TATA-poz Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Napisano 18 Czerwiec 2006 Studzienka w środku lasu ?Może ktoś ma pomysł do czego mogła tam służyć ?Stdzienka jest na terenie który schodzi w dół300-400 m dalej jest strumień.W drugą stronę około 2 km jest wieś.w pobliżu trochę okopów,podobno w okolicy bunkry.... (tak mówią miejscowi )niestety - nie dotarłem, nie znalazłem i nie mogę potwierdzićpozdro TATA-poz
TATA-poz Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Napisano 18 Czerwiec 2006 a może poprostu ktoś coś kombinował po wojnie.......tylko co ?
Rybciak Napisano 18 Czerwiec 2006 Napisano 18 Czerwiec 2006 Wrzuć neodymka, może trafisz jakiś hełmik???
wiciu_r Napisano 18 Czerwiec 2006 Napisano 18 Czerwiec 2006 Mogła być linia zasilająca stawy rybne, znalazłem kiedyś coś takiego. PGR nie kierował się kosztami inwestycji więc staw mógł być 2 km od wody.
TATA-poz Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Z tym PGR-em to ciekawa koncepcja,jeszcze będę szukałpozdro
01111977 Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 A moze warto sie zainteresowac czy w tym 'srodku lasu'nie bylo kiedys jakiejs wioski,osady,itp..? Ja kiedys znalazlem taka (no moze nie az taka) studzienke w srodku lasu a pozniej okazalo sie ze dookola w czasie przed i wojennym stal tam wielki dwor szlachecki.Neodymek pewnie by sie nadzwigal,niestety studnia do polowy zostala przez kogos zasypana.Pzdr
Parowóz Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 studzienka głębinowa zdecydowanie powojenna - uzycie pretów żebrowanych jako stopni sugeruje niefachowe wykonanie i co najmiej w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku .Tu gdzie teraz rośnie lasek mógł jeszcze 20 lat temu funkcjonować PGR który stosował ruskie samojezdne deszczownie -ta studnia mogła go zasilać
TORS-HAMER Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 Aprzykryles to przynajmiej INDIANA by jakiejs dziecko nie wpadlo co?!
TATA-poz Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 niestety TORS - nie przykrywałem ... poprostu zasunąłemspowrotem właz - tak jak masz na pierwszym zdęciu :) o co chodzi z tą/tym INDIANA ?
anton1984 Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Podobną studziekę znalazł kumpel w lesie w Świeradowie Zdr. Góry, środek lasu i nie wiadomo po co studzienka. Kanalizacja napewno odpada. W innym miejscu znajdują się dosyć szerokie shody ok. 3-3,5m też środek lasu i żadnego sensownego rzeznaczenia (brak w pobliżu jakich kolwiek fundamentów, sam las).
woytas Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 napiszcie do ie do wiary"schody do nikad...ale swoja droga ciekawe takie rzeczy w srodku lasu jak sie znajdzie..
acer Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Masz rację, jak wspomnę co ja to w lesie znajdowałem,a co zaskakiwałem :)ale studnie po dawnych osadach, szyby....etc.
XANTOS Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Tak jak Parowóz zauważył, jest to zdecydowanie konstrukcja powojenna (świadczą o tym po pierwsze pręty złazowe oraz prefabrykowane kręgi betonowe - kiedyś, przynajmniej na terenach zachodnich, stosowano tzw. klamry złazowe", a szyby studzienek murowano - prefabrykaty to zdecydowanie powojenny wymysł). Jednak raczej na pewno nie jest to studnia głębinowa, bo takie to po pierwsze mają zdecydowanie mniejszą średnicę do której zapuszcza się tylko pompę, a po drugie wogóle w studniach nie montuje się prętów złazowych bo nie ma tam potrzeby schodzenia.Głebokość (7 prętów = 8 kręgów po 0,5 m = 4 m głębokości do zwierciadła wody) sugeruje że mogła by to być studnia czerpalna (teoretycznie max. głębokość takich studni do pompy to 10 m, w praktyce mniej). Jednak jak już wyżej wspomniałem, nielogiczne jest tam montowanie prętów złazowych, bo na ogół w studniach się tego nie robi bo i nie ma po co. Jeśli to studnia czerpalna, to w poblużu powinien znajdować się jakiś fundament pod pompę, a jeśli miałą by ona dostarczać wodę do podlewania pobliskiego pola, to pompa powinna być spora, więc i fundament również.
piotrk1 Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Podobna studnię napotkałem na skraju lesu koło Komornik. Też byłem tym zdziwiony. Rolnik pracujący na pobliskim polu wyjaśnił mi, że z tej studni pobierano wodę podczas pożaru lasu. Niewiele jej było, ale była na miejscu i przynajmniej w części zaspakajała potrzeby strazy.
Łazior Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 XANTOS prefabrykaty były stosowane tez przed wojną ,ale studnia powojenna.
XANTOS Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Łazior, może i masz rację ;) Ja w każdym bądź razie nie spotkałem się ze studzienkami kanalizacyjnymi przedwojennymi które nie były by murowane z cegły klinkierowej. Ale ograniczam to do Poznania i okolic, a więc do niemieckiej radycji" budowania takich obiektów ;) Więc może w innych rejonach Polski było inaczej... Natomiast cały czas nielogiczne pozostaje dlaczego są tam te pręty złazowe, bo w studniach ich się nie montuje...
Stadler Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Mieszkam we Wschowie, mamy wodę pitną ze studni głębinowych, pierwsze odcinki szybu są dość obszerne i mają klamry do schodzenia w dół, nie wiem tylko jak tam jest głęboko/ jak głęboko sięga drabinka, gdyż niewiele osób ma tam dostęp.Jeśli klamry są mocne, to można zejść kawałek w dół i sprawdzić jakąs szpilą stan dna, a może z boku wpadają jakieś mniejsze kanały.
XANTOS Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Kiedyś, a studnia wydaje się być stara, jako prętów złazowych używano nagminnie prętów stalowych o śr. 30 mm, których nawet nie zabezpieczano ocynkiem. Tak więc podejrzewam, że ich stan obecnie jest niezbyt ciekawy, więc stanowczo odradzam jakiekolwiek eskapady wgłąb studni, które nie były by asekurowane przez osoby na powierzchni i liny.
TATA-poz Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Panowie - po kilku miesiącach znowu natrafiłem na coś ciekawego - może to nie typowa studzienka ale...Obok znajdują się pozostałości fundamentów, odkryłem dodatkowy stopień" schodzący w dół - zaznaczony na żółto ,ciekowe do czego to mogło być zejście - piwnica? - chyba nie , do piwnicy pewnie były by zwykłe schody...w temacie studzienki - Stadler - z boku na jednym ze zdjęć widać dchodzące kanałypozdro TATA-poz
DJ MHz Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 to zwykłe zejście do kanału. takie spotykam często nawet we wczesnych budowlach. schodziło się jak pajac :P
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.