Skocz do zawartości

Moje Fanty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Data produkcji łuski to jedno a to gdzie było montowne to działko to drugie. Poza tym wydaje mi się, że nic nie stoi na przeskodzie by z amunicji wyprodukowanej w roku 1944 strzelano np 1947.
Pozdr. MJ

Ps. Proszę się na mnie nie obrażać i nie traktować tego postu jako przyczynek do sprzeczki, nie jestem trollem. :-)
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Spokojnie jagoda :)) nikt nie będzie się obrażał :)
Po to jest forum aby miło i na poziomie podyskutować, to dzięki temu zdobywamy coraz więcej informacji.

Masz rację, oczywiście że łuska wyprodukowana w 44r. mogła być wystrzelona po wojnie.
(po wojnie w wojsku polskim taka sama amunicja była wykorzystywana w działku p.lot ZSU)

Pozdrawiam.
Napisano
BRENEKA-to ołowiana kula którą się strzela z broni gładkolufowej (na dubeltówki). dlatego ma te skośne tłoczenia- aby kula obracała się w locie dla lepszej celności (lufa gładka). Tyle mojej wiedzy. Znawcą nie jestem, wątpię jednak by pochodziła z czasów wojny. Obecnie jest to dość powszechne w użyciu. U mnie na strzelnicy z której korzystają myśliwi leży tego opór.
Napisano
Skoro łuska od WJa kal. 23mm ie wchodzi", to będą to zapewne ogniwka od radzieckiego 20mm SzhVaka (amunicja 20 x 99R)
różnią się od ogniwej na amunicję 23mm wielkością.

Pozdro.
Napisano
Coście się tak uparli na 23mm.Zmieżyć ogniwko , łuskę i koniec.A tak na marginesie 20x99R nie ma łusek butelkowych ino walcowe.W sam. Ił-2 tylny strzelec używał k.m UBT na amunicję12,7x108mm z zapasem 150 sztuk.
Napisano
efes daruj...
A co ma tu do żeczy UBT ??

A tak na marginesie; to że łuski od flaka 2cm są za małe" na tą taśme to nieistotne, bo podczas IIwojny światowej nie było żadnej broni strzelającej amunicja 20 x 138B (flak) z zasilaniem taśmowym.

Pozdro.
Napisano

Pozwolę sobie to wkleic w celach dydaktycznych.Faktycznie wspomniane wyżej ogniwka są od amunicji 23mm./1-sze z lewej/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie