Skocz do zawartości
  • 0

Rozbity Lancaster...

Domino(*)

Pytanie

Napisano
Witam!

Znalazłem miejsce rozbicia Lancastera.Wyszło kilka tabliczek znamionowych i proszę o identyfikację dwóhc z nich:

INDICATED HEIGHT ABOVE TARGET
(WHEN TARGET HEIGHT IS SET)

oraz

ON NO ACCOUNT DISCONNECT OR
BREAK THE TUBINE

Jak to w miejscu rozbicia samolotu, wychodziło mnóstwo potopionego aluminium z poszycia, jak i większe kawałki z czarnym kamuflażem, szczątki plexi, szyb, wysadzonej amunicji od Browninga 7,7mm z 1941r. i 1942r oraz mnóstwo różnej maści częsci.Wyszła również osmolona srebrna moneta dwa szelingi angielskie z 1940r, zapewne należała do obsługi bombowca.Co ciekawe były również wystrzelone łuski, czyżby nie były one po wystrzale wyrzucone na zewnątrz a magazynowane w samolocie?Postaram się o jakieś fotki.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jesli znalazles duzo tych paskow, rowno przycietych, to najprawdopodobniej to Window", w samolotach byly umieszczane w zasobnikach
pozdrawiam
Napisano

To z dzisiaj.

Zegar z panelu inżyniera (FUEL GALLONS CAPACITY 580 GALLS) czyli zbiornik paliwa o pojemności 580 galonów i skala 0 20 60 100 200 300 i 500.

Moneta z 1943r.

Jakieś 3 klamry, też od spadochronu?

Plastiki od akumulatora z napisami.

Przełącznik OFF ON.

Cosik" sygnowany:
CANADA PAT
288148 BRIT
PAT. 291695
BRT METAL WORKS INC
NEWARK N.J.U.S.A.
RONSON
U.S.PATRE
No 19,028

Pozdrawiam

Napisano

Zegar OIL TEMP" i skala 0 do 100, zapewne wskażnik temperatury oleju, kolejna moneta, tym razem z 1921 oraz jakaś dziwna tabliczka, niestety w połowie są duże wżery i nie wszystko da się odczytać.

............SOCK. AVOID
------------------------------>
...............FORCE
..............NEARLY CLOSED
........?TEMPTING TO COCK?

Napisano

Łańcuchy, czyżby od silnika?Ten duży jest z jakiegoś dobrego metalu, sygnowany MADE IN ENGLAND oraz ENOLD ENGLAND i jakaś część sygnowana 5D/529 korona i A.M.

To tyle.

Pozdrawiam

Napisano
Dzięki acer, rozwinełem je i włożyłem do książki, aby się wyprostowały, zachowały się całkiem całkiem.Zobaczymy co jutro wyjdzie.Nadal czekam na pomoc w identyfikacji reszty rzeczy.
Napisano
Wskazanie wysokości względnej nad celem
(kiedy wysokość ceelu jest ustawiona??)

Wydaje mi się że tabliczka mogła być nad/pod jakimś zegarem który miał coś wspólnego ze zrzucaniem ładunku.

W żadnym razie nie rozłączać ani zatrzymywać turbiny.

Tutaj chyba jest to tabliczka czyto informacyjna - a może i nie.

Nie znam się na samolotach :)

Pozdrawiam
Napisano
Domino

Po pierwsze pytanie zasadnicze: Skad wiesz że to lancaster???

Po drugie

Cosik" sygnowany:
CANADA PAT
288148 BRIT
PAT. 291695
BRT METAL WORKS INC
NEWARK N.J.U.S.A.
RONSON
U.S.PATRE
No 19,028

to...
... zapalniczka (pewnie któregoś z członków załogi)

tu masz link
http://www.smithburgcollectibles.com/catalog/item/3565549/3179939.htm#image_1

trzy cosie" sygnowane LIFT THE DOT...
...to klipsy stosowane np. w torbach transportowych do spadochronów jeszcze do dnia dzisiejszego.

Na ostatnich fotkach chyba rzeczywiście manometr.

pzdrwm
bombel
Napisano

Kolejne.

Dwa zegary, FUEL GALLONS CAPACITY 383 GALLS, czyli kolejny zegar zbiornika paliwa o pojemności 383 galonów, ile takich zbiorników paliwa posiadał ten bombowiec?Oraz RAD TEMP, czego temperature mierzył?

Napisano
Nie pamiętam już, bo akurat tamtą nie ja znalazłem, a czy jestes w stanie powiedziec do czego sluzyla ta tabliczka?

T..COCK. AVOID
--------------->
UN... FORCE
....... NEARLY CLOSED
..........TEMPTING TO COCK.

COCK. to zapewne skrót od kokpitu, ale co oznaczała?Przykręcana śrubami.
Napisano

Klucze od stacyjki Lancastera, był cały pęk lecz reszta przerdzewiała, te 2 był mosiężne.Ten na górze sygnowany:

korona A.M.
6A/365

czyli fabryka Avro Manchester.Do czego konkretnie słyżył?Ma kwadratowe wejście.

Drugi sygnowany:
MADE IN CANADA
ILGO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie