Hindus Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Zwracam się z prośbą o pomoc w znalezieniu zdjęć dokumentujących stosowanie przez jednostki Wehrmachtu mundurów w kamuflażu Splintertarn – mam na myśli wyłącznie bluzy wzorem zbliżone do mundurów polowych Feldgrau M36/40/43 (jak na załączonym zdjęciu). Do tej pory udało mi się znaleźć tylko jedno zdjęcie porucznika piechoty. Wiem, że w USA działa GRH rekonstruująca pododdział Feldgandarmerie, którzy właśnie wzory takich bluz m.in. wykorzystują. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 To jest jedyne zdjęcie, jakie udało mi się znaleźć w necie, mundurów, które mnie interesują. Będę wdzięczny za inne. Pozdrawiam Hindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Nie pamiętam gdzie,ale czytałem na jakimś forum że był to przypadek prywatnego szycia munduru przez oficera(ten ze zdjęcia),więc trudno mówić o stosowaniu przez całe jednostki.Ale mogę się mylić.pozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Ja jednak skłaniałbym się do twierdzenia, że nie był to wypadek jednostkowy. Unikalne może być wykonanie tego konkretnego egzemplarza (bo rzeczywiście można domniemywać, że wykonany jest prywatnie - charakterystyczne jest bowiem wszycie naramienników (jak w przypadku mundurów służbowych i paradnych), a nie mocowanie na szlufkę (stosowane od koniec wojny, a przypuszczam, że zdjęcie wykonano właśnie w tym okresie). Załączam kolejne zdjęcie - tym razem podpułkownika wojsk pancernych WH, w mundurze uszytym z tkaniny kamuflażowej (co prawda SS, ale to zapewne efekt często stosowanej transakcji wymiennych między jednostkami WH i SS). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Nie pamiętam tamtej dyskusji dokładnie,ale konkluzja była taka-mundury szyte w kamuflażach-tak-ale jako jednostkowe zamówienia oficerów.Zdjęcie podpułkownika zdaje się tą tezę potwierdzać.Czyli nie wyposarzanie całych jednostek,a pojedyńcze zamówienia oficerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banditen-partizanen Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Jak znajde na ktorejś z moich plytek ze zdjęciami fotki a wiem ze je gdzies mam to złamie regułe o ktorej piszecie. Jest na nich ekipa ok 15 żołnierzy gdzie 4 lub 5 ma bluzy w kamuflażu i nie sa to oficerowie.Postaram sie w najbliższym czasie wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 coś w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Źródło :Deutsche Uniformen 1939-1945 Buch Verlag: MotorbuchAutor: Jean de Lagarde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Acer zwróć uwagę na pierwszy post Hindusa.Ja szukałem odpowiedzi dokładnie na to o czym pisał.pozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Zdjęć co prawda nie mam, lecz mundury jakie pokazałem to według opisu oryginały z prywatnych kolekcji, więc można by uznać że takie też noszono.Czy prywatne tylko trudno powiedzieć. Na dokumentalnych zdjęciach z walk w Normandii , kronikach dałbym głowę uciąć że widziałem rzeczone mundury - m 43 i żołnierza z dalmierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 splitter na focie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Nie bronię tej teorii do upadłego,bo jak napisałem wcześniej mogę się mylić.Po prostu gdzieś na krańcach ;-) pamięci tli się wspomnienie że czytałem o tym(zdjęcia i odpowiedni komentarz).pzdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Trudno znaleźć takie foty.Trzeba by kroniki niemieckie z Normandii znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Chyba że coś mi się porąbało....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Nie było seryjnie szytych bluz mundurowych M40/42/43/44 w kamuflażach WH i SS. Jedynie prywatne zamówienia, rzadkie m.in. ze wzgledu na trudność w zdobyciu materiału.Co innego, w przypadku bluz wzoru pancerniackiego i spodni, zarówno piechoty, jak i pancernych- tu kamuflaże, raczej SS sa dość często spotykane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Nie twierdzę, że mundury te szyte były seryjnie. Jednakże jeśli chodzi o dostępność materiału w kamuflażu Splintertarn, to pozwolę sobie nie zgodzić się z twierdzeniem, że był on trudno dostępny. W książce, z której ilustracje zamieścił Acer („Deutsche Uniformen 1939-1945”), wyraźnie powiedziane jest, że takie umundurowanie szyte było w polowych warsztatach kompanijnych z Zeltbahn (dosłownie „...jednym z ulubionych materiałów krawców było materiał kamuflażowy używany do produkcji płacht namiotowych...”, cytat str. 70). Akapit wcześniej napisane jest również, że „..kompanijni krawcy mieli mnóstwo pomysłów, których wynikiem było wiele nieregulaminowych elementów munduru, projektowanych i wykonywanych przez nich dla jednostek w polu..” (proszę wybaczyć, jeśli mój przekład jest nie dość wierny). Z czego można wnioskować, że jednak sporo takich mundurów mogło powstać. Dlatego będę wdzięczny za kolejne zdjęcia dokumentujące ich używanie przez żołnierzy WH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Na innym wątku „Kamo WH/SS” zostało zamieszczone, przez kolegę Dziadzia, nastęujące zdjęcie z okresu bitwy na Łuku Kurskim. Oficer SS w bluzie szytej z tkaniny kamuflażowej Splintertarn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 2 Lipiec 2006 Share Napisano 2 Lipiec 2006 Jak dokładnie widać na tej fotografii już we wrześniu 1939 były stosowane na hełmy pokrowce w kamuflarzu splinter (nie może być pomyłki - obok nasi chłopcy w niewoli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2006 victor - bardzo Ci dziękuję za tą fotografię - jest rewelacyjna! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans85 Napisano 2 Lipiec 2006 Share Napisano 2 Lipiec 2006 victor - jaka masz pewnosc, ze to splinter? a moze jest to zolnierz ktoregos z pulkow SS we wczesnym platanie?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.