Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk 23mm

Matek999991

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy spore łuski ?? sa większe. (oto foto całości z pociskami rozrywającymi) łuski bardzo często spotykane, w najdziwniejszych nawet miejscach (co w sumie logiczne)

Co do pierścienia wiodącego - nigdy nie spotkałem się z czymś takim jak pierścienie wgłębne" ale, może poprostu twój pocisk nie posiadał pierścienia (często spadały) a za oierścienie wgłębne" wziełeś po prostu dwa wgłębienia na zacisk pocisku w łusce.
(poniżej pierścienia - zobacz foto)

Pozdro.

loslau - ja nikomu rad nie daje, odpowiedzialnosci za kogos bral na siebie nie bede.
co do zapalnikow bezwladnosciowych, nie mowilem tu o konkretnym fancie, do kazdego trzeba podchodzic indywidualnie.
pozdro

Dzięki Loslau
Byłem w błędzie myślałem że to WJa !
POZDRAWIAM
ps. Wiem że to nabój, nie chcę kusić losu.
Zresztą podejrzewałem że to coś w rodzaju zapalnika i nie czyściłem, wróciło gdzie było jak juz pisałem nie kusze losu

wystrzelone, ale może być niewybuch. SzWAK i WJA to radzieckie działka lotnicze. Amunicja lotnicza zaś przeważnie jest odłamkowa lub zapalająca. A zakrzywiony jest pewnie dlatego że uderzył w coś i rykoszetował. A poznać że wystrzelony bo gwincie wyżłobionym na mosiężnym pierścieniu.

Tak, to napewno pocisk przeciwpancerny kal.23mm z rosyjskiego działka pokladowego WJa.
Na rysunku ten po lewej.
(Naprawde niebezpieczne są te po prawej - rozrywające z zapalnikami głowicowymi K-20 i ładunkiem RDX)
Pozdro.

Mam pytanie do Loslau -
CZy wszystkie pociski WJa 23 mm mjały miedziany pierścień uszczelniający?.
Mi trafiły sie trochę inne ; rolę pierścienia zastępowały dwa wgłębienia, pierścienie wgłębne, czort wie jak to nazwać.

Witam !!!
Pewnie naraziłem sie na drwiny z tych nieszczęsnych pierścieni wgłębnych" ale może pokarzę o co mi chodzi. To akurat jest pocisk od Browninga 0,5 (Bodajże) i ma takie wgłębienie o których pisałemem.

A może wyraże się bardziej precyzyjnie o co mi chodzi bo już i ja straciłem rachubę.
Trafiły mi sie różne okazy pocisków i proszę o identyfikacje.

ze wystrzelony, to widac po zlobieniach na pierscieniach. pocisk wylatujac z lufy, nabiera odpowiedniego ruchu obrotowego w jej gwincie.
pociski wystrzelone sa duzo grozniejsze od niewystrzelonych, gdyz czesc zapalnikow byla uzbrajana bezwladnosciowo.

ZUBIKED - jak dla mnie, to poprostu rowki do zaciskow na lusce.
pozdro

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 13:43 22-06-2006

sexo, widziałem materiały które palą się nawet pod wodą, więc zachowaj dla siebie takie rady.
(Nie wspominając o tym że rany poparzeniowe spowodowane przez fosfor nie goją się najlepiej, a palący sie fosfor jast zajeb...ie toxyczny)
Nie polecam kombinowania z amunicją nawet kal.12,7mm jeśli jest przeznaczenia lotniczego.

Napisałeś że zapalniki uzbrajają się w momencie strzału, tak to prawda - ale w przypadku tego pocisku ze zdjęcia nr.1 nie ma mowy o uzbrojeniu, bo w nim niema się co uzbroić, to pocisk przeciwpancerny, a takowy w kal. 23mm nie posiada zapalnika.

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie