Matek999991 Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Witam wszystkich.Co to jest,z jakiego okresu pochodzi i czy jest bezpieczne?Znalazłem te żelastwo w okopie rosyjskim.Za odpowiedzi z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Czy spore łuski ?? sa większe. (oto foto całości z pociskami rozrywającymi) łuski bardzo często spotykane, w najdziwniejszych nawet miejscach (co w sumie logiczne)Co do pierścienia wiodącego - nigdy nie spotkałem się z czymś takim jak pierścienie wgłębne" ale, może poprostu twój pocisk nie posiadał pierścienia (często spadały) a za oierścienie wgłębne" wziełeś po prostu dwa wgłębienia na zacisk pocisku w łusce.(poniżej pierścienia - zobacz foto)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Oj Matek Matek .... wiesz jak ciężko pisać na klawiaturze bez palców ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sexo Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 loslau - ja nikomu rad nie daje, odpowiedzialnosci za kogos bral na siebie nie bede.co do zapalnikow bezwladnosciowych, nie mowilem tu o konkretnym fancie, do kazdego trzeba podchodzic indywidualnie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 zrobilem mala korekte postu, bo nie wszyscy co czytaja wiedza czego mozna sie spodziewac w pociskach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 Dzięki Loslau Byłem w błędzie myślałem że to WJa ! POZDRAWIAM ps. Wiem że to nabój, nie chcę kusić losu.Zresztą podejrzewałem że to coś w rodzaju zapalnika i nie czyściłem, wróciło gdzie było jak juz pisałem nie kusze losu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek999991 Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Dlaczego od razu bez palców.Podobno jest to już wystrzelone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 wystrzelone, ale może być niewybuch. SzWAK i WJA to radzieckie działka lotnicze. Amunicja lotnicza zaś przeważnie jest odłamkowa lub zapalająca. A zakrzywiony jest pewnie dlatego że uderzył w coś i rykoszetował. A poznać że wystrzelony bo gwincie wyżłobionym na mosiężnym pierścieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Tak, to napewno pocisk przeciwpancerny kal.23mm z rosyjskiego działka pokladowego WJa.Na rysunku ten po lewej.(Naprawde niebezpieczne są te po prawej - rozrywające z zapalnikami głowicowymi K-20 i ładunkiem RDX)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 a ten polewej ? coś mi sie wydaje że też moze być niebardzo pokojowo nastawiony do ilosci paluszków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 TIX odpowiem ci tak; pocisk przeciwpancerny kal. 23mm od WJa nie zawiera materiału wybuchowego.Tu możesz coś więcej na ich temat poczytać;http://www.geocities.com/russianammo/25mm.htmlPozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Mam pytanie do Loslau - CZy wszystkie pociski WJa 23 mm mjały miedziany pierścień uszczelniający?. Mi trafiły sie trochę inne ; rolę pierścienia zastępowały dwa wgłębienia, pierścienie wgłębne, czort wie jak to nazwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 Witam !!! Pewnie naraziłem sie na drwiny z tych nieszczęsnych pierścieni wgłębnych" ale może pokarzę o co mi chodzi. To akurat jest pocisk od Browninga 0,5 (Bodajże) i ma takie wgłębienie o których pisałemem.A może wyraże się bardziej precyzyjnie o co mi chodzi bo już i ja straciłem rachubę.Trafiły mi sie różne okazy pocisków i proszę o identyfikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 Z lewej to ten o którygo pytałem sie ma dwa wgłębienia podobne jak wglębienia na łusce ( dotychczas myślałem że to WJa 23mm)a środkowy korozjak chyba wystrzelony ponieważ wytopił mu się ołów od tyca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 zbliżenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 perspektywa całości Bicia na łusce to - zwiezda , 43 , stąd przypuszczam że ruska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 Oczywiści wszystko powedrowalo do ziemi dlatego nie jest specjalnie czyszczone. A moje pytanie jest podyktowane ciekawością.POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek999991 Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Od tego chyba były spore łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek999991 Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Zostawiłem te draństwo w lesie.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sexo Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 ze wystrzelony, to widac po zlobieniach na pierscieniach. pocisk wylatujac z lufy, nabiera odpowiedniego ruchu obrotowego w jej gwincie.pociski wystrzelone sa duzo grozniejsze od niewystrzelonych, gdyz czesc zapalnikow byla uzbrajana bezwladnosciowo. ZUBIKED - jak dla mnie, to poprostu rowki do zaciskow na lusce.pozdroPost został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 13:43 22-06-2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 sexo, widziałem materiały które palą się nawet pod wodą, więc zachowaj dla siebie takie rady.(Nie wspominając o tym że rany poparzeniowe spowodowane przez fosfor nie goją się najlepiej, a palący sie fosfor jast zajeb...ie toxyczny)Nie polecam kombinowania z amunicją nawet kal.12,7mm jeśli jest przeznaczenia lotniczego.Napisałeś że zapalniki uzbrajają się w momencie strzału, tak to prawda - ale w przypadku tego pocisku ze zdjęcia nr.1 nie ma mowy o uzbrojeniu, bo w nim niema się co uzbroić, to pocisk przeciwpancerny, a takowy w kal. 23mm nie posiada zapalnika.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek999991 Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Witam wszystkich.Co to jest,z jakiego okresu pochodzi i czy jest bezpieczne?Znalazłem te żelastwo w okopie rosyjskim.Za odpowiedzi z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek999991 Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2006 z przodu ma lekko zakrzywiony czubek.Dlugość to około 8-10cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Sądząc po mosiężnym uszczelniaczu jest to jakiś rosyjski pocisk.Myślę ze może być niebezpieczny.Raczej bym tego nie brał do domu.Proponuję zakopać głębiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Drugowojenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Przeciwpancerny 20mm od SzhVAKa albo 23mm WJA, wystrzelony.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Matek999991
Witam wszystkich.Co to jest,z jakiego okresu pochodzi i czy jest bezpieczne?Znalazłem te żelastwo w okopie rosyjskim.Za odpowiedzi z góry dziękuję!
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.