militarnik Napisano 24 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Najceneniejszy fant - hełmik wz. 31 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarnik Napisano 24 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Już odrestaurowany magazynek Browning Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarnik Napisano 24 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Grubsza sztuka. Ale z czego to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarnik Napisano 24 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Na koniec łuski z FLACZKa w tasiemce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirPolo Napisano 24 Czerwiec 2006 Share Napisano 24 Czerwiec 2006 to co trzymasz w ręku, przypomina mi z kształtu niemiecki granat ręczny M24 (Stielhandgranate M24), ale znawcą nie jestem, więc nie sugeruj się moją odpowiedzią;)poza tym, to ładne wykopki.pozdrawiam SirPolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 24 Czerwiec 2006 Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Militarnik to w kółku to myśliwski pocisk typu Breneka, na grubego zwierza.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 24 Czerwiec 2006 Share Napisano 24 Czerwiec 2006 to co tam trzymasz w łapie to granat trzonkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 24 Czerwiec 2006 Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Mi to na głowice do hanta nie wygląda... Nie będzie to czasem łuska od jakiejś haubicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 24 Czerwiec 2006 Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Skok masz racje...cos mi sie za duze i za ciezkie wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 24 Czerwiec 2006 Share Napisano 24 Czerwiec 2006 pod spodem widac zapalnik lub miejsce na jego wkrecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 24 Czerwiec 2006 Share Napisano 24 Czerwiec 2006 To co trzymasz w ręku to najprawdopodobniej niemiecka łuska od lekkiej armaty piechoty czyli le.I.G 18 kal. 7,5cm.Tak na marginesie,- niemieckie łuski od działka p.lot Flak 2cm masz wsadzone do rosyjskiej taśmy od działka pokładowego WJa 23mm montowanego w samolotach Ił-2 :))Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Witam!... o co tam trzymasz w łapie to granat trzonkowy", o co trzymasz w ręku, przypomina mi z kształtu niemiecki granat ręczny M24 (Stielhandgranate M24)"hhehehehheehehhehehehehe ale jaja...Proponowałbym autorom cytowanych wyżej wypowiedzi poczytać nieco książek, zdjęcia pooglądać, a później identyfikować.Toż to najzwyklejsza łuska niemiecka z działka polowego (jak pisze Loslau).Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarnik Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Trafiła się też taka łuska. Kaliber około 23 mm . Wiecie coś o niej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarnik Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Bicia na łusce były jakby wydłubane czymś ostrym i było ot z jednej strony 44 co rozumiem jako 44 rok a z drugiej strony albo 666 albo bbb. Bicia zaznaczyłem na fotce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarnik Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2006 z jakiejś bomby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarnik Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Na koniec coś takiego. nie mam pojęcia co to jest. Na czarno zaznaczyłem swastykę. Całośc ma wymiary około 25 & 35 cm ( najdłuższe miejsca ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Ta ostatnia łuska to rosyjski wytwór z 44 r. Amunicja tego typu stosowana była m.in. do działka VJa 23 mm montowanego na samolotach IŁ-2.Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 PS. Taśma, którą połączyłeś z łuskami od flaka jest właśnie od tej łuski 23 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j35 Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Ostatnia fotka to odznaka RAD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j35 Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Podaj jej wielkość ,bo to chyba coś większego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 napewno coś RAD ale chyba na odznake za duże:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Loslau, a gdzie napisałem, że to dziłako to było montowane w okresie II WŚ??Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Nigdzie.Ale kolega podał oznaczenia łuski (44) czyli w tym okresie nic poza WJa nie wchodzi w rachubę.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 To nie łuska szatana (666):P a 606 - Kemrowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 a koledze chodziło, że to działko było montowane m.in w Ił-2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.