nie zgodzić bo mój pradziadek był we wrzesniu i jego brat i woj a wszyscy mieli wąsy i to całkiem długie a mimo to walczyli a jeden nawet był kapralem więc nie podchodzono do tego tak surowo w 1939 rozumiem jak odgrywamy epizod z koszar II RP gdzie chcemy pokazać regulaminowe wojsko to sie zgodzę i jest tak jak piszesz ale nie zapominajmy o tym że to wojna a wojna jak wiemy to nie matka :)
nie było czasem czasu nawet zjesć czy spać a co dopiero sie golić
przykład major ps Hubal miał brodę i wąsy ale stosował surowy regulamin więc moze te brody można było nosić nie sądzisz że coś w tym jest .......ze nie stosowano surowego regulaminu w 1939 we wrzesniu ??
jak co to zapraszam na gg 3495918 porozmawiamy tak bez nerwacji i bez zbednych ale bo to naprawdę ciekawi mnie już od dłuzszego czasu jak to było z zarostem we wrzesniu

Kolego sallah_al_din masz widac naprawde duża wiedze i jesteś przykładem jak nalezy stać na straży porzadku w oporzadzeniu. Moim zdaniem w taki sposób powinna być prowadzona krytyka ( bardziej wolałbym zwracanie uwagi)do wskazówek sie napewno zastosujemy

Kolego kamillo widać ze jestes już profesjonalista i znasz trud związany z rekonstrukcją i jej początkiem. Mam nadzieje ze sie zobaczymy pod kockiem

pełen szacunek do waszych wypowiedzi

a dziekuje ale to co wiem na temat reko zawdzięczam tylko 2 osobom polsmolowi i michałowi mia..a to co wiem na temat histori zawdzięczam dziadkom bo opowiedzieli mi to tak że chciałem to przeżyć a reko pozwala choć przez chwile poczuć te powietrze z przed 67 lat to moi dziadkowie zaszczepili mnie historią i zaczełem ją zgłebiać i tak jakoś wiem co nieco.
Panowie zorganizowanie reko to naprawdę trudne i to moga wam powiedzieć tylko organizujacy reko bo ci co biorą w niej udzial nie czują tego ciężaru
a to załatwić sponsorów ,a to pozwolenia a to miejsce a to ludzi bo jak wiem z doswiadczenia deklarują sie wszyscy a jak co do czego to ze 150 robi sie 50 osób a jak dojdzie do tego jeszcze organizacja i pilnowanie to już pogrom
naprawdę panowie tekaes ,texas i inni radzę spróbować może pośmiejemy sie wszyscy z tego co zrobicie bo na 10000 procent jestem pewien że coś wam niewyjdzie jak na każdej reko
wiec do pracy i czekamy na wyniki

tekaes i texas z tego co wiem to wam już proponowano reko w wątku o iłzy jak sie nie myle i co ....... uciekliscie cie a teraz nastepny wątek i nastepne mieszanie kijem w mrowisku wiecie co pokażcie wreszczie zdjecia i to co zrobiliście bo cała polska i nie tylko czeka na waszą wzorową reko

Chłopcy. Innym okresleniem nie mogę do Was się zwrócić. Po raz kolejny proszę, naprawdę PRZECZYTAJCIE uwagi skierowane do WAS, odrzucając Waszą całą złość. Nie używajcie argumentu z cyklu a uwas murzynów biją" (ciekawe czy to młode pokolenie wie o co chodzi). Czytajcie to co ISTOTNE jest w tych UWAGACH. Przynajmniej ja nie naśmiewam się z Was, ani nie szydzę, tylko zwracam uwagę. Powtórzę raz jeszcze UCZCIE się na błędach. A jeśli nie wiecie to zwróćcie się o informacje, pomoc do takich firm jak AA7, GRH Grolman, Pomerania czy mniejszej Festung Breslau lub Wiking. Na stronach internetowych niektórych z tych grup też znajdziecie odpowiedzi na zwracane Wam uwagi. Korona z głowy Wam nie spadnie. Warto, bo po wyeliminowaniu, podkreślam, EWIDENTNYCH błędów będziecie mieć wielką frajdę z ODTWARZANIA historii, a nie z ZABAWY (wasze częste określenie) w historię.

nauka powinna ucząc bawić a bawiąc uczyć!! powiem szczerze ze każdy orze jak może-51pp staje się powoli grupą umundurowaną jednolicie-co prawda mamy wielkie braki lecz powoli je uzupełniamy!! w zeszłym roku na bzurze biegałem niedomundurowany co kilku osobom wypalało oczy lecz poznałem wielu ludzi którzy powiedzieli mi jak tanim i dobrym sposobem uzupełnić braki.na temat uzbrojenia rekonstrukcyjnego lubie rozmawiać a nie dyskutować!!! Gdybym miał kase na 100% kupiłbym lanciera lub hero a nie KBW!!!!!!

Witam serdecznie . Widzę pewną niekosnekwencję , renomowane grupy świetnie umundurowane , wyczulone na najdrobniejsze uchybienia w umundurowaniu , korzystają np: z radiostacji Radzieckich z lat 50-tych , robią zdjęcia na tle Su-85(chyba) obitego dyktami , itd... . Czy jest to profesjonalne zachowanie rekonstruktora ? Pozdrawiam .

Dodam jeszcze, że na żadnej rekonstrukcji nikt nie używa prawdziwej amunicji, nie ma prawdziwych ran i nieboszczyków (mam nadzieję że tak zostanie):P
Cała ta dyskusja jest jałowa, z jednej strony są ludzie którzy zrobili piekną imprezę, z drugiej (prawdopodobnie) kilka zadufanych w sobie dzieciaków, myślących że sprzęt to jest wszystko, co jest potrzebne do dobrej zabawy.
To trochę jak przekonanie dresiarza, że BMW, dresik i łańcuch na szyi są wystarczającym powodem, by czuć się panem świata.

Jedynym plusem tego sporu jest kilka merytorycznych i życzliwych wypowiedzi, które być może pomogą nowym grupom w rozsądnym podejsciu do tematu.

teutonic to ty czytaj uważnie co sie pisze i nie zmieniaj tematu bo wszyscy czekany na twoje rekonstrukcje i twoje zdjecia umundurowania i wyposarzenia naprawdę jak podeslesz i nie będzesz mial brakow to chyle czoła a narazie mistrzu to jesteś jak ta krowka co wiele ryczy a mało mleczka daje
bądz mezczyzną i pokaż (no chyba że dopiero zbierasz to napisz kiedy będziemy mogli zobaczyć zdjecia z pieknej i nieskazitelnie regulaminowej rekonstrukcji)

Tematy umundurowania, szwajcarów, szwedów, obwieszania się odznaczeniami, bród, wąsów, długich włosów i ludzi któzy nie mają bladego pojęcia o tym co na siebie nakładają lub poprostu im to wisi byleby pobiegać w czymś ze swastyką (a taka kategoria jest) były na tym forum poruszane przez ostatnie lata setki razy. I NIC SIĘ NIE ZMIENIA. Na takich jak tu na zdjęciach pseudoinscenizacjach dalej pojawiają się tak wyposażeni" ludzie. Dalej nie wyciągają wniosków z tego co już powiedziano i się oburzają na krytykę. I może dlatego właśnie słyszą nieuprzejme uwagi bo ileż można tłuc głową o ścianę.

Facet daj sobie spokój z tymi szwajcarami i szwedami jak ktoś ma pewne pojęcie to szwajcar czy szwed będize identyczny (oprócz koloru ale i to sie da zrobic) jak niemiec. Obszycia sa obecnie piekne w sprzedazy przerobić kołnierzyk i obszyc go guziczki powszywać poprawić kieszenie wstawic haki i dziurki porobić poprawić rękawy no i co?? Chyba wykonalne? I napewno bedzie bardziej oryginalne niz współczesna replika. Nie zapominaj ze materiał jest z lat 40-tych czyli z epoki po delikatnym farbowaniu może być naprawde super. Mysle ze to chyba jest bardziej ambitne zadanie niż kupić sobie replikę za 500zł,.
Zebym srał kasą to bym sobie kupił oryginalnych ze 2 sztuki mundurów full oryginał wyposarzenie i sobie normalnie na waszych oczach w tym biegał i mundur zniszczyby sie jego naturalnym uzytkowaniem wtedy bym sie smiał z was ze na reko macie repliki jakies tam hero czy szturm a ja mam oryginał.
Wszystko jest więc wzgledne. Oryginały leża w kolekcji i uzywamy poza wyjątkami replik.

pozdrawiam wszystkich i ludzie dajcie wkoncu sobie spokój. lepiej zróbmy wspólne spotkanie i omówmy co mozemy razem zdziałac w czym mozemy sobie pomóc

Hmmm znowu powraca temat ogaczy" w Sturmach i iedaków" w szwajcarach. Repliki oczywiście lepiej odwzorowują oryginalne mundury, ale jak kogoś nie stać na super replike to w czym ma chodzić? W sweterku z myszką miki?

Kolego. Jak mam poloneza" to nie jadę na zlot mercedesów" (lub garbusów) i nie udaję, że jestem członkiem ich bractwa. sturmann" powiedział, wyobraź sobie, że są osoby które publiczne pokazanie sie w rekonstrukcji odwlekały do czasu skompletowania umundurowania i ekwipunku, wcześniejsze ujawnienie się uznaja za obciach i tyle". A wiesz dlaczego ??? Bo zapewne nie jest bogaczem, lecz pasjonatem historii(!!!) i nie traktuje rekonstrukcji jako zabawy. I tu jest pies pogrzebany" tej całej powtarzającej się dyskusji!!!! Czy GRH Grolman, AA7, Pomerania, Wiking itp to mają napchane kieszenie pieniędzmi??? Żarty na bok!
P.S. A niektórzy w polemice ze mną wciąż używają argumentu a u was murzynów biją" :-(

Teutonic:
Jak mam "poloneza to nie jadę na zlot "mercedesów (lub garbusów) i nie udaję, że jestem członkiem ich bractwa."

Więc gorszy" sprzęt wyklucza ludzi z Twojego towarzystwa? To chyba mówi wszystko o Tobie, dresiarzu :P

Panowie!
Czytajcie uważnie bo to co napisał kolega ubenfurer jest całym sencem całej tej pyskowki.
Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi".
Znam go i wiem ile pracy wkłada w swój sprzęt jak i cała ta brygada.
Serdeczne pozdro dla
GRH SGONAREW" i przyjaciuł

Nie wiem, dlaczego tak wielu ludzi, robiacych wspólnymi siłami coś" naprawdę fajnego, przejmuje sie paroma zadufanymi w sobie (i swoim ogatym i najbliżsym orginałowi" sprzęcie-którego zreszta nikt nie widział) malkontentami. Tłumaczycie sie przed nimi z jakichś wyimaginowanych błędów a oni dostaja przed monitorem orgazmu na myśl, jacy sa ważni jako autorytet. Róbcie swoje a oni, niech bawia sie w swojej własnej elytarney" piaskownicy.
Dla tych kolegów" mam to:
Krytyk i impotent, z jednej sa parafii-obaj komentują, żaden nie potrafi".
Pozdrawiam zdrową część" rekonstruktorów-czyli znamienita wiekszość :)

Może do niektórych nie dotarło ale my tu nie oceniamy wartości ludzi ale poziom rekonstrukcji. A ten mierzy się jakością posiadanych replik i wiernością odwzorowania. Gdyby Ci koledzy na zdjęciach włożyli odrobinę wysiłku w swój wygląd, pozdejmowali odznaczenia, obszyli kołnierze ciemnozielonym suknem, pozapinali pasy tak żeby nie wisiały na jajach, pozakładali wysokie buty zamiast niskich ze spinaczami wyglądali by o niebo lepiej i autentyczniej. Szczególnie pierwsze zmiany jakie tu podałem nie wymagają wkładu finansowego a jedynie chęci. Pozatym dla każdego rekonstruktora powinno byc oczywiste ze pas powinien mnieć max 10 cm więcej niż obwód w pasie, co wyklucza jakiekolwiek jego luśne wiszenia, że szelki powinny być mizdrą na zewnątrz itd... Jeśli ktoś tego nie wie a zakłada mundur, nawet gorszy to znaczy że nie ma pojęcia o tym co robi.
Ludzie dlatego zbierają po pare lat sprzęt i mają potem super wypasione mundury najlepszych firm bo nie mają kasy żeby kupić je odrazu. A posiadanie okupują dziadowaniem, nie chodzeniem do kin, nie kupowaniem książek, nie piciem piwa, nie paleniem papierosów itd. Ciekawe kogo z tych co zakładająna siebie byle co i się oburzają że są dyskryminowani stać na takie poświecenia. Ludzie którzy się poświęcają mają moralne prawo krytykować tych którzy idą po najmniejszej linii oporu ponieważ sami już pokazali że jednak można i coś osiągnęli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie